Μικρά μυστικά για να μην κακομάθω το παιδι μου

crownΑπό την στιγμή που αντικρίσατε το παιδί σας, το μωρό σας, το αγγελόυδι σας , το μοναδικό αυτό πλάσμα , ο κόσμος σας άλλαξε ολοκληρωτικά ...  Το μικρό ανθρωπάκι  έφερε μαζί του αλλαγές  στην ζωή σας, στην συμπεριφορά σας, στα πιστεύω και στα θέλω σας.

Και όσο αυτός ο μοναδικός άνθρωπος μεγαλώνει και η προσωπικότητα του αρχίζει να ξεδιπλώνεται και ουσιαστικά να σχηματίζεται, τόσο εσείς αναρωτιέστε τι και γιατί,  πότε και πώς, να ή να μην, σωστό ή λάθος, πρέπει η δεν πρέπει;;;;

Λογικό...και αναμενόμενο... Δεν  υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για όλα αυτα τα ατελείωτα  ερωτήματα που ενίοτε μας απασχολούν  γιατί το κάθε παιδί ειναι διαφορετικό- ωστόσο το ίδιο ισχυεί και για τον  γονέα.  Παρ’ολαυτά η αλήθεια είναι , μαμά και μπαμπά, οτι πέρα απο το ένστικτο , αυτο το αγαπημένο μας που μας λέει  τι να κάνουμε  -και μετά μας το δικαιολογεί κιόλας ;!-    υπάρχουν και  κάποια μικρά «μυστικά», τα οποία μας βοηθουν να καθοδηγήσουμε το παιδί,  χωρίς ομως και να το κακομάθουμε.

Ποιά όμως έιναι  αυτα τα μικρά μυστικά που θα διευκολύνουν τον τρόπο με τον οποίο  θα περάσουμε στο παιδί μας τις μεγάλες αλήθειες για την ζωή;

Όρια και περιθώρια

unique 1

Εσείς θα κρίνετε ποια τα όρια και ποιοι οι περιορισμοί. Και εκείνο θα θέλει συνέχεια να τα υπερβαίνει. Και είναι λογικό. Δοκιμάζει και δοκιμάζεται. Το βασικό όμως- και το απαιτούμενο από εσάς - είναι αυτά τα όρια που βάζετε,  αυτά και  να τηρήσετε.   Πρέπει να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, έχοντας στο νου ότι με τα συγκεκριμένα όρια , το παιδί αντιλαμβάνεται την σημασία της συνέπειας,  της συνοχής και της υπομονής.

Μαγικές λεξούλες

unique 2Γίνετε το παράδειγμα για το μικρό σας και με  λεξούλες όπως καλημέρα, καληνύχτα,  παρακαλώ , ευχαριστώ  και συγγνώμη  βάλετε τις βάσεις για τους καλούς τρόπους και τον σεβασμό. Είναι σημαντικό το παιδί να κατανοήσει το νόημα αυτών  των λέξεων και όχι απλά να τις χρησιμοποιεί. Επομένως δικαιολογήστε τις κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε.

 Αγγαρεία και χαρά

unique 3

Ναι καθημερινές “μικροαγγαρείες” – προσαρμοσμένες στην εκάστοτε ηλικία - βοηθούν το παιδί να αντιληφθεί την σημασία της υπευθυνότητας και του αυτοσεβασμού.  Το μάζεμα των παιχνδιών στο τέλος της ημέρας, η τοποθέτηση των πλαστικών/χαρτικών στους κάδους ανακύκλωσης , το τάισμα του κατοικίδιου, το στρώσιμο του τραπεζιού  ειναι μερικά απο τα πολλά παραδείγματα.

Φασούλι το φασούλι

unique 4

Μάθετε στο παίδι σας την σημασία των χρημάτων. Καθώς μεγαλώνει , εξηγήστε του την έννοια του κόστους των υλικών αγαθών ,  την σημασία της σωστής διαχείρισης των χρημάτων / ναι εδώ  ερχεται ο κουμπαράς και το δικό του χαρτζηλίκι αλλα και της εσωτερικής λειτουργίας του σπιτιού – έσοδα/εξοδα

 Κάνε το καλό

unique5

Βοηθήστε το παιδι σας να αναλογιστεί τις ανάγκες  των γύρω του. Δείξτε του πώς  μικρές πράξεις ευγένειας και καλοσύνης, κάνουν  μεγάλες διαφορές στις ζωές των άλλων . Εγγραφείτε μαζι του σε εθελοντικά προγράμματα   με επίκεντρο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Οικολογία και  το Περιβάλλον, την Παιδεία και την  Εκπαίδευση .

Μέσα απο το παιχνίδι, την συζήτηση και  την καθημερινή επικοινωνία ,  το παιδί  αρχίζει να αντιλαμβάνεται την σημασία σημαντικών εννοιών   που του δείχνουν το δρόμο για να  αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συνόλου -  της οικογένειας- των φίλων -την κοινωνίας- της φύσης- του κόσμου . Το να μην κακομάθουμε το παιδί μας δεν ειναι εύκολο και κυρίως δεν ειναι γρήγορο. Απαιτει πολλή υπομονή, επιμονή και φυσικά αμέτρητη αγάπη απο την πλευρά  των μεγάλων . Το σίγουρο ειναι οτι μεγαλώνοντας ενα παιδί με κατευθύνσεις τέτοιες ώστε να γίνει ενας ευγενικός, ολοκληρωμένος,  υπεύθυνος άνθρωπος   θα μπορεί να συνεισφέρει με την μοναδικότητά του στο σύνολο και ετσι  με τον δικό του  μοναδικό  τροπο να χαράξει την πορεία της  ζωής του.

unique 6