Όταν ο άντρας βγαίνει πρώτο ραντεβού: μυστήριο ή μαρτύριο;

firstdate7Για χάρη του έχουν γραφτεί ατέλειωτες σελίδες κι όμως σαν θέμα παραμένει πάντα επίκαιρο κι ενδιαφέρον. Μπορεί να αποτελεί μια απλούστατη έκφανση της κοινωνικής ζωής ενός ανθρώπου, όμως ποιος είναι αυτός που μπορεί με επιτυχία να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι τα απλά είναι και τα πιο εύκολα;

Γιατί, όσο κι αν θέλουμε να απεμπολήσουμε τα πρωτόγονα ένστικτά μας, η αλήθεια είναι πως όσα το γονιδιακό μας δικτύωμα κουβαλά δύσκολα παραμερίζονται και κατά συνέπεια η πρώτη συνάντηση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού δε μπορεί παρά να είναι μια μικρή μάχη, ένα παιχνίδι σαγήνης και κατάκτησης, που άλλες φορές έχει κατάληξη ευτυχή κι άλλες εξελίσσεται σε απόλυτο φιάσκο.

rules2Κι αν η συζήτηση επί του θέματος αναλώνεται συνήθως στα do’s και don’ts που θα οδηγήσουν στην επιτυχία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκέψεις που προηγούνται της δράσης και που στην ουσία την καθορίζουν. Το πως σκέφτεται μια γυναίκα πριν το πρώτο ραντεβού έχει αναλυθεί διεξοδικά (όσο μπορεί να γίνει αυτό δεδομένης της δαιδαλώδους διαδρομής που ακολουθεί η σκέψη της ακόμα και για πολύ πιο απλά θέματα). Τι συμβαίνει όμως με τους άντρες; Πέρα από το playbook που κι οι άντρες φέρονται να έχουν στη φαρέτρα τους, ποιο είναι πραγματικά το state of mind που τους οδηγεί μέχρι τη στιγμή της πρώτης συνάντησης; Ποιες είναι οι απόκρυφες σκέψεις κι οι ανησυχίες τους;

firstdatewhere

1. Meeting point
Στην περίπτωση που ο άντρας έχει περιορισμένες πληροφορίες για το background της κοπέλας που θα βρεθεί απέναντί του η επιλογή τοποθεσίας για το πρώτο ραντεβού αποτελεί έναν μικρό πονοκέφαλο. Θα ‘θελε να την πάει στο στέκι του για να νιώθει άνετα ο ίδιος και για να κάνει τη μόστρα του στον κύκλο του, αλλά τελικά θα το αποφύγει μη θέλοντας να τη βάλει σ’ ένα κομμάτι του «κόσμου» του που ακόμα δεν το έχει κερδίσει. Για φαγητό, για ποτό ή για καφέ; Κάπου με κόσμο ή κάπου πιο ήσυχα; Ερωτηματικά που σπανίως βρίσκουν σαφή απάντηση και που συνήθως τον οδηγούν στην επιλογή της μέσης οδού: Ξεκινάμε με χαλαρό ποτάκι, σχετικά νωρίς για να μην έχει συνωστισμό κι όπως μας πάει η βραδιά.

Young man waiting for date2. Beauté and dress code
Εντάξει, μπορεί οι διαδικασίες στο θέμα αυτό να είναι υπεραπλουστευμένες σε σχέση με την ιεροτελεστία της γυναίκειας προετοιμασίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει πως και ο σωστός ο άντρας δεν κάνει τα κουμάντα του. Πλύσιμο, λούσιμο, χτένισμα και (συχνά υπερβολικό) παρφουμάρισμα συνοδεύονται από καθαρή αλλαξιά και κάλτσα άνευ οπής γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Κατά τα άλλα safe επιλογές εκτός κι αν ο υποψήφιος ανήκει σε συγκεκριμένη κοινωνικό-πολιτικο-οικονομική κάστα, οπότε και θα βάλει τη «φορεσιά» του (γραβάτες, κολλητά μπλουζάκια, δερμάτινα ή αθλητική περιβολή αναλόγως τη «φυλή»).

