15 αξέχαστα νυφικά στην μεγάλη οθόνη που άφησαν εποχή

27-Dresses-wedding-movies-17780770-1067-800

«Και στο τέλος παντρεύονται και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Όπως στα παραμύθια; Ναι, οι γάμοι που έχουμε δει κατά καιρούς στον κινηματογράφο είναι παραμυθένιοι - και αυτή είναι μια πρόταση #diplis ανάγνωσης, διότι το επίθετο «παραμυθένιοι» χρησιμοποιείται εδώ και με την μεταφορική αλλά και με την κυριολεκτική του σημασία, δηλαδή σημαίνει και πανέμορφοι γάμοι αλλά και, εχμ, ψεύτικοι. Οι ιστορίες αγάπης είναι ψεύτικες, τα φιλιά των πρωταγωνιστών επίσης, η τελετή είναι βάσει σεναρίου, τα φαγητά στο μπουφέ είναι πλαστικά (άντε να κρατήσεις ζωντανή την τούρτα στα 12ωρα γυρίσματα). Οπότε τι μένει; Τι από αυτές τις σκηνές είναι τελικά αληθινό; Ένα πράγμα μόνο: το νυφικό. Είτε φέρουν την υπογραφή διάσημων σχεδιαστών, είτε είναι δημιουργίες των ενδυματολόγων της ταινίας, τα κινηματογραφικά νυφικά είναι πέρα για πέρα αληθινά – άλλα αληθινά υπέροχα και άλλα αληθινά… τέρατα. Μιας που βρισκόμαστε για τα καλά μέσα στο wedding season, συγκεντρώσαμε 15 νυφικά που μας εντυπωσίασαν και -ίσως, λέμε ίσως- μας έκαναν να σκεφτούμε για λίγο τον εαυτό μας ντυμένο στα λευκά (εχμ, μερικές από εμάς για δεύτερη φορά).

1. The Twilight Saga - Χαραυγή

twilight
Τι θα μπορούσε να φοράει η Bella για να παντρευτεί το βαμπίρ της καρδιάς της αν όχι κάτι ρομαντικό και γεμάτο φινέτσα; Το ίσιο Carolina Herrera νυφικό της με τη δαντελωτή πλάτη και την εντυπωσιακή σειρά από κουμπιά είναι διαχρονικό – όσα εκατοντάδες χρόνια κι αν ζήσει ο γαμπρός.

2. Mamma Mia!

12Θα περίμενε κανείς πως σε ένα γάμο γυρισμένο στη Σκόπελο, η νύφη θα διάλεγε ένα grecian φόρεμα, προκειμένου να μοιάζει με ελληνίδα θεά. Κι όμως, η Amanda Seyfried εμφανίστηκε με ένα bohemian chic νυφικό γεμάτο ανάλαφρα βολάν, το οποίο σοφά συνδύασε με πέπλο και στεφάνι στα μαλλιά.

3. Melancholia

kirsten_dunst_and_john_hurt_melancholia
«Θέλαμε να είναι ένα πολύ Barbie νυφικό. Κάτι πολύ παραδοσιακό, ένα ξεπήδησα-από-το-περιοδικό νυφικό», είπε σε συνέντευξη η Kirsten Dunst για αυτό που φόρεσε στην ταινία του Lars von Trier αλλά και στο poster της ταινίας. Γιατί μερικές φορές και οι Barbie μελαγχολούν.

4. Corpse Bride

2005_corpse_bride_062
Η νύφη του Tim Burton μπορεί να μην σφύζει ακριβώς από ζωή, το νυφικό της, όμως, είναι αιθέριο και χαριτωμένο, παρά την εμφανή του ταλαιπωρία στον κάτω κόσμο.

5. Νύφες σε Πόλεμο

Bride Wars
Η star designer νυφικών, Vera Wang, δημιούργησε δύο εκ διαμέτρου αντίθετης αισθητικής φορέματα, για να πρωταγωνιστήσουν σε ένα κοινό πλάνο: Το νυφικό υπερπαραγωγή-τούρτα για την Kate Hudson και το ιβουάρ νυφικό με πτυχώσεις για την Anne Hathaway περπατούν αρμονικά χέρι χέρι down the isle.

6. Η Μελωδία της Ευτυχίας

wpid624-002
Στο κλασικό αριστούργημα, η Julie Andrews παντρεύεται τον πλοίαρχο von Trapp (καθόλου άσχημα, Μαρία) μέσα σε αυτό το αυστηρό μα τόσο classy, μακρυμάνικο νυφικό από μεταξωτό σαντούκ. Σε συνδυασμό με το πέπλο της και τα κοντά μαλλιά της, μοιάζει με royalty.

7. 27 Φορέματα

27-Dresses-wedding-movies-17780770-1067-800
Όταν πρυτανεύει ο αφαιρετισμός το αποτέλεσμα σπάνια είναι απογοητευτικό, όπως δεν ήταν ούτε στην περίπτωση της Katherine Heigl, η οποία αποκαταστάθηκε ενώπιον Θεού και ανθρώπου 27 φορέματα παράνυφης μετά. Το δικό της πάντως ήταν η επιτομή της απλότητας, με φαρδιές τιράντες, Α γραμμή και συνδυασμένο με φρέσκιες γαρδένιες στα μαλλιά.

