Σπίτι από την αρχή; 10 tips για να μπείτε γρήγορα στο σπίτι των ονείρων σας χωρίς να χάσετε τα λογικά σας (και την αγάπη σας) #keep_calm_and_move_in

Λογικά για να πάτησες το μαγικό μας link είσαι ένας από εμάς. Από εκείνους, δηλαδή, που μαζί με το ταίρι/έρωτά τους αποφάσισαν ‘απερίσκεπτα’ κάποια στιγμή στη ζωή τους, ν’ αφήσουν τη βολή και την ησυχία τους και να δοκιμάσουν το μισό του δημοφιλούς ελληνικού γνωμικού «αν δε χτίσεις & αν δεν παντρέψεις, δεν ξέρεις τι πα να πει ζωή» για να δούν μήπως οι παλιοί υπήρξαν κομματάκι υπερβολικοί. Κάποιοι «τυχεροί» δε, αποφασίσαν πως ήταν αρκετά τρελοί για να τα κάνουν και τα δύο, αλλά για τον φαντασμαγορικό αυτό συνδυασμό οφείλουμε να αφιερώσουμε ξεχωριστό pots-sequel του παρόντος άρθρου, εάν, φυσικά, επιβίωσουμε... Αν, λοιπόν, ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το σπίτι σας από την αρχή ή αν βρίσκεστε στα μισά του δρόμου και νιώθετε πως η ενέργειά/μπαταρία σας εξαντλείται, πάρτε μαζί μια βαθειά ανάσα, χαλαρώστε και διαβάστε τα παρακάτω! Σημείωνε, λοιπόν, Μαρούσκα:

 

  1. Ορίστε χρονικό διάστημα μετακόμισης. Όχι ημερομηνία. Εκτός του ότι από την ανυπομονησία σας θα θελήσετε πράγματι να ορίσετε ένα χρονικό ορίζοντα μετακόμισης για να έχετε να περιμένετε, είναι πολύ καλό όντως να υπάρχει ένα σχετικά σαφές χρονικό πλαίσιο. Θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ξεκάθαρο στόχο για τον οποίο και οι δύο θα θέλετε να προσπαθήσετε. Αποφύγετε, παρόλα αυτά, να ορίσετε πιθανές ημερομηνίες όπως π.χ. τέλος Μαρτίου, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις που δε θα μπορείτε να ελέγξετε, με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να απογοητευτείτε χωρίς λόγο.

 

  1. Βάλτε κάτω τα οικονομικά σας και θέστε εξαρχής ένα πρώτο αυστηρό budget. Εννοείται πως ο ορισμός ενός budget είναι more than needed. Καλό δε θα ήταν να κατανείμετε το budget στις διαφορετικές εργασίες (π.χ. ηλεκτρολογικά, καλλοριφέρ, ντουλάπες, έπιπλα). Θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε, θα σας κατευθύνει και θα σας διευκολύνει πολλές φορές να διαλέξετε ανάμεσα στις άπειρες επιλογές. Να είστε, όμως και έτοιμοι να το υπερβείτε. Σπίτι φτιάχνετε αποκλείεται να υπολογίσετε με ακρίβεια όλα τα πιθανά κόστη/έξοδα.

 

  1. Οργανώστε τη ζωή σας και το πρόγραμμά σας & μοιραστείτε τις δουλειές. Όχι, η εμπειρία μας έδειξε και δείχνει ακόμη, πως οι παλιοί δεν υπήρξαν υπερβολικοί. Το φτιάξιμο ενός σπιτιού από την αρχή, είτε αυτό αφορά χτίσιμο, είτε αφορά την ολική του ανακαίνιση, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Έχει άγχος, κούραση, ταλαιπωρία & σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου και τα όριά σου (άραγε τώρα εγώ είμαι τύπος minimal ή ethnic; Με ενδιαφέρει όντως πώς θα είναι το σιφόνι του μπάνιου; Και άλλα πολλά σοβαρά ερωτήματα). Γι’ αυτό απαιτεί σωστή οργάνωση χρόνου, πρόγραμμα και διαμοιρασμό των καθημερινών εργασιών μέσα στο σπίτι. Αλλιώς θα καταλήξετε μια μέρα ξαφνικά χωρίς καθαρά ρούχα ή χωρίς φαγητό ή χωρίς χαρτί τουαλέτας. Όλα πονάνε, πιστέψτε με.

