Πώς να κάνεις το παιδί σου να ξεχωρίσει: μυστικά για μικρούς αντισυμβατικούς ήρωες

little_hero

Από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια... Μεγάλη κουβέντα!  Και όχι μόνο... από μικρό, ναι από μωρό κιόλας,  ξέρεις να σκέφτεσαι διαφορετικά , τα πάντα κινούνται γύρω από την περιέργειά σου και από την όρεξή σου να μάθεις και φυσικά  η φαντασία σου δεν έχει όρια!

Κινείσαι ασταμάτητα, αδειάζεις οτιδήποτε γεμάτο και ανοίγεις οτιδήποτε κλείστό!  Αυτα τα καθημερινά που για σένα είναι φυσιολογικά , είναι αυτά που θα σε εξελίξουν ,θα σε διαφοροποιήσουν και θα σου ανοίξουν ορίζοντες διαφορετικούς, μοναδικούς.

curious

Τι μπορεί, όμως, να κάνει η μαμά  και ο μπαμπάς –  και η γιαγιά και ο παππούς βεβαίως βεβαίως  – για να σε βοηθήσουν να «βγεις μπροστά» και να αναπτύξεις  όλα αυτά τα καταπληκτικά που μόνο εσύ μπορείς να κάνεις?

1) Music is the answer: στα παιδιά αρέσουν όλα τα είδη μουσικής. Ξεκολλήστε, λοιπόν, από τα παραδοσιακά «παιδικά» τραγούδια και ταξιδέψτε μαζί τους σε όλα τα είδη από κλασσική και jazz  μέχρι ροκ και funk. Χορέψτε, τραγουδήστε και γενικά αφεθείτε μαζί τους σε διάφορα  μουσικά ακούσματα.

dancingbaby

2) Τα χρώματα του ουράνιου τόξου: αγόρι ή κορίτσι, τα χρώματα παραμένουν πολλά. Σπάστε λοιπόν το «βαρετό: κορίτσι-ροζ, αγόρι-μπλε» και πειραματιστείτε με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς. Κινηθείτε σε έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, το πράσινο, το πορτοκαλί  και το κόκκινο , επενδύστε σε χρωματιστά παιδικά ρούχα και αξεσουάρ και αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν την δική τους παλέτα. Όσο και «αταίριαστα» να δείχνουν τα χρώματα  είναι σίγουρα η δικιά τους επιλογή που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν.

mobilo

3) Μια φορά και έναν καιρό: καλή η κοκκινοσκουφίτσα , καλά και τα τρία γουρουνάκια, υπάρχουν όμως στις μέρες μας  τόσα μοντέρνα και ιδιαίτερα παραμύθια που πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε στα παιδιά μας. Επενδύστε σε βιβλία με ωραία εικονογράφηση,  πλούσιο λεξιλόγιο  και ενίοτε «φτιάξτε» το δικό σας διαφορετικό τέλος.

girl_fairytale

 4) Why not? Πραγματικά έχετε σκεφτεί  τι θα γίνει αν τελικά αφήσουμε το μικρό μας να ζωγραφίσει έξω από το χαρτί, κολλήσει τα αυτοκόλλητα και στα ρούχα του- και στα δικά σας, φορέσει διαφορετικές κάλτσες και τελικά πάει στο σχολείο με το στέμμα της/ σπαθί του; Πολλές φορές τα δικά μας «μη και ποτέ» είναι αυτά που συντρίβουν τα δικά τους «θέλω και μπορώ». Φυσικά τα όρια είναι σημαντικά και απαραίτητα, χαλαρώστε όμως λίγο και την επόμενη φορά , σκεφτείτε αν τελικά πειράζει τόσο πολύ να κάνει το μικρό μας αυτό που θέλει και μπορεί.

drawing

 5) Νους υγιής εν σώματι υγιεί: μάθετε στο παιδί σας  από νωρίς την σημασία της κίνησης και της αρμονίας του σώματος με το μυαλό . Ανακαλύψτε μαζί τα μυστικά  της  yoga και της γυμναστικής για παιδιά και αξιοποιήστε τον ελεύθερο σας χρόνο με κοινές δραστηριότητες που τονώνουν νου και σώμα. Και αυτοπεποίθηση. Και διάθεση.

yoga

Εάν παρ' όλα αυτά τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά η απλώς δεν σας ταιρίαζουν , μην ξεχνάτε ότι πίσω από όλα  κρύβεται το ένα και μοναδικό συστατικό που κάνει τα παιδιά να ξεχωρίσουν, τα παρακινεί και τα συντροφεύει για  όλη τους την ζωή : η ΑΓΑΠΗ!