Σπίτι με ένα νεογέννητο: οδηγός στιλιστικής επιβίωσης

postpartum_survival_guideΤην αποκαλούν το «τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης» και όχι άδικα. Είμαι στην (καθόλου ευχάριστη) θέση να επιβεβαιώσω πως η περίοδος της λοχείας είναι μια από τις πιο ζόρικες, με τις ορμόνες να κάνουν highscore, τους πόνους του μαιευτηρίου να σε ακολουθούν και στο σπίτι και όλο σου το είναι να έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα (όχι, αλλά για λίγο καιρό έτσι αισθάνεσαι). Και μια μικρή λεπτομέρεια ακόμα: Την ίδια στιγμή έχεις να φροντίσεις έναν νέο ζωντανό οργανισμό, του οποίου η επιβίωση βασίζεται αποκλειστικά σε σένα. Μέσα σε όλα αυτά, ελπίζεις πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ομορφιά και το στιλ σου;

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα. Χαχαχαχαχαχαχαχα. Χαχαχαχα.

Μισό, έχει λίγο ακόμα:

Χαχαχαχαχαχαχα.

ΟΚ, συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας.

2014-02-05-ntima1

Αν βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση με μένα ίσως νομίζεις πως θα ανακτήσεις αυτά τα δύο πολύ αργότερα (προσωπικά το υπολογίζω όταν πάει το παιδί προνήπιο). Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις. Για λόγους καλής ψυχολογίας, το να φροντίζεις την εμφάνισή σου σε αυτές τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι (όπου κατά κανόνα θα είναι και το μοναδικό μέρος στο οποίο θα κινείσαι) είναι απαραίτητο. Προφανώς δεν εννοούμε να ξυπνάς το πρωί και να αφιερώνεις μια ώρα σε beauty treatments και ενδυματολογικούς συνδυασμούς (όποια έχει μια ώρα ελεύθερη πριν τον επόμενο θηλασμό σίγουρα μπορεί να βρει πιο εποικοδομητικούς τρόπους να την σπαταλήσει, π.χ. να κοιμηθεί), αλλά τουλάχιστον μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις κάποια μικρά τρικ ώστε να μη φρικάρεις όποτε περνάς μπροστά από καθρέφτες. Σε αυτές τις 25 -ως τώρα- μέρες με το μωρό, το έχω (κουτσο)καταφέρει κάπως έτσι:

open-window

Η μαμά είναι στο μπάνιο

Το να κάνεις μπάνιο και να λούζεσαι μοιάζει αυτονόητο, αλλά μεταξύ μαραθώνιων θηλασμών και εξαντλητικής αϋπνίας δεν είναι. Υπάρχουν στιγμές που ευχαρίστως θα αντάλλαζα την καθαριότητα με 10’ ύπνου, όμως προσπαθώ να μην ακούω την φωνή στο κεφάλι μου που μου ψιθυρίζει δελεαστικά «έλα μωρέ, όλη μέρα σπίτι είσαι, πόσο βρώμικα να είναι τα μαλλιά σου;». Πράγματι, δεν είναι βρώμικα. Αλλά όταν το νευρικό σου σύστημα δοκιμάζεται και αισθάνεσαι η λιγότερο ελκυστική γυναίκα επάνω στον πλανήτη, τουλάχιστον τα μαλλιά σου μπορούν να μυρίζουν εσπεριδοειδή και ginkgo biloba (δεν έχω ιδέα τι είναι, αλλά μ’ αρέσει το όνομα).

wpid350633-Violet-and-Wren-luxury-loungewear-1

 Άνεση über alles

Εκείνοι που σου υπόσχονταν πως θα έχεις χάσει σχεδόν όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης αμέσως μόλις επιστρέψεις από το μαιευτήριο, τώρα δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα. Στην πραγματικότητα έχεις χάσει μερικά κιλά που αντιστοιχούν στο μωρό και σε ό,τι το περιέβαλε τόσο καιρό, αλλά σου έχει μείνει ένα σώμα αγνώριστο, πρησμένο από εδώ, ξεφούσκωτο από εκεί, χαλαρωμένο παραπέρα, ενώ νομίζεις πως βλέπεις κυτταρίτιδα και πίσω από τα αυτιά σου. Και όχι, αγαπητοί κακεντρεχείς, δεν φταίει που εγώ αφέθηκα τόσο πολύ στην εγκυμοσύνη (παρότι είναι γεγονός), όλες οι νέες μαμάδες έτσι νιώθουν. Το σώμα σου απέχει πολύ από τον παλιό, γνώριμο εαυτό του και αν σε όλα αυτά έχεις (όπως εγώ) και την επούλωση μιας καισαρικής τομής, τότε κατανοείς πως ενδυματολογικά το πρώτο και κύριο που σε ενδιαφέρει είναι η άνεσή σου. Σε ελεύθερη μετάφραση, φαρδιά φορέματα, χαλαρά παντελόνια, ελαστικά κολάν, μακριές βαμβακερές μπλούζες που δεν σε στενεύουν πουθενά και μακριές ζακέτες που κρύβουν επιμελώς τα δεν-τα-λες-και-αδύνατα σου σημεία.