 

  1. Βρείτε έναν ειδικό – ιδανικά φίλο για να σας βοηθήσει. Αν δεν είναι κανείς από τους δύο σας επαγγελματίας αρχιτέκτωνας, μηχανικός ή διακοσμητής, έχετε επικίνδυνα αυξημένες πιθανότητες να κάνετε σημαντικά λάθη μέσα στο σπίτι. Ναι, λάθη. Και όταν γράφουμε λάθη, δεν εννοούμε, πως θα έρθει ο Σπύρος Σούλης και θα σας φτύσει κατάμουτρα, αλλά απλά θα κάνετε κάτι που θα μετανιώσετε πολύ πολύ άμεσα. Και είναι λογικό και ανθρώπινο. Δεν είστε ειδικοί. Γι αυτό, ανατρέξτε λίγο στην agenda σας, ρωτήστε φίλους και συγγενείς μήπως υπάρχει κάποιος στον περίγυρό σας που να μπορεί να σας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Δεν θα σας αρέσει αν συνειδητοποιήσετε ξαφνικά πως η γλυκούλα «γωνιά» στο σαλόνι που δημιουργήσατε σίγουροι για την επιτυχία σας, χαλάει τελικά την αρμονία του χώρου ή τον κάνει δυσλειτουργικό.

  1. Κάντε το pinterest τον καλύτερό σας φίλο. Άπειρες ιδέες, άπειρες λύσεις για κάθε έιδους ζήτημα. Το λένε οι άνθρωποι ξεκάθαρα: the world’s catalog of ideas. Ειδικά αν δεν το έχεις πολύ με τη διακόσμηση ή αν δυσκολεύεσαι να φανταστείς πως θα ήθελες λ.γ. να μοιάζει το κεφαλάρι σου, το pinterest είναι ιδανική λύση καθώς όχι μόνο σε βοηθάει να βρεις ιδέες, αλλά σου δίνει και τα εργαλεία να τις οργανώσεις ανά task.

 

  1. Απολαύστε μικρές αλλά πολύτιμες ανάσες ξεκούρασης. Θα κουραστείτε. Θα κουραστείς. Πολύ. Με διάρκεια. Γι’ αυτό φροντίστε να ξεκουράζεστε. Ακούγεται κλισέ & τυπικό αλλά δεν είναι. Ειδικά αν ανυπομονείτε για κάτι τόσο πολύ, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και μαζί με όλες τις άλλες καθημερινές σας υποχρεώσεις να καταλήξετε να μη βρίσκετε ούτε 1 ώρα το Σαββατοκύριακο για εσάς. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες, επιλέξτε καλό και υγιεινό φαγητό, κάντε μια βόλτα, ασκηθείτε. Όλα τα μπορείτε, αρκεί να έχετε πρόγραμμα (σας το έλεγε και εσάς αυτό η μαμά σας;)!.

 

  1. Βγείτε ραντεβού οι δυο σας. Ναι, μέσα σε όλα έχουμε και τον έρωτα. Εξάλλου, για αυτόν δεν τα κάνετε όλα; Φροντίστε τον και εκείνον, λοιπόν, που και που..μην τον ξεχνάτε. Λίγος χρόνος μαζί του χωρίς τηλέφωνα, emails, τηλεόραση κτλπ. Μόνο οι δυο σας. Μια βόλτα, ένα φαγητό, ποτό, θέατρο ή σινεμά (μαζί με ποτό να πείτε και δύο κουβέντες) είναι η απαραίτητη ένεση ενέργειας, δύναμης και αγάπης για να συνεχίσετε αυτό το απαιτητικό μονοπάτι. Σίγουρα θα έρθουν στιγμές εξάντλησης, κούρασης & έντασης που σε τίποτα δε θα θυμίζουν τις μέρες του έρωτα, των αποδράσεων, του κεφιού, του αυθρομητισμού που σας έφεραν κοντά! Όμως, η σπίθα είναι εκεί, μη ξεγελιέστε! Κάντε απλά μικρά διαλείματα για να βεβαιωθείτε!

