10 μαθήματα στιλ που πήρα από τη μαμά μου

dearmom
Πριν από τα pins σε fashion bloggers στο Pinterest σου, πριν από τις αφίσες ηθοποιών και μοντέλων στο εφηβικό σου δωμάτιο, πριν απ’ όλες και πάνω απ’ όλες, ήθελες να μοιάσεις στη μαμά σου. Ή, τελοσπάντων, δεν ξέρω για σένα, εγώ σίγουρα ήθελα. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως δεν είναι ανάγκη να της μοιάσω (άλλωστε η ψυχολογία λέει πως αυτό μοιραία θα γίνει, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα), αλλά πως κρατώντας την ουσία του στιλ της και διατηρώντας τη μοναδικότητά μου μπορώ να γίνω η νέα, βελτιωμένη εκδοχή της. Μαμά, σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες γύρω από το στιλ, την ομορφιά, την θηλυκότητα. Είχες δίκιο όταν μου έλεγες…

mpratsakia_eliana1. Φόρα μόνο ό,τι σε κολακεύει
Μοιάζει αυτονόητο, αλλά βλέποντας ολοένα και περισσότερα κορίτσια να φορούν υπέροχα ρούχα τα οποία επάνω τους μοιάζουν ξένα, συνειδητοποίησα πως δεν είναι. Ακόμη πιο σημαντική συνειδητοποίηση ήταν πως και εγώ θα μπορούσα να είμαι ένα τέτοιο κορίτσι αν στα άγουρα χρόνια της εφηβείας μου (τότε που πειραματιζόμουν με κολάν, μπουστάκια, ξασμένα μαλλιά και μπλε κραγιόν) δεν υπήρχε εκείνη να μου λέει κυνικά και απερίφραστα την αλήθεια, όταν κάτι με έκανε να δείχνω πιο κοντή, πιο παχιά ή πιο άσχημη. Πλέον ξέρω πως όσο ωραίο και να είναι το ρούχο, μου είναι απολύτως άχρηστο αν δεν με κάνει να δείχνω ο καλύτερός μου εαυτός.

2. Ποτέ μη βγαίνεις απεριποίητη από το σπίτι
Προφανώς δεν εννοεί να πηγαίνεις στο περίπτερο με τουαλέτα επιπέδου MET Gala, αλλά τουλάχιστον να έχεις τον αυτοσεβασμό να μην πας με το νυχτικό και τις παντόφλες τουίτι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ο Νόμος του Μέρφι επιβάλλει πως την μέρα που θα το κάνεις θα πέσεις μούρη με μούρη με την αντίζηλό σου/ το αφεντικό σου/ τον πρώην σου. Bonus tip μαμάς: ποτέ μην βγαίνεις από το σπίτι με φθαρμένα εσώρουχα διότι «τι θα γίνει αν σου συμβεί κάποιο ατύχημα;» (ότι θα με πηγαίνουν δηλαδή με το νοσοκομειακό στα εξωτερικά ιατρεία και εγώ θα ανησυχώ μήπως έχει καμιά τρύπα το σουτιέν μου…).

photo (6)

3. Πέτα «τη σαβούρα»
Αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί η μαμά μου για να περιγράψει ταλαιπωρημένα ρούχα, ρούχα της προηγούμενης δεκαετίας, ρούχα που μου είναι μικρά, ρούχα που τα έχω μια πενταετία να κάθονται αφόρετα, ρούχα που ούτε καν μου αρέσουν και τα αγόρασα κάποτε παρορμητικά έναντι €19,90. Και βέβαια με τη λέξη «πέτα» εννοεί να τα χαρίσω σε κάποιον που τα έχει ανάγκη (όταν μέναμε μαζί, τα χάριζε εκείνη για εμένα, χωρίς να με ρωτήσει). Τώρα που πλέον δεν την έχω να ανακατεύεται στη ντουλάπα μου και να «μουρμουράει», α) μου λείπει και β) προσπαθώ να κάνω μόνη μου συχνά αυτό το απαραίτητο ξεκαθάρισμα, που κάνει τα ρούχα αριθμητικά λιγότερα αλλά ποιοτικά περισσότερα.

4. Βάλε την άνεσή σου πρώτη προτεραιότητα
Τις σπάνιες φορές που εκείνη δεν θα έχει ακολουθήσει τον ίδιο της τον κανόνα και θα εμφανιστεί σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, κοινωνικό κάλεσμα ή επίσημη έξοδο με στενό παντελόνι, ψηλά τακούνια ή σφιχτό καλσόν, θα την δεις να αποχωρεί πρώτη. Δεν αντέχει, δυσφορεί, διότι δεν έχει μάθει να υποφέρει για την εμφάνισή της και δεν ασπάζεται καθόλου τη λαϊκή ρήση «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος». Τα κάλλη ανήκουν σε εκείνες που αισθάνονται όμορφα με αυτά που φορούν. Σε εκείνες που δεν καταπιέζονται, αλλά εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και αποχωρούν από τη γιορτή τελευταίες.

