Οργάνωση Κουζίνας: 10 tips & tricks για μια καθαρή & σωστά οργανωμένη κουζίνα

Αν το να βάλεις σε τάξη την κουζίνα σου, σου φαίνεται ένας γρίφος για γερούς λύτες και αν τρομάζεις στην ιδέα ότι για να την οργανώσεις θα πρέπει να βγάλεις όλα σου τα σύνεργα για να τα στριμώξεις ξανά στα λιγοστά ντουλάπια & ράφια μιας μικρής κουζίνας, αυτό το άρθρο είναι για σένα! Πάρε μια βαθιά ανάσα και αφήσου στα έμπειρα χέρια μας. Διάβασε παρακάτω 10 οδηγίες – tips για το πώς  να οργανώσεις σωστά την κουζίνα σου, ώστε να μπορείς να τη διατηρείς καθαρή και φυσικά, να  μαγειρεύεις με άνεση!

  1. Πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι – Ξεκινάμε με τις κούπες! Κράτησε μόνο τις πραγματικά αγαπημένες σου κούπες & τα φλυτζάνια που χρησιμοποιείς και χάρισε όσα απλά πιάνουν χώρο στα ντουλάπια σου! Ξεφορτώσου, επίσης, άμεσα πολυχρησιμοποιημένα τάπερ ή τάπερ χωρίς καπάκια, παλιά ταψάκια, ληγμένα τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο είτε δεν χρησιμοποιείς, είτε δεν έχει θέση απλά στην κουζίνα σου (χαρτάκια, σημειώσεις, αποδείξεις κ.ο.κ.). Τέλος, αν τα ντουλάπια ή η τροφοθήκη σου είναι γεμάτα με βρώσιμα είδη που ξέρεις ότι δεν θα καταναλώσεις (π.χ. αμέτρητα γλυκά του κουταλιού, αλοιφές, μαρμελάδες), δώρισέ τα στη μαμά, στην αδερφή, στην κολλητή ή σε κάποιο φίλο/συνάδερφο από το γραφείο.

Pic Pinterest

  1. Καθάρισε & οργάνωσε το ψυγείο σου – Συνεχίζουμε το project καθαριότητα – οργάνωση με το ψυγείο. Όσον αφορά στο εξωτερικό του και επειδή πλέον το αστείο με τα μαγνητάκια ψυγείου που έχουν καταλάβει το σύμπαν πρέπει να σταματήσει, θα προτείναμε, αν δεν αντέχεις να τα αποχωριστείς, να διαλέξεις λίγα και καλά, κρατώντας όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια ελεύθερη. Ένα καθαρό οπτικά ψυγείο εκτός του ότι είναι πιο εύκολο να καθαριστεί, συνθέτει και μια εικόνα τάξης και ηρεμίας εν αντιθέσει με εκείνο στο οποίο επικρατεί ένας χαμός από post it, χαρτιά και μαγνητάκια. Συνεχίζοντας και αφού καθαρίσεις καλά εσωτερικά το ψυγείο και βεβαιωθείς ότι όλα τα ράφια είναι στεγνά, ξεκίνα να τακτοποιείς σύμφωνα με τις οδηγίες της Madame Ginger βάζοντας στην πόρτα του ψυγείου τροφές μακράς διαρκείας, στα κάτω συρτάρια τα λαχανικά, στα μεσαία τα γαλακτικά – αυγά, ενώ στα χαμηλά αεροστεγώς κλεισμένα κρέατα και πουλερικά.

Pic Pinterest

  1. Καθάρισε καλά ντουλάπια, συρτάρια, πάγκους – Αφού τελειώσεις με το ψυγείο, σειρά έχουν τα ντουλάπια, τα ράφια και οι πάγκοι που πρέπει να αδειάσουν και να καθαριστούν σε βάθος. Σου υποσχόμαστε πως ακολουθώντας τις οδηγίες μας θα το κάνεις μία φορά και δεν θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς ξανά με το πού να βάλεις τι. Στο εξής θα γνωρίζεις τη σωστή θέση κάθε αντικειμένου και έτσι, το καθάρισμα θα γίνει piece of cake. Άδειασε, λοιπόν, το περιεχόμενο όλων των αποθηκευτικών χώρων και καθάρισε προσεχτικά τις εσωτερικές αλλά και τις εξωτερικές επιφάνειες. Μην ξεχάσεις τα «κρυμμένα» σημεία όπως οι γωνίες και οι πλευρές (πάνω ή κάτω) που ακουμπάς με τα δάχτυλα όταν τα ανοίγεις😉

 

Pic Pinterest

  1. Οργάνωσε τα ντουλάπια σου – Αφιέρωσε ένα μεγάλο, βαθύ και χαμηλό ντουλάπι (ή και συρτάρι) ιδανικά κοντά στην κεντρική ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας για τα κατσαρολικά & τα μεγάλα σε όγκο σκεύη μαγειρικής. Στα μεσαίου ύψους συρτάρια που την πλαισιώνουν τοποθέτησε τα μαχαιροπίρουνα και τα διάφορα εργαλεία όπως σπάτουλες, κουτάλες και ανοιχτήρια. Χρησιμοποίησε άλλο ένα συρτάρι για τραπεζομάντηλα, σουπλά, σουβέρ και ένα τελευταίο για τα διάφορα αξεσουάρ μαγειρικής όπως ποδιές κουζίνας, πετσετάκια και γάντια φούρνου. Αν είσαι τυχερός/η και έχεις τροφοθήκη αποθήκευσε ανά κατηγορία όσπρια/ζυμαρικά/κονσέρβες και υλικά ζαχαροπλαστικής (αλεύρι, ζάχαρη κ.ο.κ). Αν όχι, μπορείς και πάλι να χρησιμοποιήσεις για αυτά ένα βαθύ ντουλάπι σε μεσαίο επίπεδο για να μην σκύβεις κάθε λίγο. Επίσης, χρησιμοποίησε το πάνω ντουλάπι από την ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας για τα μπαχαρικά. Θα χρειαστείς τέλος ένα ακόμη βαθύ ντουλάπι για είδη σερβιρίσματος, cake stands, πιατέλες και μπολ και ένα ράφι στο ύψος του κορμού σου για ηλεκτρικές μικροσυσκευές συσκευές.

