Oδηγός επιβίωσης και αισιοδοξίας για τη νέα, μετά Eurogroup / δημοψήφισμα / 1.000 +1 Σύνοδοι Κορυφής εποχή

general

Τα δημοψηφίσματα έγιναν, τα μνημόνια επέστρεψαν, οι τράπεζες άνοιξαν. Και παρότι δεν μπορούμε να πούμε πως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, το βαθύ γκρι – σχεδόν μαύρο - των προηγούμενων ημερών, υποχωρεί για να πρωταγωνιστήσουν άλλες αποχρώσεις, αυτές που δικαιωματικά έχουν θέση στους μήνες του ελληνικού καλοκαιριού. Το μπλε της θάλασσας. Το κόκκινο του καρπουζιού. Το χρυσαφί της άμμου, το κίτρινο της γρανίτας, το λευκό ενός σπιτιού στις Κυκλάδες. Διότι μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να πάτησαν για λίγο το pause στο καλοκαίρι μας, μπορεί να μετράμε ακόμα απώλειες σε ύπνο, ψυχραιμία και φίλους στο facebook, όμως η απόγνωση των προηγούμενων εβδομάδων τώρα μοιάζει σαν ένα κακό όνειρο, που ξυπνήσαμε και πάει. Σε ένα πολυσυλλεκτικό post χωρίς αρχή, μέση και τέλος, βρίσκουμε μικρά και ανέξοδα φιξάκια καλής διάθεσης, πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Πάτα το play. Το καλοκαίρι συνεχίζεται.

3 τρόποι να κάνεις διακοπές στην πόλη

general 2

Ακύρωσες τις διακοπές σου και τώρα έχεις ξεμείνει στην Αθήνα; Πανικοβλήθηκε το αφεντικό σου και σε έστειλε σπίτι με αναγκαστική άδεια; Θέλεις να κάνεις οικονομία και να περάσεις την άδειά σου εντός των τειχών; Πάρε τουλάχιστον ιδέες να κάνεις υποφερτή την παραμονή σου στην ανυπόφορη πρωτεύουσα.

Α) Καφές στον κήπο

museum gardenΚι όμως, μέσα στο Αθηναϊκό μπετόν κρύβονται μικρές πράσινες οάσεις που μπορούν να σε φιλοξενήσουν για βόλτα και για ένα δροσερό καφέ ή κρύο τσάι. Τα πρωτεία κρατά φυσικά ο Εθνικός Κήπος με το καφέ του (2107232820), ενώ θα εκπλαγείς με την ομορφιά του κήπου στο Νομισματικό Μουσείο (2103610067). Για πιο εναλλακτικό κοινό αλλά και με πιο εναλλακτική, απόκοσμη ομορφιά, ο κήπος του Six Dogs (2103210510) είναι πια σχεδόν κλασικό meeting point για hipsters και όχι μόνο.

six dogs

Β) Φαγητό στην αυλή

black duck

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μαγειρέψεις πεντανόστιμο σπιτικό φαγάκι, να βάλεις ένα κρασί να παγώνει, να ανάψεις ένα φιδάκι και να φωνάξεις φίλους για να φάτε στην αυλή; Μια μικρή λεπτομέρεια στα χαλάει όμως, δεν έχεις αυλή. Δεν πειράζει, ευτυχώς έχουν άλλοι. Και έχουν και πεντανόστιμο φαγάκι, πολλά παγωμένα κρασιά - και φιδάκι δεν χρειάζονται. Μερικά από τα αγαπημένα μας; Το Black Duck στην πλατεία Κλαυθμώνος (2103252396), το Aleria στον Κεραμεικό (2105222633) και το Ζάχαρη & Αλάτι στα Εξάρχεια (2103801253). Ειδικά στο τελευταίο, δεν αποκλείεται να μας πετύχεις. Το Jamjar team του έχει αδυναμία.

