Γιατί να επιλέξεις φυτικά καλλυντικά; Ελλάδα, φυτική ομορφιά και μελισσοκέρι

της Κλαίρης Βενούκα

picture: saveourskin.com.au

Η επιδίωξη της ομορφιάς είναι ταυτόχρονα και με διάφορους τρόπους και έκφραση υγείας. Καθετί που χρησιμοποιούμε για το δέρμα μας είναι μια τροφή, η οποία εισέρχεται και στον οργανισμό μας, ό,τι βάζουμε στην επιδερμίδα μας και στα μαλλιά μας καταλήγει και στο εσωτερικό του σώματός μας. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τα  προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ή …να προτιμήσουμε, αποκλειστικά, φυτικά καλλυντικά!

Τα τελευταία 70 χρόνια, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες νέα χημικά και συντηρητικά, πολλά από τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά στους ανθρώπους, ώστε να δούμε καθαρά τα αποτελέσματά τους στην υγεία μας. Κόντρα στους καιρούς, τα αμιγώς φυτικά καλλυντικά αποτελούν θησαυρούς ομορφιάς και περισσότερης υγείας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους κι αυτό γιατί έχουν μακρά ιστορία στην παρασκευή τους, ειδικά στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου, των βοτάνων και του Ιπποκράτη.

Τα φυτικά καλλυντικά είναι καλλυντικές συνθέσεις με φυτικές ουσίες που χορεύουν αρμονικά με βιταμίνες, αιθέρια έλαια, αρώματα και πολλά άλλα συστατικά. Σε αυτά, βρίσκουμε βάσεις από φυτικά εκχυλίσματα, έλαια, βούτυρα, κήρους που προέρχονται ή αναμειγνύονται με  βότανα, φυτά, καρπούς, άνθη.

Τα φυτικά καλλυντικά τα προτιμάμε για την αγνότητά τους σε σχέση με τα συμβατικά του εμπορίου, τα εμπιστευόμαστε γιατί ακόμη και τα συντηρητικά που εμπεριέχουν είναι φυτικής προέλευσης, τα διαλέγουμε με βάση τις ιδιότητες των φυτών και τα φυσικά αρώματα που περιέχουν, τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ωφεληθούμε τα μέγιστα από τα φυσικά τους συστατικά. Ταυτόχρονα, η χρήση τους δεν επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον όσο με τα συμβατικά χημικά καλλυντικά που εκτός από τον οργανισμό μας, οι ουσίες τους καταλήγουν σε υδάτινες πηγές της γης, διαταράσσοντας το περιβάλλον. Και, τέλος, για την παρασκευή τους δεν γίνονται πειράματα σε ζώα…

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους θησαυρούς που φτιάχνονται με κηραλοιφές, το γνωστό μελισσοκέρι. Η ιστορία της ελληνικής κηραλοιφής ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και διηγείται ότι παρασκευαζόταν παραδοσιακά από γυναίκες αλλά και μοναχούς, με καλλυντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, με δύο από τα πιο αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης:

το κερί της μέλισσας και το λάδι.

Πώς φτιάχνεται το μελισσοκέρι; Το μελισσοκέρι εκκρίνεται από αδένες στον θώρακα της μέλισσας, η οποία το πλάθει με τα πόδια και τα σαγόνια της για να χτίσει και να επιδιορθώσει τις κηρήθρες. Το κερί ποικίλει σε χρώματα από ανοικτό κίτρινο μέχρι σκούρο καφέ και θεωρείται πως όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι, τόσο πιο καθαρό είναι. Όπως πολλοί αναφέρουν, το κερί χρησιμοποιήθηκε θεραπευτικά για το έκζεμα, την χρόνια μαστίτιδα, την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, την δερματίτιδα, την θυλακίτιδα, ακόμα και την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Μάλιστα, αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκε και ως υλικό για σφραγίσματα δοντιών. Για να ξέρεις, αφομοιώνεται σε πολύ μικρό βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό το καθιστά ιδανική βάση περιποίησης της ομορφιάς μας έως και σήμερα!

Γιατί να επιλέξεις ελληνικά καλλυντικά με βάση το κερί μέλισσας; Γιατί περιλαμβάνει 300 εξαιρετικές ουσίες σε συνδυασμό με εξαιρετικά φυτικά λάδια που μαζί δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συστατικά και υδρογονάνθρακες για απίστευτη περιποίηση στην επιδερμίδα ανδρών και γυναικών, αλλά και παιδιών. Γιατί τα καλλυντικά με βάση το κερί μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση και θεραπεία, εκτός από τη θρέψη που μας χαρίζουν!