Pic Pinterest

  1. Κράτησε στον βασικό σου πάγκο μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να έχεις χώρο να μαγειρέψεις – Το νούμερο 1 μυστικό μαγειρικής είναι οι ελεύθεροι πάγκοι και η άνεση που αυτοί σου προσφέρουν να απλώσεις τα σύνεργά σου και να ευχαριστηθείς τη διαδικασία! Φρόντισε, έτσι, να κρατήσεις σε κοινή θέα μόνο τα απολύτως απαραίτητα και όσα πραγματικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν αλλού.

Pic Pinterest

  1. Διατήρησε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου αεροστεγώς κλεισμένα σε αδιαπέραστα σκεύη – Για να μη βρεθείς αλλόφρων να αναζητάς τρόπους να απαλλαχθείς από το σκόρο φαγητού "με τη μορφή του κατεπείγοντος", πρόσεξε ό,τι βρώσιμο είδος έχεις εκτός ψυγείου να είναι αεροστεγώς φυλαγμένο σε δοχείο, βαζάκι, τάπερ ώστε να μη μπορεί να εισχωρήσει κανένα έντομο. Μπορείς, επίσης, να βάλεις ένα μικρό μπολάκι με φύλλα δάφνης μέσα σε κάθε ντουλάπι με τρόφιμα για να κρατήσεις τους σκόρους μακριά.

 

Pic Pinterest

  1. Εκμεταλλεύσου κάθε σπιθαμή – Όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί Σπύρος Σούλης και Madame Ginger, αν έχεις μικρή κουζίνα, δημιούργησε extra αποθηκευτικά σημεία με μικρές πανεύκολες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, εκμεταλλεύσου το εσωτερικό των ντουλαπιών κολλώντας γάντζους για να κρεμάσεις εξαρτήματα μαγειρικής, βάζοντας ραφάκια ή δημιουργώντας αυτοσχέδιες θήκες με ένα παλιό ντοσιέ ή μια θήκη περιοδικών. Δημιούργησε extra ράφια μέσα στα ντουλάπια σου π.χ. με ένα δίσκο σερβιρίσματος να λειτουργεί ως διαχωριστικό ανάμεσα στα ποτήρια ή στα πιάτα σας. Μπορείς, επίσης, να προμηθευτείς και ένα τρόλεϋ κουζίνας ή ένα σταντ δίσκου το οποίο θα μετακινείς κατά περίπτωση.

Pic Pinterest

Pic Pinterest

  1. Μείνε οργανωμένη – Αν έχεις έναν τοίχο κενό διαθέσιμο, μην τον αφήσεις να πάει χαμένο! Δημιούργησε τη δική σου γωνιά εβδομαδιαίας οργάνωσης με ένα αυτοκόλλητο επιτοίχιο ημερολόγιο για να σημειώνεις το menu της κάθε ημέρας, έναν μαυροπίνακα για να γράψεις μια συνταγή πριν "περάσει το τεστ" και μπει και επισήμως στο τετράδιο συνταγών, καθώς και ραφάκια για να βάζεις τα διάφορα χαρτάκια – postit- σημειώσεις που «εισβάλουν» καθημερινά σε κάθε κουζίνα που σέβεται τον εαυτό της.

 

Pic Pinterest

  1. Αγόρασε τα απολύτως απαραίτητα Εντάξει αυτό είναι ένα άρθρο από μόνο του αλλά εν συντομία και για να αποκτήσεις, έτσι, μια πρώτη εικόνα, καλό θα ήταν να έχεις τα βασικά αξεσουάρ όπως ένα μεγάλο ξύλο κοπής, ένα μαχαίρι του chef ως βασικό σου εργαλείο για τα πάντα, μία βαθιά και πλατεία κατσαρόλα για μακαρόνια αλλά και όσπρια, μια πιο ψηλή και βαθιά για μαγειρευτά φαγητά, ένα wok τηγάνι, ένα μικρότερο για ένα αυγό βρε αδερφέ και ένα ταψί για το φούρνο 30 x 30. Χρήσιμα πολύ είναι τα μπολ μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, τα γυάλινα σκεύη – πυρέξ, μια γάστρα και ιδανικά ένα μίξερ για γλυκές παρασκευές.Pic Pinterest
  2. Δημιούργησε μια γωνία για τα καθαριστικά Είναι πολύ σημαντικό και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να έχεις έναν χώρο στον οποίο θα συγκεντρώνεις τα καθαριστικά σου για να μπορείς άμεσα και εύκολα να αλλάξεις π.χ. σφουγγαράκι, να ανανεώσεις το βετέξ σου & να καθαρίσεις μια επιφάνεια on the spot γρήγορα. Και αν θες ακόμη και τα καθαριστικά σου να είναι όμορφα τακτοποιημένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιδιαίτερα κουτιά αποθήκευσης διαλέγοντας σχέδια που ταιριάζουν στο χώρο σου ή να πλαστικά τάπερ/δοχεία του εμπορίου.

Pic Pinterest

Pic Pinterest