zaxari alati

Γ) Ποτό στην ταράτσα

galaxy-bar-hilton

Οι ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας είναι το new cool thing τα τελευταία χρόνια και πράγματι, είναι ιδιαίτερα απολαυστικό να πίνεις το κοκτείλ σου αφ’ υψηλού, με θέα όλη την πόλη και την Ακρόπολη στο πιάτο – ή, καλύτερα, στο ποτήρι. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, ξεκίνα από το Α: Το μπαρ του A for Athens (2103244244) είναι από τα πρώτα εναέρια μπαρ που τράβηξαν το νεανικό crowd από τις πλατείες στις ταράτσες, ενώ υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία με εξίσου ελκυστικά roof bars, όπως το New Hotel (2103273000) ή το κλασικό εδώ και μερικές δεκαετίες Galaxy Bar στο Hilton (2107281402). Αν δεν τα πας καλά με τα ξενοδοχεία, ζήσε την εμπειρία ενός Mai Tai στη σκιά της Ακρόπολης από το Λουκούμι στην πλατεία Αβυσσηνίας (2103234814), το 360 στην πλατεία Μοναστηρακίου (2103210006) ή το Couleur Locale (2167004917), στην οδό Νορμανού, κάθετη στην Ερμού.

360

6 τρόποι να ξοδέψεις τα €60 σου

Θεωρητικά, τα χρήματα που εξασφάλιζες τόσο καιρό στωικά κάθε μέρα περιμένοντας υπομονετικά στο ΑΤΜ δεν είναι για ξόδεμα. Η ζωή όμως είναι πολύ μικρή για να μην ξοδεύεις τίποτα, ειδικά τώρα που αισθάνεσαι πως η μεγάλη φουρτούνα πέρασε (άσχετα που τελικά καθόλου δεν έχει περάσει, δεν εξετάζουμε αυτό). Αν λοιπόν αποφασίσεις πως θέλεις έτσι, για αλλαγή, να εξανεμίσεις τα €60 σου, να μερικοί ωραίοι τρόποι να το κάνεις.

Ένα καινούργιο άρωμα

parfum

Κάποτε θα το μυρίζεις και θα θυμάσαι το παράξενο Καλοκαίρι 2015.

Ένα box set με την αγαπημένη σου σειρά

box sets

Φτιάξε ποπ κορν στα μικροκύματα, γέμισε το ποτήρι με αναψυκτικό, γύρνα την τηλεόραση να βλέπει στο μπαλκόνι. Αντί να τα φας στα ποτά και στα ξενύχτια, ευχαριστήσου το σπίτι σου και την ηρεμία της Αυγουστιάτικης Αθήνας. Αυτές οι ταράτσες που λέγαμε πριν; Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο.

Λούσιμο, κούρεμα, χτένισμα

hair salon

Και αν σου περισσέψουν, κάνε και ένα μανικιούρ.

Σπόροι και εργαλεία κηπουρικής

garden tools

Για να μη σε πιάσει το επόμενο απειλητικό grexit απροετοίμαστο.

Μονοήμερη στην Αίγινα

aegina07

€10 να πας, €10 να γυρίσεις και τα υπόλοιπα φαγητά, ποτά, παγωτά στο όμορφο νησί του Σαρωνικού, που αυτές τις μέρες έγινε trending topic για όλους τους λάθος λόγους. Το τελευταίο δελφίνι αναχωρεί κατά τις οκτώμισι.

Κοσμήματα από το Jamjar

Είσαι τύπος που θα ξοδέψεις όλο το διαθέσιμο ποσό σου σε ένα κομμάτι ή θα κάνεις δύο – τρεις fun αγορές; Εδώ θα βρεις κάτι για σένα, ό,τι τύπος online shopper κι αν είσαι.

σκουλαρίκι_μακρύ

3 συνταγές για μακαρόνια

Παραδέξου πως τα 20 πακέτα μακαρόνια ήταν τελικά κάπως υπερβολή. Ξεκίνα σιγά σιγά να τρως τα πολεμοφόδια, με τρόπο απολαυστικό. Να τρεις ωραίες και εύκολες παραλλαγές για να μην βαριέσαι.

