Η λαχταριστή ιστορία της Μαρίας Κοτρότσου / συνέντευξη

maria_kotrotsouΠιθανότατα  ο χρόνος που θα διαβάσεις όσα μας απαντά να είναι λιγότερος από το κομμάτι της που θα ακούς να παίζει από πίσω... Είναι, γιατί ισχύει περίτρανα το κλισέ "η Μαρία μιλά με τη μουσική της" και είναι χάρισμα αυτό: να είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο σου που να σου αρκεί ως μέσο για να εκφραστείς!

Όταν θέλεις κάτι πολύ (όχι! δεν είναι το σύμπαν που θα συνωμοτήσει:) είναι το πείσμα, η θέληση και το πάθος σου που θα σε φέρουν πιο κοντά στο όνειρό σου! Γι' αυτό θέλαμε να σου συστήσουμε τη Μαρία Κοτρότσου, γιατί η ιστορία της αποδεικνύει αυτή την πολύ βαθιά μας πεποίθηση!

Με λίγα λόγια, όπως -υποθέτουμε- θα τα έλεγε η ίδια: Η Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με το πιάνο από πολύ μικρή ηλικία, πήρε το πτυχίο του πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές στη Νομική Σχολή.  Η  αγάπη της για τη τέχνη της την κερδίζει και αφήνει τα νομικά και την Ελλάδα και εγκαθίσταται στο Παρίσι, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές στη μουσική. Σήμερα, μας ταξιδεύει και μας κάνει υπερήφανους με τις νότες της από εκεί, έχοντας συνθέσει και ενορχηστρώσει το πρώτο της album με τίτλο "Passion".

μαρία_κοτρότσου

Η ζωή σου χωρίς μουσική….

Κάπου είχα διαβάσει, ότι η μουσική είναι ο ήχος της ψυχής.

Από μικρή ασχολήθηκες πολύ σοβαρά με την τέχνη σου. Ποια ήταν η μεγαλύτερη θυσία που έκανες γι’ αυτή; Μετανιώνεις;

Για να υπάρξει θυσία , θα πρέπει να υπάρχουν πράγματα στην ζωή εξίσου σημαντικά , που πρέπει να διαλέξεις. Υπομένω καταστάσεις στην ζωή μου που με κουράζουν και δεν με ευχαριστούν. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει θυσία, γιατί ποτέ δεν πόθησα τίποτα περισσότερο από την μουσική.

Πόσο εύκολο ήταν να πας κόντρα στο ρεύμα και να αλλάξεις τόσο ριζικά τη ζωή σου;

Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και δύσκολο. Είναι θέμα απόφασης. Τι μετράει στην ζωή σου περισσότερο. Εγώ υπήρξα τυχερή γιατί έχω κοντά μου ανθρώπους που πιστεύουν σε εμένα και με στηρίζουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Στη μουσική σου, οι κλασσικές μελωδίες συναντούν τον μοντέρνο τους εαυτό. Τι ρόλο παίζουν/πόσο σημαντικές είναι οι αντιθέσεις στη ζωή σου;

Τα χρώματα συνθέτουν έναν πίνακα, οι νότες ένα μουσικό κομμάτι, οι εναλλαγές των τοπίων τη φύση. Οι αντιθέσεις, είναι η ζωή μας μέσα στην ενότητα.

maria_kotrotsou2

Λένε ότι οι καλλιτέχνες επηρεάζονται και αξιοποιούν τα ερεθίσματά τους στην τέχνη τους. Έχει η μουσική σου λίγο από Παρίσι μέσα; Αν συνέθετες στην Ελλάδα, πιστεύεις ότι θα ήταν διαφορετική;

Οπωσδήποτε η διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ατόμου επηρεάζεται εκτός των άλλων και από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και το μέρος που ζει. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια ζω στο Παρίσι.

Το ταλέντο, θεωρείς, ότι είναι επίκτητο ή γονιδιακό θέμα;

Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με ταλέντα. Η ανακάλυψη και εξέλιξη τους εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώνουν και το πώς επεξεργάζονται τα πράγματα. Αυτό άλλωστε κάνει και τον καθένα από εμάς μοναδικό.

Ο τίτλος του album σου που κυκλοφορεί έχει τίτλο ‘passion’. Είναι το πάθος και η παρόρμηση κινητήριος δύναμη για σένα ή ακολουθείς τη λογική;

Γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούμε διαζευκτικούς όρους; Το πάθος και η παρόρμηση είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή, χωρίς αυτά δεν μπορείς να αγαπήσεις και να δημιουργήσεις. Η λογική είναι η γείωση.

Η ιστορία σου δείχνει ότι είσαι άνθρωπος υπομονετικός, που θέτει στόχους και τους κατακτά. Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος;

Ένας είναι ο στόχος μου και δεν έχει αλλάξει. Να εξελίξω την μουσική μου όσο μπορώ να φτάσω. Βλέπετε … η μουσική είναι η επαφή, η συνομιλία με τον κόσμο, με τον ίδιο μας τον εαυτό και σε αυτό δεν υπάρχει τέλος.

Φανταζόμαστε τη μουσική σου να παίζει σε ένα αυτοκίνητο σε ένα μεγάλο ταξίδι… Έχεις κάνει ποτέ εικόνα μια στιγμή που θα μπορούσαν να συνοδεύουν τα κομμάτια σου;

Το είπατε πολύ ωραία. Όλη η ζωή ένας δρόμος …., ένα ταξίδι …. Η μουσική ….. οι εικόνες που αποκομίζεις καθ’ όλη την διάρκεια. Δεν είναι θέμα στιγμής , είναι μια αέναη έκφραση των συναισθημάτων …

Τι είναι για σένα λαχταριστό;

Ένα εκλέρ που ξεχειλίζει από σοκολάτα...