Μόδα για εγκύους: σχήμα οξύμωρο; πώς να μην πάρεις 9μηνη αδεια εγκυμοσύνης απο το στιλ

1Ο καθένας που ασχολείται έστω και λίγο με τη μόδα και το στιλ, έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να δώσει τον δικό του ορισμό για αυτές τις μικρές μα τόσο παρεξηγημένες λέξεις (φυσικά δεν αποτελούμε εξαίρεση, μπορείς να διαβάσεις εδώ το κείμενο για τη μόδα και το στιλ). Ακόμη όμως κι αν ακριβής ορισμός «τι είναι στιλ» δεν υπάρχει, σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε ως προς μερικά πράγματα που δεν είναι στιλ: στιλ δεν είναι κάτι που τον ένα μήνα το έχεις και τον άλλο το αφήνεις να ξεκουραστεί. Το στιλ δεν έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης και, ομοίως, δεν μπορείς να πάρεις «άδεια» για λίγο καιρό από το στιλ σου και έπειτα να επιστρέψεις στο καλαίσθητο πόστο σου. Και τι άδεια, ε; Εννιάμηνη. Άδεια εγκυμοσύνης.

Jessica Alba Does Some Shopping For Baby SuppliesΤο ενδυματολογικό πρόβλημα ξεκινά εκεί γύρω μετά τον τρίτο μήνα της κύησης. Πιο πριν από αυτό αφενός τα ρούχα σου σου κάνουν κανονικότατα, αφετέρου η αγωνία του πρώτου τριμήνου δεν σε αφήνει να πολυσκεφτείς οτιδήποτε άλλο πέραν του μωρού και της υγείας του. Ξαφνικά όμως έρχεται μια μέρα που κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και αναρωτιέσαι: «ποια είναι η στρουμπουλή κυρία που μου μοιάζει»;

10996692_10155265874175088_8997552629310013115_nΌσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και πιο κομπλικέ. Διότι προφανώς είναι απόλαυση να ντύσεις τον εαυτό σου όταν είσαι σε φόρμα, τι γίνεται όμως όλη μέρα θέλεις να κυκλοφορείς φορώντας μια φόρμα; Flashback την εποχή που τα κιλά μου είχαν πάρει την κατιούσα και η αυτοπεποίθησή μου την ανιούσα. Το πιο απλό, διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο ήταν να ντυθώ, διότι το να ακολουθείς τη μόδα όταν μοιάζεις με τον καλύτερό σου εαυτό δεν εγγυάται απαραιτήτως την καλαισθησία, απλοποιεί όμως πολύ τις διαδικασίες. Και τώρα σκέψου εσένα στην πιο «Αγάπη μου, μεγέθυνα το παιδί» εκδοχή του. Σκέψου την κοιλιά σου μόνιμα πεταχτή σαν να έχεις καταπιεί ένα μικρό καρπούζι, τα άκρα σαν φουσκωτά με τρόμπα, τα οπίσθιά σου απλωμένα προς κάθε κατεύθυνση, το ντεκολτέ σου αφράτο, το πρόσωπο σου χωρίς γωνίες παρά μόνο με καμπύλες. Γενικά, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μεταμορφώνεσαι σε ανθρωπάκι της Pilsbury (στην καλύτερη) ή της Pirelli (στην χειρότερη).

pregnant_stella_mccartney_jeanΦυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι έγκυες εκείνες που παρατηρώντας τις από πίσω εξακολουθούν να μοιάζουν με Αγγέλους της Victoria’s Secret. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε εκείνες, αλλά σε όλες εμάς που το τρώμε το φαί μας και το ψωμί μας και το προφιτερόλ μας. Αν μιλήσεις και με αυτά τα κορίτσια, βέβαια, θα σου πουν πως τον ίδιο στιλιστικό Γολγοθά ανεβαίνουν, γιατί και εκείνες αλλιώς έχουν συνηθίσει το σώμα τους, το οποίο τώρα αλλάζει θεαματικά (ασχέτως που οι υπόλοιπες θα αλλάζαμε ευχαρίστως το σώμα μας για το δικό τους). Η μετάλλαξη για όλες τις εγκύους είναι πάνω κάτω η ίδια. Και είναι – φαντάζομαι – ίδιες και οι αγωνίες, τα άγχη και οι ανησυχίες που φέρνει μια εγκυμοσύνη, οι οποίες απασχολούν το μυαλό σου σε βαθμό που το να σε ενδιαφέρει ενεργά η μόδα μοιάζει κάπως αστείο και εκτός τόπου και χρόνου. Οι περισσότερες περιμένουν στωικά να περάσει η κύηση για να ξαναβρούν τον εαυτό τους, το στιλ τους, τη χαρά του ντύνεσθαι, στολίζεσθαι, καλλωπίζεσθαι.

