DIY: Πώς να φτιάξεις πιατάκι για κοσμήματα από πηλό με marble εφέ

cover 1

Το diy είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου συνήθειες, η οποία (thank god for us all) έχει κατακτήσει επάξια μια από τις θέσεις των most read θεμάτων στο internet, με αποτέλεσμα να βλέπεις εκατοντάδες blogs να αναρτούν λαχταριστές κατασκευές που σε προκαλούν να τις φτιάξεις.

Μετά λοιπόν από μια σύντομη έρευνα στην wishlist μου (δηλαδή στα δεκάδες pins μου στο pinterest) αποφάσισα να παίξω λίγο με τον πολυμερή πηλό και να φτιάξω μικρά πιατάκια (ή δισκάκια, πες τα όπως θέλεις) για να βάζω μέσα δαχτυλίδια, καρφίτσες και ό,τι άλλο αξεσουάρ πετάω από δω και από εκεί.

Για να φτιάξεις 2 πιατάκια διαμέτρου 10 εκ. θα χρειαστείς:

  • 3 συσκευασίες πηλού (modelling clay) των 57 γρ. (θα βρεις σε καταστήματα με χαρτικά) σε ό,τι χρώμα θέλεις. Εγώ διάλεξα σε λευκό και τυρκουάζ για να δημιουργήσω το marble εφέ.
  • Μαρκαδόρο σε χρυσό χρώμα.
  • Ένα μαχαίρι ή ένα κοπίδι.

ylika

Οδηγίες

Κόψε τον πηλό στη μέση και δούλεψέ τον λίγο στα χέρια μέχρι να μαλακώσει (κάνε υπομονή, γιατί είναι λίιιγο σκληρό). Άφησε ένα κομμάτι λευκού πηλού στην άκρη γιατί με αυτό θα κάνεις ένα κύκλο για την εξωτερική μεριά του πιάτου.

step 1a

step 2

Μπλέξε τα δύο χρώματα για να δημιουργήσεις το marble εφέ. Προσοχή, μην το παρακάνεις γιατί θα καταλήξεις απλά με ένα ανοιχτόχρωμο γαλάζιο (ή ό,τι άλλο χρώμα έχεις διαλέξει).

step 3

Χρησιμοποίησε τον μαρκαδόρο σου ως πλάστη για να δημιουργήσεις 2 κύκλους, ένα χρωματιστό και ένα λευκό.

step 4

Τοποθέτησε τον χρωματιστό πηλό πάνω στο λευκό

step6

Και με ένα κοπίδι ή μαχαίρι (χωρίς "δόντια") κόψε ό,τι περισσεύει από τον κύκλο.

step 5Ανασήκωσε λίγο τις άκρες των κύκλων για να δώσεις βάθος στο πιάτο

edges

Και ψήσε τα πιατάκια σου στους 130 βαθμούς κελσίου για 30'.

pro oven

Μόλις κρυώσουν ζωγράφισε το περίγραμμα με το χρυσό μαρκαδόρο.

gold 1

gold 2

final

Όταν στεγνώσει το χρώμα, τα πιατάκια είναι έτοιμα για χρήση.

final 1

 

cover

 

Special thanks στη Νεφέλη από το jamjarstore Blu Cloud Industries που με φωτογράφισε (και με άντεξε) και που μου παραχώρησε την φανταστική καρφίτσα της και τα δαχτυλίδια της για τη φωτογράφιση.