Πρωταπριλιά! Η μέρα που μικροί και μεγάλοι λένε ψέματα χωρίς φόβο και πάθος!

Η ημέρα που μπορείς να πεις όσα ψέματα θες και να μη σε παρεξηγήσει κανείς, έφτασε!!

Όλοι οι trollers σήμερα σκαρφίζονται τα ψέματα που θα πουν και τις φάρσες που θα κάνουν, όμως, έχεις αναρωτηθεί πως και πότε ξεκίνησε αυτό το έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα;

Μάντεψε... ακολουθεί ιστορική αναδρομή. Διάβασέ την και άσε την παρέα σου να "ψαρώσει" με τις γνώσεις σου.

Η πρώτη εκδοχή θέλει τους αρχαίους Κέλτες να ξεκινάνε την 1η Απριλίου τις πρώτες εξορμήσεις ψαρέματος λόγω του ότι καλυτέρευε ο καιρός. Καθώς αυτή ήταν η αρχή της περιόδου του ψαρέματος, τα αποτελέσματα στα δίχτυα των ψαράδων δεν ήταν ενθαρρυντικά. Έτσι, "αναγκάζονταν" να λένε ψέματα τάχα μου δήθεν ότι είχαν βγάλει μεγάλη ψαριά... Πρωταπριλιααά!! Και κάπως έτσι, ίσως ξεκίνησε το έθιμο.

Στη δεύτερη εκδοχή υποστηρίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στην Γαλλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου. Επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου, όμως, αυτό άλλαξε και η Πρωτοχρονιά ξεκίνησε να εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Αυτή την αλλαγή δεν την δέχτηκαν όλοι οι πολίτες της Γαλλίας και κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι Γάλλοι, με πειρακτική διάθεση θα έλεγε κανείς, τους έστελναν δώρα εκείνη την ημέρα. Μμμμ και ίσως κάπως έτσι, ξεκίνησε το έθιμο.

Είτε με την πρώτη εκδοχή είτε με την δεύτερη το έθιμο έγινε σιγά σιγά παγκόσμιο και οι περισσότεροι σήμερα ψάχνουν να βρουν το θύμα τους. Μάλιστα σε πολλές περιοχές λέγεται ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει το θύμα του θα έχει τύχη, ενώ όποιος ξεγελαστεί, γρουσουζιά.

Από εμάς καλή τύχη! 😉