claudia_schiffers_pregnancy_styleΚι όμως, λίγες μέρες πριν το δικό μου εννιάμηνο ταξίδι λάβει τέλος, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως το να επιχειρήσεις να διατηρήσεις τη σχέση σου με τη μόδα και το στιλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ψυχολογία σου, η οποία ούτως ή άλλως θυμίζει τρενάκι του τρόμου.

elianaΚάπως έτσι γεννήθηκε το #pregaporter στο instagram, το φωτογραφικό ημερολόγιο της δικής μου εγκυμοσύνης, το οποίο ήδη χαζεύω με νοσταλγία. Προέκυψε από την ανάγκη άλλων κοριτσιών να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να έχουν μια κομψή εγκυμοσύνη και από την ανάγκη τη δική μου μοιραστώ όλες εκείνες τις ενδυματολογικές στιγμές που με έκαναν να χαμογελάω. Πέρασα υπέροχα να βλέπω την κοιλιά μου να μεγαλώνει και εγώ να την ντύνω με έντονες αποχρώσεις, με χαρούμενα εμπριμέ, με ιδιαίτερα patterns, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να εγκαταλείψω το 38 νούμερο μου και να φτάσω -στον 9ο μήνα πια- στο 44. Διασκέδασα να «κρύβω» τον – hello, Kim Kardashian!- ποπό μου με cozy μακριές ζακέτες και ζεστά πλεκτά - άλλωστε τα σακάκια και τα παλτό μου δεν μου κάνουν πια. Γέλασα πολύ να ποζάρω μπροστά στην κάμερα του κινητού και η αγαπημένη μου Βίβιαν Ρουβέλα, εκτελώντας χρέη φωτογράφου, να μου τραγουδά τα άπαντα της Βουγιουκλάκη προσπαθώντας να με εμψυχώσει.

11006368_10155265874185088_2333974820743522764_nΑν με ρωτάς λοιπόν, αξίζει να προσπαθήσεις να διατηρήσεις το πάθος σου για τη μόδα ακόμη και για αυτούς τους τρυφερούς μα άχαρους μήνες. Δεν θα είναι πάντα εύκολο, δεδομένου πως θα υπάρξουν πρωινά που το μόνο που θες να φορέσεις είναι τη νυχτικιά και τις χνουδωτές παντόφλες σου για να πας στη δουλειά. Πολλές φορές θα νιώσεις πως το shopping είναι μαρτύριο, αφού η ελληνική αγορά για ρούχα εγκυμοσύνης είναι μάλλον για κλάματα. Φωτεινές εξαιρέσεις το τμήμα εγκυμοσύνης MAMA των πολυκαταστημάτων H&M αλλά και το νεοσύστατο ελληνικό brand Nanarise Maternity: από το πρώτο θα προμηθευτείς τα βασικά και απαραίτητά σου (σουτιέν εγκυμοσύνης, βαμβακερά μπλουζάκια για κάθε μέρα, κολάν και τζιν εγκυμοσύνης) και από το δεύτερο τα πιο άνετα, ποιοτικά και καλόγουστα φορέματα και τοπ εγκυμοσύνης, ρούχα με εκπληκτικά κολακευτική γραμμή από άριστα υλικά. Και τέλος από εδώ, από το jamjar.gr, θα προμηθευτείς όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά: κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλια και άλλα λαχταριστά κομμάτια ελλήνων δημιουργών, που θα τραβήξουν την προσοχή στο στιλ σου, αντί για την γεμάτη σιλουέτα σου.

11002592_10155265874200088_170170433331611353_nΚαι κάπως έτσι, η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος της ζωής σου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.