ac60d39a469bd8fc7bb79ed310a27c99

 Ντεκολτέ αβυσσαλέο

Μιας που είπαμε μπλούζες, εκείνες που θηλάζουν θα συμφωνήσουν πως, κατά τις πρώτες αυτές μέρες στο σπίτι, η μόνη αποδεκτή λαιμόκοψη είναι το πολύ βαθύ ντεκολτέ. Όχι φυσικά για να αποπλανήσεις κανέναν (μας ξαναπιάνουν τα γέλια) αλλά γιατί προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο στήθος. Γκρι, μπεζ και άλλα ουδέτερα χρώματα είναι ό,τι πρέπει για να μην προβληματίζεσαι με τους χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ το μαύρο και το λευκό μάλλον αποκλείονται καθώς επάνω τους «γράφει» περισσότερο ο λεκές από γάλα…

honey-kennedy-polin-homewear-giveaway-02

Δανεικά από τον μπαμπά

Οπαδός του boyfriend look; Κι αν δεν ήσουν, τώρα θα γίνεις. Σε αυτές τις πρώτες μέρες που βρίσκεσαι σε mode επιβίωσης, θα περάσεις πολύ ωραία μέσα στις φαρδιές φόρμες του πατέρα του παιδιού, συνδυασμένες με απλά tanktops (που επίσης προσφέρουν άμεση σύνδεση μωρού – στήθους). Καλή εναλλακτική είναι και τα oversized πουκάμισά του (αυτά που δεν φοράει και τόσο συχνά, ε; Μην του γεμίσεις τα αγαπημένα του με γαλακτερές γουλίτσες).

485922_0625_f

Μακριά από τη ντουλάπα της γιαγιάς

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να τυλιχτείς μέσα σε μια χνουδωτή ρόμπα, την οποία θα συνδυάσεις με βαμβακερή μακριά νυχτικιά και κάλτσα – παντόφλα (ξέρεις, αυτές με τους αντιολισθητικούς πάτους). Μην το κάνεις. Δεν θέλεις να βλέπεις τον εαυτό σου να περιφέρεται μέσα στο σπίτι σαν 90χρονη, ούτε θέλει να σε βλέπει σε αυτή την κατάσταση ο άντρας του σπιτιού, ούτε καν το μωρό (μην κοιτάς που δεν μιλάει). Άλλωστε μην ξεχνάς πως ισχύει ο κανόνας: αυτό που ντύνεσαι, αυτό γίνεσαι.

363b438d9524c541404dbca3482295ef

 Η ομορφιά κρύβεται στις λεπτομέρειες

Στο μαιευτήριο είχα μαζί μου πολύχρωμες κορδέλες, στο σπίτι έχω φιόγκους και φουλάρια σε διάφορα χρώματα που επιτελούν διπλό έργο: από τη μια μου φτιάχνουν το κέφι και από την άλλη συγκρατούν πίσω τα μαλλιά για την ώρα του θηλασμού (όπου «ώρα» συχνά είναι κυριολεκτικό, μπορεί να θηλάζεις μια ολόκληρη ώρα ή και παραπάνω…). Παράλληλα, όποτε το θυμάμαι, εναλλάσσω στα χέρια μου βραχιόλια, ματάκια, μάρτηδες και άλλα μικρά και λαχταριστά.

set_χειροποίητα_βραχιόλια

Και κάπως έτσι, αν την ώρα που νανουρίζω το μωρό στην αγκαλιά μου περάσω μπροστά από καθρέφτη, καθόλου δεν φρικάρω. Ρίχνω στον εαυτό μου το πιο κουρασμένο αλλά ειλικρινές χαμόγελο και προχωράω.

mother-and-newborn-baby-photos