Bohemian Rhapsody (μυστικά για να πετύχεις το αυθεντικό φθινοπωρινό boho στιλ)

tumblr_lpsgpo3zI31r1qrlfo1_500Το καλοκαίρι φεύγει, το ανέμελο bohemian στιλ λέει να μείνει λίγο ακόμα. Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, η φθινοπωρινή του έκφραση είναι ακόμη πιο delicious από την καλοκαιρινή του.
Tι καλύτερο να φορέσει κανείς το καλοκαίρι απ’ ότι ένα loose καφτάνι, ένα πληθωρικό ζευγάρι σκουλαρίκια και ένα αρχοντικό τουρμπάν; Ειδικά αυτό το καλοκαίρι, πρέπει κανείς να έκανε διακοπές στο σαλόνι του για να μην είδε σε κάθε σοκάκι, σε κάθε νησί και κάθε downtown μπαράκι τα στρατό από νέο-μποέμ κορίτσια, δηλαδή πρώην retro, πρώην sporty, πρώην glam ή πρώην λαϊκοπόπ δεσποινίδες να ενδίδουν – ή να προσπαθούν να ενδώσουν - στην ανάλαφρη γοητεία μιας πιο laid-back στιλιστικής προσέγγισης.

gob2
Σε πολλές περιπτώσεις οι new bohemians ήταν αξιοζήλευτα stylish, σε άλλες, ε, ας πούμε, όχι και τόσο. Τελικά, αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ όσο θα υπολόγιζε κανείς να πετύχει το αυθεντικό bohemian στιλ, και αυτό γιατί κάτω από την αλέγκρα και αριστοκρατική του πρόσοψη κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής (και, ως γνωστόν, το περιτύλιγμα πάντα κλωτσάει χωρίς περιεχόμενο).
Κι αν είναι δύσκολο να πετύχεις το στιλ μια φορά το καλοκαίρι – που, σε τελική ανάλυση, τα ρούχα είναι εξ’ ορισμού λιγοστά και ανάλαφρα – σκέψου πόσες bohemian parodies (αντί για rhapsodies) έχουμε να δούμε προσεχώς.
Ψυχραιμία, we can do it.

freepeopleBohemianNouveauxBohoWinter2011-6
Για αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε το best seller της σεζόν που φεύγει, ένα εμπριμέ κιμονό, με κρόσσια ή χωρίς.

kimonoΤο φθινόπωρο θα αντικαταστήσει τη λεπτή βαμβακερή ζακέτα, θα το φορέσουμε πάνω από μάξι φορέματα, φθαρμένα jeans και tank tops, με μπόλικα κολιέ, αλυσίδες και βραχιόλια να το πλαισιώνουν. Όσο ο υδράργυρος βουτάει χαμηλά, θα το φορέσουμε πάνω από λεπτά πουλόβερ, συνδυασμένα με μάξι φούστες ή φαρδιές παντελόνες και δερμάτινες ζώνες. Sneak preview για τον φετινό χειμώνα: μέσα στους επόμενους μήνες, το κιμονό θα δώσει τη θέση του στο oversized poncho, που έφερε φολκλόρ αέρα στις σπουδαιότερες χειμερινές πασαρέλες, υπό μορφή chic χειροποίητης “κουβέρτας”.

poncho_855297309_north_883x
Το τουρμπάν που αγαπήσαμε στη θερινή σεζόν φοριέται ακόμη. Για την ακρίβεια, δείχνει ακόμη πιο sophisticated όταν δεν αγκαλιάζει βρεγμένα από θαλασσινό νερό μαλλιά αλλά χαλαρά κυματιστά, που πέφτουν απαλά πάνω σε ώμους ντυμένους με λινές και τζιν πουκαμίσες και μεταξωτές μπλούζες. Απαραίτητος όρος για να έχει εκείνη που το φοράει κάτι από την μαγεία μιας μποεμ πριγκίπισσας, να μην αγχώνεται αν θα χαλάσουν τα μαλλιά της ή αν πετάει η φράντζα της. Η επιτήδευση είναι ο θάνατος του coolness.