cheese3. Agenda
Στην περίπτωση που το πρώτο ραντεβού είναι το επόμενο επεισόδιο μιας ολιγόλεπτης γνωριμίας κατά την έξοδο του προηγούμενου Σαββατόβραδου η ερώτηση «τι θα λέμε;;» αναπόφευκτα γεννιέται στο μυαλό κάθε άντρα που σέβεται εκείνη που έχει απέναντί του, αλλά και το γυναικείο φύλο γενικότερα (γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επιδοθεί σε μια ακατάσχετη φλυαρία υπέρ εαυτού ή της x τρέλας του).
Ο αρχικός μικροπανικός ωστόσο απομακρύνεται και ακολουθείται η συνταγή του cv (σπουδές, δουλειά, hobbies και λοιπές δραστηριότητες). Στην περίπτωση που ο άντρας ξέρει και 2-3 παραπάνω για τη ντάμα του ή που μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον τα πράγματα απλοποιούνται.
Στην υπόθεση λεκτική επικοινωνία έτσι κι αλλιώς ο άνδρας ξεκινάει με προβάδισμα, όχι γιατί είναι ικανότερος σ’ αυτήν, αλλά γιατί γνωρίζει πως (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) δε χρειάζεται παρά να δώσει στην κοπέλα που έχει απέναντί του το σωστό teaser για να ξεκινήσει αυτομάτως ένας μονόλογος που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι θεατρικοί συγγραφείς.

1stdate34. Το επόμενο βήμα
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που λέει και ο λαοφιλής και ευειδής αοιδός. Μπορεί η ανδρική εγκεφαλική συνδεσμολογία σε γενικές γραμμές να μην επιτρέπει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας για πράγματα όπως τα παραπάνω, όμως σ’ ό,τι αφορά την εξέλιξη και τη διαχείριση αυτής καθαυτής της διαδικασίας του πρώτου ραντεβού τα πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό γιατί ο κάθε άντρας ξέρει ότι υστερεί στην «ανάγνωση» των γυναικείων σημάτων. Μπορεί ο ίδιος σε μικρό χρονικό διάστημα να ξέρει αν θέλει εκείνη που έχει απέναντί του, συνήθως όμως αδυνατεί να καταλάβει τα vibes που δέχεται από την αντίπερα όχθη. Αυτή η αβεβαιότητα του δημιουργεί ανασφάλεια και αμηχανία και πολλές φορές γίνεται άτσαλος ή υπερβολικός στις εκφράσεις, τις κινήσεις ή τις δηλώσεις του. Όταν δε ο βαθμός της «κάψας» του υπαγορεύει οτιδήποτε παραπάνω από την οπτικοακουστική επαφή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί κωμικοτραγικά. Χάδια, φιλιά και τσαλακωμένα σεντόνια έχουν το σχήμα ερωτηματικού και το τι θα κάνει ή θα προτείνει τελικά είναι θέμα στιγμής («πάρε βαθιά ανάσα και βούτα»). Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που ακολουθούν πιστά ένα συγκεκριμένο μοτίβο και ποντάρουν στο «τι είχαμε, τι χάσαμε» ή σ’ ένα υψηλό ή λιγότερο υψηλό ποσοστό επιτυχίας που τους έχει διδάξει το παρελθόν τους. Οι δεύτεροι ωστόσο δυστυχώς χάνουν το καρδιοχτύπι που αναπόφευκτα φέρνει μια πιο follow your heart προσέγγιση.

1stdate5Συμπέρασμα
Όσο κι αν το αντρικό μυαλό θεωρείται απλούστερο και πιο πρακτικό, ασχολούμενο με το θέμα «πρώτο ραντεβού» μάλλον γεννά υπερποσότητα ερωτηματικών και αμφιβολιών. Η τελική διαφορά έγκειται μάλλον στην άρνηση επεξεργασίας του μεγάλου πλήθους αβεβαιοτήτων, που μοιραία οδηγεί το αρσενικό σε μια πιο basic προσέγγιση που άλλες φορές ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση κι άλλες με rock στίχο τύπου “when you got nothing, you got nothing to lose”.

1stdate4Οδηγίες προς ναυτιλομένους μάλλον δεν υπάρχουν, εκτός ίσως από μία: Να ‘στε ο εαυτός σας. Στο πρώτο ραντεβού αλλά και σ’ όλες τις υπόλοιπες «επίσημες πρώτες» της ζωής σας φροντίστε να εμφανισθείτε αυτοπροσώπως κι όχι υποδυόμενοι το όποιο πρόσωπο θεωρείται ή θεωρείτε ότι θα είναι επιτυχημένο. Γιατί για κάποιους ή κάποιες εκεί έξω ο ανόθευτος εαυτός μας είναι σίγουρα γοητευτικός, όμορφος κι ερωτεύσιμος.