Πώς να απασχολήσω δημιουργικά το παιδί μου τώρα που κλείνουν τα σχολεία; Η ειδικός απαντά.

Μια ερώτηση που είμαστε σίγουροι ότι βασανίζει πολλούς γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας είναι το πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους ή πώς θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καλοκαιρινό τους διάλειμμα τώρα που τα σχολεία ολοκληρώνουν τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων. Μερικοί από εκείνους βλέπουν αυτήν την περίοδο ως μια ευκαιρία για τα παιδιά να μελετήσουν και να μάθουν λίγη από την ύλη της επόμενης χρονιάς για να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα προβάδισμα έναντι των συμμαθητών, ενώ άλλοι αγχώνονται στη σκέψη ότι θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και αρκούνται, έτσι, στις εύκολες λύσεις ή καλύτερα στις εύκολες οθόνες όπως το περιβόητο tablet, το κινητό ή η τηλεόραση. Ποια είναι, όμως, η σωστότερη προσέγγιση, εκείνη που θα ωφελήσει πραγματικά τα μικρά μέλη της οικογένειας; Για να απαντήσουμε υπεύθυνα, ζητήσαμε τη γνώμη και τις πολύτιμες συμβουλές της εκπαιδευτικού Ιωάννας Σχίζα. Διαβάστε, λοιπόν, τι μας είπε:

  1. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας: σύμφωνα με την κυρία Σχίζα, δεν έχει σημασία ποια δραστηριότητα θα αποφασίσετε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, αρκεί να αφιερωθείτε σε αυτήν 100%. Είτε δείτε μαζί μια ταινία, είτε φτιάξετε μια πίτσα παρέα για μια βραδιά στο μπαλκόνι, ξεχάστε έγνοιες, υποχρεώσεις και άγχη και αφιερωθείτε στα παιδιά σας. Τα παιδιά θέλουν πάνω από όλα να περνάνε χρόνο με τους γονείς τους. Τόσο απλό.

 

  1. Ελάτε σε επαφή με τη φύση: αν και το καλοκαίρι στην Ελλάδα εγκυμονεί κινδύνους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης & παρατεταμένης ηλιοφάνειας, οι μήνες με καλό καιρό και ανεβασμένη συνήθως διάθεση για όλη την οικογένεια, αποτελούν ιδανική περίοδο για εξορμήσεις στη φύση. Ένα αυτοσχέδιο πικνίκ, μια βόλτα στο βουνό ή μια μικρή εκδρομή εκτός Αττικής για μπάνιο & παιχνίδια στη θάλασσα, θα προσφέρουν χαρά & διασκέδαση, θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ασκηθούν και εν τέλει θα τα κουράσουν ευχάριστα.

 

  1. Εμπιστευτείτε τους δουλειές του σπιτιού: αν δεν μπορείτε να βγείτε εύκολα εκτός σπιτιού, μην απογοητεύεστε! Το σπίτι είναι, επίσης, ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει πολλές συναρπαστικές και συνάμα εποικοδομητικές δραστηριότητες για τα παιδιά σας! Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις δουλειές του σπιτιού για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας το αίσθημα υπευθυνότητας, αλλά και την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης ενός έργου. Όπως σημειώνει η κυρία Σχίζα, «μην φοβηθείτε να το εμπιστευτείτε. Επιλέξτε μια καθημερινή εργασία που θεωρείτε πως μπορεί να φέρει εις πέρας το παιδί σας και αφού του δώσετε τις πρώτες βασικές οδηγίες , αφήστε του το χώρο να εκφραστεί, να δει στην πράξη τις απαιτήσεις ή/και τις δυσκολίες του έργου και να νιώσει περηφάνεια όταν το ολοκληρώσει».

 

  1. Βοηθήστε τα να χτίσουν διαπροσωπικές σχέσεις: για την κυρία Σχίζα το καλοκαίρι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί αγάπης & φιλίας με άλλα παιδιά. Διοργανώστε, έτσι, συναντήσεις για παιχνίδι, βόλτες & εξορμήσεις με συγγενείς και φίλους που έχουν παιδιά και χαρίστε στους μικρούς μας την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και έτσι, να καλλιεργήσουν τις αρετές & χαρούν τους πλούσιους καρπούς της φιλίας.

