the one and only: Oscar de la Renta

oscar3project runway…his way

Oscar-de-La-Renta-9-1543-800x0Ήταν από τους λίγους σχεδιαστές μόδας που ήξερε τη διαφορά μεταξύ μόδας και πασαρέλας.

at the finale of his show in NY in september"Ποτέ, μα ποτέ μη συγχέετε αυτό που συμβαίνει πάνω στην πασαρέλα με τη μόδα", είχε πει, "η πασαρέλα είναι ένα θέαμα. Κάτι γίνεται μόδα μόνο εάν φορεθεί από μία γυναίκα. Στη φράση αυτή μπορεί να συμπυκνωθεί και η ουσία της δουλειάς του.Μπορεί να ήταν αεικίνητος, μπορεί να ήταν αγαπητός, μπορεί να δούλευε σκληρά, μπορεί οι δημιουργίες του να φορέθηκαν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των τελευταίων 50 ετών με τις οποίες διατηρούσε άριστες σχέσεις, όμως αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει και να μεγαλουργεί ήταν η αγάπη του για τις γυναίκες.

oscar9Όντας το μοναδικό αγόρι σε μια οικογένεια με 7 παιδιά, δε θα μπορούσε παρά να αγαπήσει το γυναικείο φύλο από πολύ νωρίς. Από αυτή του την αγάπη πηγάζει η έμπνευση για καθεμια από τις collection του, απο αυτή και από τα χρώματα που έκλεισε μέσα του φεύγοντας από τη Δομινικανή Δημοκρατία σε ηλικία 19 ετών για τη Μαδρίτη. Εκεί γρήγορα κατάφερε να εισχωρήσει στον κόσμο της μόδας και το ατελιέ του Cristobal Balenciaga. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Antonio del Castillo της Lanvin και την Elizabeth Arden. Πέρα από το ότι ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος ήταν υπέρκομψος, κοσμοπολίτης και κοινωνικός. Γι αυτό και κατάφερε να συνάψει φιλικές σχέσεις με εξέχουσες προσωπικότητες που στη συνέχεια φόρεσαν τις δημιουργίες του εκτοξεύοντας τη φήμη του. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ο μοναδικός δημιουργός που κατάφερε να ντύσει όλες τις "πρώτες κυρίες" των ΗΠΑ αρχής γενομένης από την Jackie Kennedy. Ακόμα και η νυν πρώτη κυρία Michelle Obama που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχε ποτέ εμπιστευτεί τον σχεδιαστεί υπέκυψε πρόσφατα στη γοητεία και το απαράμιλλο στυλ μιας δημιουργίας του.

michelleΟ Oscar de la Renta είναι ίσως ο πρώτος δημιουργός που ξέφυγε από τα show των runways και κατάφερε να δείξει και να προωθήσει τη δουλειά του σε πραγματικές συνθήκες και εκεί που μετρά περισσότερο....στο κόκκινο χαλί. Στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ αλλά και σε πολλές άλλες επίσημες περιστάσεις οι σταρς των προτιμούσαν γιατί γνώριζαν πως θα συγκεντρώσουν τα φλας και θα αποσπάσουν τις καλύτερες κριτικές.

amyΦεύγοντας από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο αφήνει πίσω του ένα δυσανπλήρωτο κενό στο χώρο της μόδας και κυρίως στην Αμερική. Πολύς λόγος γίνεται για το αν θα μπορέσει κάποιος να βαδίσει στα χνάρια του και να ξαναπετύχει το περίφημο "dress up" στο οποίο ανάγκασε τις Αμερικανίδες ο μεγάλος σχεδιαστής. Κι ακόμα περισσότερο να καταφέρει να κάνει τα ρούχα του όχι απλώς στολίδια για το γυναικείο σώμα αλλά καθρέφτη της ψυχής και της προσωπικότητάς τους. Γιατί όπως ο ίδιος έλεγε για να αισθανθεί μια γυναίκα όμορφα ντυμένη πρέπει πρώτα απ όλα να αισθάνεται όμορφα γυμνή. Αυτή την εσωτερική ομορφιά και την ισορροπία ήθελε να "ντύσει" με τα ρούχα του και κατάφερε να το κάνει με μοναδικό στυλ.oscar2

Το κύκνειο άσμα του ήταν λευκό, κομψό και υπέρλαμπρο. Στο γάμο του George Clooney και της Amal Alamuddin το νυφικό του Oscar de la Renta κέρδισε τη λάμψη των φλας και τον θαυμασμό των απανταχού θαυμαστών του στυλ.

unnamedΣτην κοσμοπολίτικη Βενετία ανέβηκε η τελευταία παράσταση του ανθρώπου που έγινε σταρ ντύνοντας τους σταρ.

oscar5