12+1 εξώφυλλα μόδας που άφησαν εποχή

4

«Μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο», λέει το γνωστό ρητό, δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα περιοδικά. Αντιθέτως, το εξώφυλλο σχεδιάζεται ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να κρίνεις, όσο μπορείς το περιεχόμενο από τη «βιτρίνα» και να αγοράσεις το προϊόν. Αυτό το κίνητρο για πρωτοτυπία και αισθητική αρτιότητα, κάποιοι ταλαντούχοι διευθυντές περιοδικών το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα. Εμείς συγκεντρώσαμε 13 από τα πιο φανταστικά, παράξενα, πανέμορφα, πρωτότυπα εξώφυλλα περιοδικών που θα μείνουν στην ιστορία.

Vogue, Ιανουάριος 1950

1

Ντανταϊσμός σε περιοδικό μόδας; Γίνεται. Ο φωτογράφος και καλλιτέχνης Erwin Blumenfeld κάνει κοντινό στο επιτυχημένο μοντέλο της εποχής, Jean Patchett, και το αποτέλεσμα είναι αυτό το αφαιρετικό εξώφυλλο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

Vogue, Απρίλιος 1950

2

Η μόδα των fifties, η μετά τον πόλεμο μόδα, η μόδα στην εποχή του New Look, η μόδα με ασπρόμαυρη αισθητική, η μόδα που κλείνει το μάτι στην τέχνη. Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, αντανακλά αυτή η φωτογραφία του Irving Penn, με την μούσα την εποχής, Jean Patchett (ναι, πάλι αυτή) να ποζάρει αινιγματικά μπροστά στο θρυλικό φακό του.

HarperBazaar, Απρίλιος 1956

3

Αν κάποιος σε ρωτήσει ποτέ τι πάει να πει vintage, μπορείς κάλλιστα να του δείξεις ετούτο εδώ το εξώφυλλο. Το εκκεντρικό καπέλο και το floral μαντήλι πλαισιώνουν ιδανικά το –αθάνατης ομορφιάς-μουτράκι της Audrey Hepburn.

HarpersBazaar, Απρίλιος 1965

4

Το πανέμορφο μοντέλο Jean Shrimpton στέκεται μπροστά στο φακό του συγκλονιστικού Richard Avedon και το αποτέλεσμα περνά για πάντα στην αιωνιότητα ως η φωτογραφία – σύμβολο της αισθητικής των sixties (και ως εξώφυλλο γνωστού coffee table book – σε περίπτωση που αναρωτιέσαι που την έχεις ξαναδεί).

Glamour College, Αύγουστος 1968

5

Φαντάσου το σοκ που πρέπει να έπαθε η αμερικανική κοινωνία όταν αντίκρισε στα περίπτερα το πρώτο περιοδικό με μαύρο μοντέλο στο εξώφυλλο. Η Katiti Kironde επιλέχθηκε για να γίνει το cover girl αυτής την ειδικής έκδοσης του Glamour για φοιτήτριες, μια απόφαση που πάρθηκε με φοβερή δυσκολία διότι – όπως συμβαίνει με κάθε τολμηρή κίνηση – κανείς δεν ήξερε πως θα αντιδράσει η κοινή γνώμη, οι αναγνώστες, οι καταναλωτές, οι διαφημιζόμενοι. Κατέληξε να είναι το τεύχος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του Glamour.

Vogue, Ιανουάριος 1974

6
Αν δεν έγραφε από πάνω «Vogue» με μεγάλα γράμματα, θα μπορούσες ποτέ να πιστέψεις πως αυτή η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στη Βίβλο της μόδας; Ο φωτογράφος David Bailey απαθανατίζει τον Manolo Blahnik και την Anjelica Huston στο ηλιοβασίλεμα, σε μια αλλόκοτη (απ’ όλες τις απόψεις, πόζα, στήσιμο, τεχνική) λήψη.

VanityFair, Δεκέμβριος 1986

7

Αν η δεκαετία του 80 είχε πρόσωπο, αυτό θα ήταν το πρόσωπο της Madonna – και για την ακρίβεια θα ήταν το εμβληματικό πρόσωπό της σε αυτό το εξώφυλλο του Vanity Fair. Όσα εξώφυλλα κι αν έκανε μετά η βασίλισσα της ποπ, δεν κατάφερε να το ξεπεράσει.

The Face, Ιούλιος 1990

8

Αναγνωρίζετε το κορίτσι της φωτογραφίας; Είναι η Kate Moss σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η φωτογράφος Corinne Day απαθανάτισε αυτό το νέο κορίτσι με την απόκοσμη ομορφιά να τρέχει γελώντας στην παραλία, χωρίς να μπορεί τότε να φανταστεί πως έβαζε τις βάσεις σε μια από τις σπουδαιότερες καριέρες στο χώρο του μόντελινγκ.

Vogue, Απρίλιος 1992

9

Όταν η Vogue έχει γενέθλια, από το πάρτι δεν μπορεί να λήψει κανείς. Christy Turlington, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Karen Mulder, Claudia Schiffer, Naomi Campbell και όλες οι υπόλοιπες που ανήκουν στη φουρνιά των supermodels συγκεντρώνεται μπροστά στην κάμερα του Patrick Demarchelier για αυτό το αξέχαστο εορταστικό κλικ.

Vogue UK, Μάιος 2003

10

Ο Nick Knight φωτογραφίζει και η Kate Moss μεταμορφώνεται σε David Bowie για τις ανάγκες της βρετανικής Vogue. Ο κεραυνός του Ziggy Stardust ζωγραφίζει το πρόσωπό της ενώ μέσα στο τεύχος υπήρχαν φωτογραφίες της με τα θρυλικά κοστούμια του Λεπτού Λευκού Δούκα.

VogueUS, Απρίλιος 2008

11
Ο Le Bron και η Gisele αγκαλιά για αυτό το ανατρεπτικό εξώφυλλο, το οποίο αρχικά καταχειροκροτήθηκε για την ενέργεια και τη φρεσκάδα του (όπως επίσης και για το γεγονός πως ο μπασκετμπολίστας ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός στο εξώφυλλο της Vogue) έπειτα όμως δέχθηκε επιθέσεις για ρατσιστικό περιεχόμενο, καθώς θεωρήθηκε πως η πόζα στήθηκε επίτηδες κατ’ αυτό τον τρόπο ώστε εκείνος να μοιάζει με τον King Kong.

LoveMagazine, Άνοιξη - Καλοκαίρι 2009

12
Βλέποντας μια διαρκώς αυξανόμενη αγορά εναλλακτικής αισθητικής (μτφρ: βλέποντας πως οι χίπστερς πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα κι απ’ τα Gremlins), η εκδοτική εταιρία κολοσσός CondeNast (που εκδίδει και την Vogue) λάνσαρε το (ας το πούμε) indie περιοδικό μόδας Love. Για το ντεμπούτο του, επέλεξε την πρωθιέρεια της αλτερνατίβας, Beth Ditto, σε όλο της το γυμνό, πληθωρικό μεγαλείο.

Vogue, Απρίλιος 2014

13

Το τελευταίο πολυσυζητημένο εξώφυλλο της Vogue είναι αυτό με το ζευγάρι Kim KardashianKanye West σε πρώτο πλάνο. Και αυτό διότι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου Vogue. Η Anna Wintour, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ήταν δική μας ιδέα», απαντώντας έτσι στις κακές γλώσσες που ισχυρίζονται πως η Kim και ο Kanye πλήρωσαν για να μπουν στο πάνθεον εκείνων που έχουν κοσμήσει το εξώφυλλο του ιστορικού περιοδικού.