8. Βασιλικοί Αρραβώνες: Το Ημερολόγιο μιας Πριγκίπισσας 2

enhanced-2925-1402412473-34
Η Anne Hathaway μπαίνει στο πάνθεον των πιο ρομαντικών και elegant νυφών της ιστορίας του σινεμά με αυτό το ονειρεμένο φόρεμα από πολυτελή δαντέλα, που αφήνει ακάλυπτους τους ώμους και ταιριάζει εκπληκτικά με τιάρα στα μαλλιά. Hey, princess!

9. Αγάπη Είναι

rs_1024x759-150609152253-1024.best-tv-movie-weddings5.jw.6915
Λίγες μέρες μετά τον γάμο της, η Keira Knightley ζητά από τον Andrew Lincoln (οι περισσότεροι τον ξέρουμε πια ως Ρικ που σκοτώνει ζόμπια στο Walking Dead) ένα πλάνο της που το νυφικό της «να μην φαίνεται έντονο τιρκουάζ». Και πράγματι ακούγεται εφιαλτικό αυτό το τόσο ιδιαίτερο νυφικό, αραχνοΰφαντο από μέσα και με διαφάνεια με φτερά από πάνω, να φαίνεται στο βίντεο του γάμου τιρκουάζ. Ιδανική επιλογή για χειμερινούς γάμους, όπως αυτός στην ταινία, που έγινε φυσικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

10. Γάμος αλά Ελληνικά

big-fat-greek
Ήξερες εσύ πως η συγκεκριμένη ταινία είναι η ρομαντική κομεντί που έχει κόψει τα περισσότερα εισιτήρια παγκοσμίως; Ούτε η ίδια η Nia Vardalos δεν θα περίμενε τόση επιτυχία σε αυτή την τραγελαφική περιγραφή μιας οικογένειας ομογενών. Ως Τούλα Πορτοκάλος φόρεσε για να συναντήσει στην εκκλησία τον αγαπημένο της Ian Miller (λέγε με Aidan από το Sex And The City) φορώντας ίσως το πιο φλύαρο νυφικό που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.

11. Kill Bill

df4eb6051d486c72b67bff89a2a2822a

Ο γάμος στο ξωκλήσι στο Τέξας δεν πήγε καθόλου καλά για τη «Νύφη» Uma Thurman, το ντελικάτο φαρδύ νυφικό της όμως με βολάν στα μανίκια και στο τελείωμα, που διάγραφε διακριτικά την φουσκωμένη κοιλίτσα της, είναι μια από τις πιο classy προτάσεις για νύφες σε ενδιαφέρουσα.

12. Sex And The City

timthumb
Μπορεί ο γαμπρός να λάκισε, όμως το φόρεμα έμεινε για πάντα χαραγμένο στην μνήμη όσων είδαν την ταινία. Η Αυτού Μεγαλειότητα Vivenne Westwood, κρύβεται πίσω από τα τόπια σατέν του larger-than-life νυφικού της Carrie Bradshaw – διότι αν δεν φορέσει τέτοια εξτραβαγκάντζα η Κάρι η Μπράντσο και δεν το ταιριάξει και με ένα μπλε πουλί στο κεφάλι, ποια θα το κάνει, εγώ;

13. Αστείο Μουτράκι

582d34b81a24d938e8ac5fb38b63de47
Θα ήταν η Audrey Hepburn η πρωθιέρεια της κομψότητας χωρίς τα Givenchy φορέματα που δημιουργήθηκαν από τον οίκο ειδικά για εκείνη και για τις ανάγκες των ταινιών της; Στο Funny Face φόρεσε αυτό το εντελώς μοντέρνο - ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα – νυφικό με αμέτρητες στρώσεις τούλι, το οποίο χαϊδεύει τους ώμους με παρόμοιο τρόπο όπως το Little Black Dress της στο Breakfast At Tiffany’s, στενεύει εντυπωσιακά στη μέση και σταματά στη μέση της γάμπας. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η Audrey το συνδυάζει με λευκές μπαλαρίνες. Γιατί μπορεί.

14. Τζένη Τζένη

KAREZI

Υπάρχει άραγε κάποιος που μιλά ελληνικά και δεν έχει ακούσει ποτέ τον διάλογο:

- Θες ένα αχλάδι αγάπη μου;

-Όχι λατρεία μου.

Η Τζένη Καρέζη πρωταγωνιστεί σε αυτή την επική σκηνή «λευκού γάμου» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και είναι πανέμορφη μέσα στο 60s νυφικό της με τα διάφανα μανίκια και το κοριτσίστικο πέπλο με φιόγκο στο μπροστινό μέρος του κότσου.

15. Η γυνή να φοβήται τον άνδρα

KONTOU

Σε μια από τις πιο κλασικές ασπρόμαυρες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, ο φεμινισμός ενδύεται νυφικό-τούρτα, με χορταστική σιφόν φούστα και μακριά μανίκια. Η Μάρω Κοντού δείχνει στον Αντωνάκη ποιος φορά τα παντελόνια – ακόμη κι αν στο μεγαλύτερο μέρος του έργου φορά το πληθωρικό νυφικό της και χαριτωμένο στεφάνι στα μαλλιά.