Ξέρεις πώς ξεκίνησε η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου; Ξέρουμε εμείς!

Κάποτε στη Ρώμη τέτοιες μέρες τα αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες, ενώ θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά και έλεγαν τη γιορτή Λουπερκάλια προς τιμή του Φαύνου. Στην Αθήνα πιο παλιά γιόρταζαν τα Θεογάμια προς τιμή του ζεύγους Δία και Ήρας κατά τον μήνα Γαμιλιώνα.

Ο Πάπας Γελάσιος (για ποιο λόγο θα σας γελάσω) κατήργησε αυτές τις γιορτές (ίσως επειδή δεν τραβούσαν από πλευράς μάρκετινγκ) και καθιέρωσε τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το ποιος ήταν ο Βαλεντίνος. Η πρώτη τον θέλει ιερωμένο του 3ου αιώνα, ο οποίος κόντρα στις διαταγές του Αυτοκράτορα πάντρευε νέους άνδρες γλιτώνοντας τους από τη στράτευση. Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον Βαλεντίνο φυλακισμένο για την πίστη του, ο οποίος ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Τον 14ο αιώνα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να παίρνει χαρακτήρα γιορτής των Ερωτευμένων στη Μεγάλη Βρετανιά. Τον 17ο αιώνα την αναφέρει ο Γουίλιαμ Σέξπιρ στον Αμλετ, ενώ το 19ο οι ερωτευμένοι αρχίζουν να ανταλλάσσουν μικρά χειρόγραφα σημειώματα με ευχές  (valentines).  Εκεί κάπου μπαίνουν στο παιχνίδι οι Αμερικάνοι και κάνουν τη γιορτή εμπορική και παγκόσμια. Στα τέλη του 20ου αιώνα αναφέρει τη γιορτή, μετά τον Σέξπιρ, ο μεγάλος Μανώλης Ρασούλης:

Τ’Αγίου Βαλεντίνου, αχ πίκρα και καημέ

Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ

Ο Λέντζος, όμως, η φημισμένη καφετέρια στο Παγκράτι έχει κλείσει και του Αγίου Βαλεντίνου η κατανάλωση έχει επεκταθεί σε κάρτες, e- cards, λουλούδια, σοκολατάκια και κοσμήματα. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

Κάποιοι αντιδρούν  στην εμπορευματοποίηση της γιορτής, κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι ο έρωτας γιορτάζεται 365 ημέρες τον χρόνο και κάποιοι είναι τόσο ερωτευμένοι που όλο τον χρόνο αδημονούν να έρθει αυτή η μέρα και να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους, με ένα εντυπωσιακό δώρο. Και πολύ καλά κάνουν! Κλέφτες θα γίνουμε κι εμείς;