unnamed

5. Συνδύασε κάτι φτηνό με κάτι ακριβό
Ιδανικά το ακριβό για εκείνη πρέπει να είναι η τσάντα και τα παπούτσια. Και φυσικά λέγοντας ακριβό δεν εννοεί απαραιτήτως κάτι που κοστίζει πολλές εκατοντάδες ευρώ αλλά κομμάτια με άριστες πρώτες ύλες (το δεύτερο συνήθως δικαιολογεί και το πρώτο). Μοιάζει παρωχημένος κανόνας, ωστόσο η λογική του είναι η εξής: τα «ακριβά» κομμάτια όχι μόνο θα τραβήξουν την προσοχή και τον θαυμασμό, αλλά ταυτόχρονα θα συμπαρασύρουν με τη φινέτσα τους τα λιγότερο ποιοτικά, κάνοντάς τα να δείχνουν και εκείνα πολύ πιο καλοφτιαγμένα απ’ όσο πραγματικά είναι.

image_3

6. Κάνε επενδύσεις
Επιχειρηματικά δεν «το ‘χουμε» οικογενειακώς, οπότε περιοριζόμαστε στις επενδύσεις στη μόδα, σε κλασικά κομμάτια που ζουν και ακτινοβολούν φινέτσα για πάντα. Η μαμά μου ήταν εκείνη που με έμαθε πως μερικές φορές αξίζει να μην ψωνίσω τίποτα για μήνες εάν έχω βάλει στο μάτι κάποιο ρούχο, αξεσουάρ ή κόσμημα που κοστίζει αρκετά, αλλά θα κάνει σίγουρη απόσβεση μέσα στα χρόνια. Δυστυχώς τα δικά της φανταστικά παλτό, μαντό και φορέματα τα είχε χαρίσει προ πολλού σε φίλες της, γιατί, όπως λέει, «που να φανταστώ ότι θα κάνω τρία κορίτσια».

7. Τσέκαρε την κατάσταση των ρούχων σου
Πριν βγεις από το σπίτι – ή, ακόμα καλύτερα, πριν τα φορέσεις – παρατήρησε εξονυχιστικά τα ρούχα σου για μικρές τρύπες, για κλωστές που κρέμονται, για ξηλωμένα στριφώματα. Τίποτα δεν μπορεί να σε εκθέσει περισσότερο από ρούχα που μοιάζουν «από τα καλάθια», όπως συνηθίζει να λέει η αγαπημένη μου μαμά. Και βέβαια, το σιδέρωμα σε όλο το περιεχόμενο της ντουλάπας μου, - από εσώρουχα έως παλτό - είναι αδιαπραγμάτευτο. Έχουν δοθεί επικές μάχες για να την πείσω πως τα τζιν δεν χρειάζονται σιδέρωμα…

image_2

8. Φρόντισε τις λεπτομέρειες
Αν η μαμά μου διαβάσει αυτό το κείμενο, κάθε άλλο παρά θα συμφωνήσει πως τα μαλλιά, τα νύχια και το μακιγιάζ μιας γυναίκας είναι «λεπτομέρειες». Για εκείνη, τα καλοχτενισμένα μαλλιά (ακόμη κι αν μιλάμε για μια καλοπιασμένη αλογοουρά), τα φρεσκοβαμμένα – ή έστω, λιμαρισμένα- νύχια και το ελαφρύ, διακριτικό μακιγιάζ είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένη εμφάνιση. Έχει άδικο; (αναρωτιέμαι όσο κοιτάζω το φαγωμένο μανικιούρ μου…).

9. Μίλα σωστά, περπάτα θηλυκά, κάθισε όμορφα
Είναι εντυπωσιακό το πώς το παραπάνω τρίπτυχο, που τόσα χρόνια το κορόιδευα, σήμερα τείνει να γίνει το κριτήριό μου για το αν έχει class ή όχι μια γυναικεία παρουσία. Προσωπικά δεν έχω τελειοποιήσει ακόμα κανένα από τα τρία, κι ας φώναζε η μαμά μου κάθε φορά που με έβλεπε να περπατάω σαν αγόρι, να μασάω τσίχλα, να βρίζω ή να καμπουριάζω μπροστά στο laptop. Προσπαθώ να τα βελτιώσω όλα. Να, ορίστε, μόλις τώρα ίσιωσα την πλάτη μου.

mamaelianas
10. Φέρσου καλά στα κοσμήματά σου
Είτε πρόκειται για αληθινά μαργαριτάρια, είτε για το πιο ταπεινό βραχιολάκι από κλωστή, εκείνη τα αντιμετώπιζε πάντα όλα με σεβασμό, ώστε να διατηρούν την λάμψη, το σχήμα και την ομορφιά τους. Και κάπως έτσι, τα κοσμήματά της βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και μοιάζουν να έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της το καθένα. Πολλά από αυτά, μάλιστα, βρίσκονται σήμερα στην μπιζουτιέρα μου. Και ελπίζω πως, ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, τα ίδια κοσμήματα θα στολίζουν αύριο την μπιζουτιέρα της κόρης μου.