 

  1. Κρατήστε τα μακριά από οθόνες: όσο και αν είναι απολύτως κατανοητό και ανθρώπινο να έχετε την ανάγκη και εσείς να χαλαρώσετε, μην επιλέξετε την εύκολη λύση της οθόνης. Όπως μας εξομολογήθηκε και η ειδικός μας, είτε πρόκειται για κινητό είτε για τηλεόραση, οι οθόνες αποχαυνώνουν τα παιδιά, τα μαθαίνουν να χαζεύουν και να μην θέτουν σε εγρήγορση τη φαντασία, τη δημιουργικότητα & τη σκέψη τους.

 

  1. Κάντε ένα DIY όλοι μαζί: τι καλύτερο από το να φτιάξετε μια DIY κατασκευή μαζί; έτσι, θα δυσκολευτείτε μαζί, θα βρείτε λύσεις μαζί και θα αξιοποιήσετε τις ικανότητές σας μαζί (λέξη κλειδί = ΜΑΖΙ). Θα γελάσετε, είναι βέβαιο, και θα χαρείτε ο ένας τον άλλο. Μπορείτε να πάρετε εύκολες ιδέες από το Pinterest, το Instagram ή και το Youtube και να φτιάξετε πολύ δημιουργικά διασκοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα με πολύ μικρό κόστος.

 

Και για το τέλος…

 

  1. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν: Όπως μας τόνισε η κυρία Σχίζα εκφράζοντας όχι μόνο τη δική της γνώμη αλλά και τη σύσταση των σημαντικότερων παιδαγωγών παγκοσμίως, το καλοκαίρι πρέπει να μπορεί, να επιτρέπεται να είναι απλώς καλοκαίρι. Χωρίς άγχος, χωρίς τύψεις, χωρίς προσπάθεια. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά σας να βαρεθούν, αφήστε τα να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν χωρίς να τους βάζετε διαρκώς στην κούρσα της αριστείας, των επιδόσεων και των επιτευγμάτων. Έτσι, όχι μόνο θα περάσουν τα ίδια όμορφα και θα μπορέσουν να έχουν το χώρο που χρειάζονται για να είναι παιδιά, αλλά φτάνοντας στο σημείο της απόλυτης χαλάρωσης, θα μπορέσουν να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να βρουν τα ίδια τρόπους να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά και όπως εκείνα επιθυμούν.

Το σίγουρο είναι πως περνώντας ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε περισσότερα για εκείνα, να διασκεδάσετε παρέα, να αναπτύξετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας & πάνω από όλα να ευχαριστηθείτε ο ένας τον άλλο! Και επειδή είναι βέβαιο πως θα κουραστείτε ευχάριστα, θα εκτιμήσετε περισσότερο και το έργο των εκπαιδευτικών που καθημερινά αφιερώνουν αγγόγιστα τόσο κόπο & τόση αγάπη στα μικρά σας θαύματα.

Για αυτό αν στο τέλος της χρονιάς, θελήσετε να τους πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ, here you are! Συγκεντρώσαμε για εσάς, τα πιο ξεχωριστά δώρα για δασκάλες και δασκάλους:

Βραχιόλι golden heart για τη δασκάλα, Iridizon, 13,5€

Αναμνηστικό κουτί, Glikes Anamniseis, 14€

Custom made χειροποίητο δώρο για το δάσκαλο, Lobsters & Boards, 48,5€

Δωράκι μαυροπίνακας για την καλύτερη δασκάλα, Glikes Anamniseis, 10,5€

Δώρα για δασκάλους, My Marani shop, 18€

Ξύλινος σελιδοδείκτης για τη δασκάλα, Glikes Anamniseis, 9€

Τα βιβλία είναι πάντα μια καλή ιδέα..., Μαρία Χριστίνα 🙂 Cute Creations, 12€

Μικρό υφασμάτινο ροζ τσαντάκι - I’m a teacher what’s your superpower?, ami.v, 22,5€

Ζωγραφισμένη πέτρα για δασκάλους, Wood & Stone by Lts, 12€

Διακοσμητικό χειροποίητο καδράκι σε καμβά - World's Best Teacher, ami.v, 15€

NEW!!! Κούπα "...Behind every great kid...", Kallia's Handcrafted Gifts, 13€

Δωρο- χάρακας για τη δασκάλα, GED Family, 9€

Προσωποποιημένο Δωράκι για τους δασκάλους, The red button, 12€