10 τρόποι να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου με ελάχιστο budget

Partially-closed-off-wardrobe-669x560Άνοιξη, όλα γύρω σου αλλάζουν, ξαναγεννιούνται, ξεκινούν από την αρχή. Μόνο η ντουλάπα σου παραμένει θλιβερά ίδια, ζητώντας απεγνωσμένα μια ανανέωση που η έλλειψη budget δεν σου επιτρέπει να κάνεις. Μην απελπίζεσαι. Το πορτοφόλι σου μπορεί να μην σου επιτρέπει να επιδοθείς σε grande ανοιξιάτικο shopping, ωστόσο υπάρχουν 10 σχετικά ανέξοδοι τρόποι για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου να αναγεννηθεί – και μαζί της το στιλ και η διάθεσή σου.

1. Μυστική οργάνωση

Cher'sclosetΡώτησε οποιαδήποτε γυναίκα μοιάζει να έχει άψογο στιλ και ατελείωτα outfits και το πιθανότερο είναι πως θα μοιραστεί μαζί σου το μυστικό της ενδυματολογικής επιτυχίας της: κάθε σεζόν – ή και συχνότερα – η ντουλάπα της περνά από εξονυχιστικό scanning και αυστηρή οργάνωση. Αφιέρωσε την επόμενη Κυριακή σε αυτό το σκοπό και παίξε «κράτα-πέτα» με ένα – ένα τα ρούχα που θα βρεις στη ντουλάπα σου. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, είχαμε φτιάξει έναν χρήσιμο οδηγό, ο οποίος είναι ακόμη επίκαιρος. Χώρισε τα ρούχα που θα κρατήσεις με έναν τρόπο που να σε βολεύει, όπως κατά είδος (φούστες, παντελόνια, μπλούζες, φορέματα), κατά χρώμα ή κατά περίσταση (πρωινά/βραδινά, για το γραφείο/για τη βόλτα κ.ο.κ). Όσο το χάος θα μπαίνει σε μια τάξη, θα δεις τα ρούχα σου να αυξάνονται αντί να λιγοστεύουν.

2. Μα πόσο νούμερο;

8489-FN-757x505
Θα υπέθετε κανείς πως, εφόσον μιλάμε για την ντουλάπα σου, ολόκληρο το περιεχόμενό της είναι στο σωστό για σένα νούμερο. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από αυτό, καθώς οι περισσότερες από εμάς έχουμε στην κατοχή μας ρούχα δύο ή και τριών ταχυτήτων, ρούχα από τότε που πήραμε μερικά κιλά, ρούχα από τότε που ήμασταν πιο αδύνατες από ποτέ, ρούχα που μας κάνουν σήμερα αλλά ποιος ξέρει αν θα μας κάνουν αύριο. Σημασία έχει να αφιερώσεις χρόνο για να δοκιμάσεις επάνω σου τα πάντα (ΟΚ, το skinny τζιν της εφηβείας σου δεν χρειάζεται να το δοκιμάσεις, ξέρουμε όλοι πως σου ανεβαίνει ως τα γόνατα) και να κρατήσεις εκείνα που σου κάνουν τώρα. Όσα σου είναι μικρά, μάλλον ήρθε η ώρα να τα βάλεις σε μια σακούλα για να χαρίσεις, ενώ όσα σου είναι μεγάλα, βάλ’ τα σε μια άλλη σακούλα για επίσκεψη στη μοδίστρα. Προσοχή, μόνο, μην μπλέξεις τις σακούλες…

3. Μεταποιήσεις - νεωτερισμοί

foustaΜιας που είπαμε μοδίστρα, η εν λόγω επαγγελματίας θα μπορέσει να σε βοηθήσει και με έναν ακόμη τρόπο: να δώσει νέα ζωή στα παλιά σου ρούχα ακολουθώντας τις δικές σου δημιουργικές εντολές. Αν το παλιό σου εμπριμέ φόρεμα σε στενεύει στην μέση, μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις σε μια ολοκαίνουργια φούστα, ενώ αν το καρό πουκάμισο είναι πια φθαρμένο στα μανίκια, μπορεί να γίνει αμάνικο σε μια κίνηση. Ομοίως, το τζιν παντελόνι γίνεται τζιν σορτς, το μακρύ t-shirt γίνεται cropped top και πάει λέγοντας. Αν πιάνουν τα χέρια σου, μάλιστα, δεν θα χρειαστείς καν τη βοήθεια της μοδίστρας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι φαντασία.

4. Φέρε τα πάνω - κάτω

aimee-song-closet-2
Υπάρχουν ρούχα που δουλεύουν υπερωρίες, τα οποία δεν προλαβαίνουμε να τα πλένουμε και να τα ξαναφοράμε. Και υπάρχουν και ρούχα τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση (συχνά έχουν ακόμη πάνω τα ταμπελάκια τους), το νούμερό τους είναι σωστό, όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν τα φοράμε ποτέ. Ήρθε η στιγμή να δώσεις σε αυτά τα ρούχα μια τελευταία ευκαιρία: ανάσυρέ τα από το πατάρι ή το βάθος της ντουλάπας στο οποίο τα έχεις καταχωνιασμένα και τοποθέτησέ τα στην πρώτη γραμμή, σε ένα περίοπτο σημείο όπου θα τα βλέπεις κάθε πρωί που θα ξεκινάς να ντύνεσαι. Βάλε στόχο να φοράς τουλάχιστον ένα από αυτά κάθε εβδομάδα. Αν και τώρα δεν τα καταφέρουν να φορεθούν, σημαίνει πως εσύ και εκείνα δεν έχετε χημεία – και πως μάλλον δεν έπρεπε να τα έχεις αγοράσει ποτέ.