 

  1. Αντισταθείτε στις εύκολες και βιαστικές αποφάσεις. Μελετήστε προσεχτικά τις επιλογές σας. Ξεκινώντας να φτιάχνετε το σπίτι σας θα δείτε πως οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που πιθανόν να νομίζετε τώρα. Οι δε επιλογές για κάθε απόφαση είναι το λιγότερο αμέτρητες. Ελλείψει χρόνου και με το άγχος της καθημερινότητας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, να θελήσετε να δώσετε τέλος στο μαρτύριό σας, επιλέγοντας ό,τι σας φαίνεται πιο εύκολο, γρήγορο ή φτηνό. Προσπαθήσετε ν’ απεμπλακείτε συναισθηματικά, να σκεφτείτε καθαρά και να φανταστείτε εν ηρεμία πόσο ευχαριστημένοι θα είστε πράγματι αν επιλέξετε τη λύση που εκείνη τη στιγμή φαντάζει στα μάτια σας ιδανική. Sleep on it που λένε και οι ξένοι & βεβαιωθείτε συζητώντας και με το ταίρι σας πως η επιλογή σας είναι συνειδητή.

 

  1.  «Άκου» το σπίτι! Μεγάλη αλήθεια της ζωής για όσους φτιάχνετε το σπίτι σας. Πριν ξεκινήσετε ή ακόμη και αν έχετε ξεκινήσει (πιθανόν να προλαβαίνετε), αφιερώστε λίγο χρόνο και περιεργαστείτε το σπίτι στο σύνολό του. Τον περιβάλλοντα χώρο, τη διαρρύθμιση που έχετε επιλέξει, τα βασικά στοιχεία (πάτωμα, κουφώματα), το φωτισμό. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να σας κατευθύνει και να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στα επόιμενα βήματά σας σωστά και σε αρμονία με την ενέργεια του σπιτιού. Αν δεν τα λάβετε σοβαρά, θα είναι σαν να είχατε σχεδιάσει το σπίτι σας στα τυφλά.
  2.  Μην δώσετε ένα πολύ έντονο και ξεκάθαρο στυλ στο σπίτι. Αφήστε χώρο για την ανατροπή. Μπορεί να είστε πιστοί υποστηρικτές της country διακόσμησης, της ethnic ή και της pop. Είναι, επίσης δεδομένο για να διαβάζετε post του jamjar, πως είστε τύποι με προσωπικότητα, έχετε φανταστεί κάπως το σπίτι σας και θέλετε οπωσδήποτε να του δώσετε χαρακτήρα και άποψη! Καλά κάνετε! ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: θυμηθείτε πως στο σπίτι αυτό θα μείνετε αρκετά χρόνια στη διάρκεια των οποίων θα αλλάξει τόσο η μόδα όσο και εσείς. Κυρίως εσείς. Είναι πολύ πιθανόν, έτσι, να βαρεθείτε τα έντονα διαφοποιημένα μοτίβα και να νιώσετε ασφικτικά ανάμεσα «στα ίδια και στα ίδια». Αν, λοιπόν, οι διακοσμητικές γραμμές είναι ας πούμε πιο «γενικές» και πιο «καθαρές», θα είναι πιο έυκολο για εσάς να πειραματιστείτε με αξεσουάρ και επιπρόσθετα deco items που εύκολα μπορούν να προστεθούν και να αφαιρεθούν, δίνοντας κάθε φορά διαφορετικό deco style.

Για να κάνετε την αρχή σας προτείνουμε παρακάτω τις δικές μας αγαπημένες δημιουργίες που θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα στη διακόσμηση του νέου σας σπιτιού! Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να πάρετε και άλλες ιδέες και να επιλέξετε μοναδικά επιτραπέζια διακοσμητικά, φωτιστικά, διακοσμητικά για τον τοίχο, είδη γραφείου και είδη κουζίνας και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο τη νέα αυτή αρχή! Καλή απόλαυση!

Κρεμάστρα τοίχου, Ifihandicraft 20€

Τραπεζάκι για μπράτσο καναπέ Second Handmade, 33€

Κορνίζα Forest Girl, 27,50€

Βάζο evirenieri, 16,50€

Πίνακας 3d De. L'art 233,50€

Ρολόι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥ, 29,50€

Πλατό φαγητού Kaz. 53,50€

Πινακίδα Lucky Elephant 13,50€

Ανθοδοχείο Joan Liontou crafts+design, 37€

Κάδρο, GkCollage, 31€

Σαπουνοθήκη kaz., 8,50€