180956_980
Καιρού επιτρέποντος, τα σανδάλια και οι hippie σαγιονάρες δεν θα κρυφτούν ακόμη στο πατάρι. Το κλειδί εδώ είναι τα υλικά κατασκευής τους: δεν είναι καθόλου μποέμ το σανδάλι που φωνάζει πως οι χάντρες του είναι πλαστικές, οι κορδέλες του συνθετικές και η κατασκευή του γίνεται σε ύποπτα εργοστάσια που παράγουν εκατοντάδες πανομοιότυπα τέτοια ζευγάρια τη μέρα. Εξίσου απωθητικό, βέβαια, είναι και το ακριβώς αντίθετο: να είναι το σανδάλι τόσο ακριβό που η κάτοχός του να φοβάται να το φορέσει, παρά μόνο “σε ειδικές περιστάσεις” – λες και τα σανδάλια φτιάχτηκαν για κάποιο άλλο λόγο πέρα από το να μας προσφέρουν άνεση για να περπατήσουμε ανεξερεύνητα σοκάκια, να τρέξουμε σε απάτητες παραλίες, να πλατσουρίσουμε μέσα σε νερά, να γυρίσουμε τον κόσμο. Για λίγο καιρό ακόμα, ας τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται, και έπειτα ας κάνουμε χώρο στην παπουτσοθήκη μας για εσπαντρίγιες, μπαλαρίνες, μπότες.

anna_sui
Αν όμως πραγματικά κρύβεται κάπου η πεμπτουσία του bohemian στιλ είναι στα κοσμήματα. Κοσμήματα πανέμορφα, κοσμήματα λαχταριστά, κοσμήματα που μοιάζουν – αν όχι είναι – one of a kind . Ένα wannabe vintage κόσμημα – ευτυχώς ή δυστυχώς - δεν είναι αρκετό να αναδείξει την gypsetter μέσα μας, όχι αν κάτι πάνω του φωνάζει πως αγοράστηκε από το stand με τις προφορές των €9,99 και πως, κατά πάσα πιθανότητα, μια έξοδος σε ένα πολυσύχναστο μέρος αρκεί για να δεις άλλες δύο-τρεις να το φοράνε. Τα κοσμήματα των bohemians – και ειδικά των haute bohemians με το gypsy αλλά αρχοντικό στιλ τους - παραδοσιακά προέρχονται από τα μακρινά ταξίδια τους, έχουν μια ιστορία να διηγηθούν, ακτινοβολούν μοναδικότητα. vintage_σκουλαρίκια

Κι αν δεν γίνεται όλες να γυρνάμε σαν νομάδες τη γη, γεμίζοντας με λαμπερά λάφυρα την μπιζουτιέρα μας, γίνεται, τουλάχιστον, να προσπαθούμε τα κοσμήματά μας να είναι χειροποίητα. Όχι ακριβά – η τιμή δεν έχει σημασία -, αλλά δυσεύρετα. Η σπανιότητά τους είναι εκείνη που τους προσδίδει ανυπολόγιστη αξία.

2-Bohemian_Fashio_Nichole_Richie
Εδώ που τα λέμε, πάντως, οι true bohemians αλλά και εκείνες που αβίαστα πετυχαίνουν το στιλ τους, δεν δίνουν τόση σημασία στα παραπάνω. Δεν διαβάζουν στιλιστικούς κανόνες, δεν ακολουθούν τάσεις. Φορούν ανέμελα τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματά τους – συχνά σχεδόν όλα μαζί ταυτόχρονα- και δεν έχουν ανασφάλεια αν τα έχουν ταιριάξει καλά μεταξύ τους.

pretty-bohemian-style-clothingΕν όψει φθινοπώρου, οι true bohemians ξεσκονίζουν σιγά σιγά τα γούνινα γιλέκα τους, φρεσκάρουν τις δερμάτινες μπότες τους και αδιαφορούν για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από τον δικό τους, θαυμαστό, μποεμ μικρόκοσμο.

tumblr_lrs4xmdegu1qhod5oo1_400

Αυτό, άλλωστε, δεν σημαίνει να είσαι αυθεντικός;