5. Shopping στις ντουλάπες των Άλλων

odjeca
Δεν σου περισσεύουν χρήματα για shopping στα μαγαζιά; Κανένα πρόβλημα. Αρκεί να σου περισσεύει όρεξη για «shopping» στη ντουλάπα της μαμάς σου, της γιαγιάς σου, του αγοριού σου (δεν θα αναφέρουμε καν της αδερφής σου – υποθέτουμε πως «ψωνίζεις» συνέχεια από εκεί). Τα παλιά ρούχα της μαμάς σου μπορεί να δείχνουν υπέροχα ρετρό επάνω σου, ενώ στο πατάρι της γιαγιάς σου μπορεί να κρύβονται vintage θησαυροί. Όσο για το αγόρι σου, μέσα στην ντουλάπα του κρύβει t-shirts, πουκάμισα, ζακέτες και hoodies που εύκολα μπορείς να αξιοποιήσεις – αναμειγνύοντάς τα με τα δικά σου θηλυκά κομμάτια - για να δημιουργήσεις ένα υπέροχα, καθημερινά boyfriend looks.

6. Στα βάθη της μπιζουτιέρας

pinterest
Τίποτα δεν αποσπά περισσότερα θετικά σχόλια από ένα statement κόσμημα στα outfits σου, το οποίο, μάλιστα, μοιάζει να είναι βγαλμένο από άλλη εποχή. Κι όμως, τέτοια κοσμήματα δεν υπάρχουν μόνο στο Portobello market στο Λονδίνο αλλά μπορείς να τα βρεις κρυμμένα στην παλιά σου μπιζουτιέρα (ή σε εκείνες των προαναφερθέντων συγγενών). Πιθανότατα είχες ξεχάσει πως εκει μέσα υπάρχουν μεγάλα faux κολιέ, χαριτωμένα σκουλαρίκια με κλιπ, περίτεχνες καρφίτσες και uber δαχτυλίδια, τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τα ανοιξιάτικα σύνολά σου, αρκεί να τα φορέσεις με νέους τρόπους και μπόλικη αυτοπεποίθηση.

7. In the mix

mixnmatch
Τι να το κάνεις το απεριόριστο shopping αν οι στιλιστικές σου ικανότητες είναι περιορισμένες; Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να δεις το περιεχόμενο της ντουλάπας σου με νέο τρόπο: έχεις σκεφτεί εκείνο το ριγέ τοπ με τι άλλο θα μπορούσε να ταιριάζει πέρα από το τζιν σου; Πως θα σου φαινόταν να συνδύαζες την φλοράλ σου φούστα όχι πάλι με μονόχρωμη μπλούζα αλλά με καρό πουκάμισο; Το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σου είναι μια καλή αφορμή για να δεις με φρέσκια ματιά τα ρούχα σου και – μέσα από το mix & match παιχνίδι - να τα πολλαπλασιάσεις.

8. Swap party στο σαλόνι σου

swap
Φίλες έχεις, καλό γούστο έχουν και όρεξη να ανανεωθούν επίσης. Σκέφτεσαι τίποτα πιο fun από το να τις καλέσεις σπίτι σου για καφέ και παράλληλα να φέρει η καθεμία τα ρούχα που δεν φοράει πια γιατί είτε δεν της κάνουν είτε τα βαρέθηκε; Θα εκπλαγείς με το πόσο κυριολεκτικά μπορεί να ισχύει η ρήση «τα σκουπίδια της μιας, ο θησαυρός της άλλης».

9. Προχωράμε στο μέλλον με την όπισθεν

vintage
Ο προϋπολογισμός σου ίσως δεν επιτρέπει νέες αγορές στα πιο hip καταστήματα, όμως που και που ίσως μπορείς να εξοικονομείς χρήματα για μίνι αγορές στα vintage shops που φυτρώνουν συνεχώς εδώ και εκεί στην πόλη. Και επειδή η μόδα κάνει κύκλους και οι τάσεις συνεχώς επαναλαμβάνονται, πριν βγεις στην αγορά κάνε την απαραίτητη μελέτη σου σε sites και περιοδικά μόδας, εντόπισε τα hot κομμάτια της σεζόν που σου αρέσουν και προσπάθησε να βρεις παραπλήσια από προηγούμενες δεκαετίες.

10. In accessories we trust

armswagΌταν το budget είναι περιορισμένο, το να ακολουθήσεις τα trends αγοράζοντας νέα ρούχα που τα αντιπροσωπεύουν είναι μάλλον αδύνατο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα κοσμήματα, τις τσάντες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ, που μπορούν να δώσουν το στίγμα μιας τάσης σε μικρές αλλά καίριες δόσεις. Ένα μακρύ κολιέ με χάντρες κάνει οποιοδήποτε λευκό tank top να δείχνει gypsy chic, ένα ζευγάρι στρογγυλά ή τετράγωνα σκουλαρίκια κάνει το μικρό μαύρο φόρεμα να μοιάζει βγαλμένο από τα 60s. Με τα σωστά κοσμήματα και αξεσουάρ μπορείς να υιοθετήσεις τις εκάστοτε τάσεις, απλά θα το κάνεις με πιο διακριτικό, οικονομικό αλλά και πιο ενδιαφέροντα τρόπο.