Από αγάπη υπερβολική! Πότε η αγάπη μας για τα παιδιά ξεπερνά τα όρια;

jamjar 0Πότε η αγάπη μας για τα παιδιά γινεται καταναγκαστική και πότε ξεπερνάμε τα όρια της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης;

Υπάρχουν φορές που εμείς οι γονείς, πραγματικά απο αγάπη και φροντίδα υπερβολική για το παιδί, γινόμαστε υπερ-αφοσιωμένοι, υπερ-προστατευτικοί και συνεπώς υπερ-αγχωμένοι για ολα τα “τυχόν” που μπορεί να προκύψουν στην ζωη του.  Μια συνέπεια που οχι μόνο δεν κάνει καλό σε εμάς – για τους προφανείς λόγους no time-no fun-no life , αλλα ούτε και στο παιδί – καθώς δεν το αφήνουμε να “αναπνεύσει” και βασικά να είναι ο εαυτός του.

Ο λεγόμενος «γονιός – ελικόπτερο» (βλ. το γνωστο “helicopter parenting” ) που αιωρείται πάνω απο το παιδί, παρακολουθώντας με ανυπομονησία τα βήματα και καθοδήγοντας την κάθε του κίνηση μπορεί τελικά να μπλοκάρει το παιδί και να εμποδίσει την αναδίπλωση του προσωπικού χαρακτήρα και την σωστή ανάπτυξη του.

jamjar 7

Σύμφωνα με τους ειδικούς – ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί- δύο ειναι οι περίοδοι -σταθμοί στην εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού. Αρχικά – στους πρώτους 18 μήνες της ζωής , το παιδί μαθαίνει και καταλαβαίνει την σημασία του «συναισθηματικού δεσμού»– σημαντικό λοιπον και ωφέλιμο για το παιδι είναι να νίωθει ότι «ακούγεται».
Μετέπειτα, στο δευτερο και σημαντικό στάδιο , αυτό της εφηβείας, το παιδί ουσιαστικά για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται και εκφράζει τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα του – και πιθανώς την επιθυμία του να τα αλλάξει. Επομένως οι αποφάσεις, οι επιρροές και οι αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτην την φαση της ζωης μπορεί να επηρεάσουν την υπόλοιπη ζωή του.
Και κάπου στο ενδιάμεσο , και φυσικά καθολη την διάρκεια, το σημαντικότερο ρόλο στην ζώη του μικρού μας, παίζουμε εμείς οι γονείς – και η αγάπη μας. Ναι και το σχόλειο, ναι και οι φίλοι, ναι και οι συγγενείς, ομώς ο γονίος ειναι ο συνδετικός του κρίκος και τελικά ο φίλος του ο παντοτινός.

JAMJAR 11

Τι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε μια υγιή σχέση αγάπης και σεβασμού με τα υπέροχα αυτά πλάσματα, ώστε και εμείς να είμαστε «εκεί» σε κάθε τους βήμα και εκείνα να μπορέσουν να αναδυθούν και να ξεδιπλώσουν την μοναδική χρωματιστή προσωπικότητά τους;

1) Γλυκό του λάθος

jamjar 8

Αφήστε το παιδί να κάνει λάθος, κανείς δεν ειναι τέλειος! Εαν δεν πέσει δεν θα μαθει, και εαν δεν μάθει δεν θα ρισκάρει, και τελικά πώς θα ανακαλύψει τα δώρα της ζωης?

2) Όχι άλλο κάρβουνο

jamjar 14

Μην πιέζετε το παιδί σας να μάθει .Οι υπερβολικές δραστηριότητες και οι πολλές απαιτήσεις μόνο στρές και κούραση μπορούν να φέρουν. Ενθαρρύνετέ το, δώστε του ερεθίσματα αλλά μην το πίεζετε.

3) Με ακούς;

jamajr28

Αφήστε το παιδί να σας μιλήσει για όλα όσα το απασχολούν και να θυμάστε οτι πίσω απο τις λέξεις μπορεί να κρύβονται ενδείξεις για τα κρυφά ταλέντα του.

4) Εσύ δεν μοιάζεις με κανέναν

korona
Αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά , τονίζωντας έτσι την μοναδικότητά του και τονόνωντας την αυτοπεποίθηση του . Βοηθήστε το να συγκρίνει τις δικές του παρελθοντικές επιδόσεις με το παρόν για να καταλάβει απο μόνο του την βελτίωση και την εξέλιξη του .

5) Κάθε εμπόδιο για καλό

jamjar 15Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που –εκ πρώτης όψεως - το δυσκολεύουν- εντέλει όμως του μαθαίνουν πως να ξεπερνά τα εμπόδια . Δείξτε του πώς να εμπιστευτεί το ενστικτο του και βοηθήστε το να πιστέψει στις ικανότητες του.

6) Βλέπεις το μέλλον;

jamjar 5Βοηθήστε το να οραματιστεί το μέλλον του ελεύθερα και χωρίς να το κατευθύνετε προς συγκεκριμένους ορίζοντες. Δώστε του επιλογές , και δυναμώστε την θέληση και τα πιστέυω του . Εαν μπορεί να το ονειρευτεί, μπορει και να το πέτυχει!

7) Όνειρα γλυκά..

jamjar 13
Μοιραστείτε σαν οικογένεια τις δικές σας επιτυχίες, τα δικά σας προσωπικά όνειρα , και το πάθος σας για την ζωη και για την μάθηση. Γίνετε το παράδειγμα του παιδιού σας και επηρεάστε θετικά τον τρόπο σκεψης του.

8) Θέλει τον χώρο του..

τυμπανο

Φτιάξτε μαζί έναν χώρο μόνο για εκείνο όπου θα μπορεί να παίζει , να δημιουργεί, να χαλάει και να φτιάχνει. Φροντίστε να παίζετε μαζί σαν οικογένεια και να θυμάστε ότι καθε χώρος του σπιτιού κρυβει θησαυρούς: η κουζίνα για παράδειγμα ειναι “the place to be” για μαθήμα φυσικής , μαθηματικών και φωνητικής – μαγείρεμα χωρίς τραγούδι γίνεται;

9) ...και εσείς τον δικό σας!

jamjar 9

Αφοσιωθείτε στο παιδί σας έχοντας πάντα μέτρο. Έχετε και εσείς ζωή, ενδιαφέροντα και ανάγκες και είναι σημαντικό να μην τα αμελείτε. Κάνετε πράγματα χωρίς τα παιδιά, περάστε χρόνο με τον αγαπημένο-η σας και βρείτε / κρατήστε τις ισορροπίες

10) Έχει πλάκα τελικά

jamjar 3Εάν τελικά δεν έχει πλάκα, ξεγνοιασιά, κέφι και χαρά τότε ποιο το νόημα; Να θυμάστε ότι πίσω από ευτυχισμένα, χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα , κρύβεται ενα χαρούμενο σπιτικό..
..και μέσα σε αυτό γονείς με αγάπη τόση και τέτοια που τους επιτρέπει να ανθίσουν και να ακτινοβολήσουν!