Spaghetti Aglio E Olio

aglio olio

Βράζουμε ένα πακέτο μακαρόνια για όση ώρα θέλουμε, ανάλογα με το πόσο θέλουμε να «κρατάνε». Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μπούκοβο και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Σουρώνουμε καλά τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

Spaghetti all'Amatriciana

spaghetti amatriciana

Βράζουμε ένα πακέτο μακαρόνια για όση ώρα θέλουμε, ανάλογα με το πόσο θέλουμε να «κρατάνε». Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε δύο πανσέτες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ροδίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια καυτερή πιπεριά. Προσθέτουμε στο τηγάνι 2 τριμμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για μερικά λεπτά, μέχρι να πυκνώσει. Ρίχνουμε και 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε και τις πανσέτες και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη. Προσθέτουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.

Spaghetti με μπρόκολο και bacon

broccoli bacon

Βράζουμε ένα πακέτο μακαρόνια για όση ώρα θέλουμε, ανάλογα με το πόσο θέλουμε να «κρατάνε». Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε 6 φέτες μπέικον και προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο και 2 κούπες μπρόκολο κομμένο σε φούντες, ανακατεύοντας ώστε να μαλακώσει αλλά να είναι τραγανό. Έπειτα προσθέτουμε στο τηγάνι 1 κρέμα γάλακτος, 1 κούπα τριμμένο τυρί και φρέσκο πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να δέσει. Προσθέτουμε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

love songs υπεράνω χρημάτων

Το μόνο πράγμα που δεν περνάει ποτέ κρίση είναι η μουσική. Και η αληθινή αγάπη. Ιδού μερικά ωραία oldies που εξυμνούν την αληθινή αγάπη, το είδος που ανθίζει και εν μέσω capital controls.

Nina Simone - My baby just cares for me

Στίχος-κλειδί: My baby don't care for shows

My baby don't care for clothes
My baby just cares for me

 

Elton John - Your song

 Στίχος – κλειδί: I don't have much money but boy if I did

I'd buy a big house where we both could live

The Hollies - The air that I breathe

Στίχος – κλειδί: Sometimes, all I need is the air that I breathe
And to love you

The Beatles – Can’t buy me love

Στίχος – κλειδί: I'll give you all I got to give if you say you'll love me too
I may not have a lot to give but what I got I'll give to you
I don't care too much for money, money can't buy me love

 

7 τρόποι να κάνεις οικονομία

Μαγείρεψε τα καταραμένα μακαρόνια

tupper

…και πάρ’ τα μαζί σου σε εχμ, πλαστικό δοχείο φαγητού. Κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου μνημονίου το ταπεράκι της μαμάς έγινε και πάλι must, ενώ το καθημερινό delivery στη δουλειά άρχισε να θεωρείται αυτό που πραγματικά είναι: μια passé, χαζή σπατάλη.

Πιες ένα mojito. Ή και δύο. Ή και είκοσι

Mojito5

…πληρώνοντας μόνο για τα υλικά σου. Δυόσμος, lime, ζάχαρη, σόδες και ένα μπουκάλι ρούμι θα σε κρατήσουν δροσερούς εσένα και τους φίλους σου για πολλά καλοκαιρινά βράδια.

Πάρε το μετρό για Πειραιά

athens_metro

…ή για οπουδήποτε έχεις, τελοσπάντων, να πας. Γλιτώνεις την βενζίνη, γλιτώνεις το πάρκινγκ, γλιτώνεις την κλήση που θα φας αν παρκάρεις στο κέντρο εκτός πάρκινγκ. Και την ίδια στιγμή γλιτώνεις τα νεύρα σου από το μποτιλιάρισμα στον δρόμο αλλά και το περιβάλλον από τους ρύπους σου. Go green.

Γίνε μασκοφόρος

beauty mask

…με τις πιο αγνές, σπιτικές beauty masks που θα ετοιμάσεις με ό,τι σου βρίσκεται στο ψυγείο σου. Μια από τις δημοφιλέστερες; Μέλι, λεμόνι, μαύρη ζάχαρη. Ενυδατώνει, τονώνει, απολεπίζει και κάνει το δέρμα να λάμπει (άσε που είναι και πεντανόστιμη).

Μεταποιήσεις – μετατροπαί στη ντουλάπα σου

metatropes

… και άλλες λύσεις ανανέωσης γκαρνταρόμπας, τις οποίες έχουμε αναλύσει διεξοδικά εδώ.

Εμείς εδώ στο jamjar ήμασταν οικονόμες before it was cool.