10 tips για να γίνεις guru στο κατέβασμα των χειμωνιάτικων ρούχων σου και στην οργάνωση της ντουλάπας σου

Έφτασε πλέον για τα καλά το φθινόπωρο και μαζί έφτασε και η εποχή που πρέπει να αποχωριστείς τα αγαπημένα σου κοντομάνικα, σορτσάκια, μαγιό και σαγιονάρες! Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κατεβάσεις τα χουχουλιάρικα πουλόβερ και τις παντόφλες με σχήμα μονόκερου που είχες ξεχάσει ότι είχες!

Εάν, όμως, μόνο και μόνο η σκέψη του ανεβάσματος των καλοκαιρινών σου ρούχων και το κατέβασμα των χειμερινών σου φαίνεται βουνό, αν το αναβάλεις από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο, αν έχει γίνει εφιάλτης που επαναλαμβάνεται καθημερινά ( εντάξει, που λέει ο λόγος), τότε διαβάζεις το σωστό post τη σωστή στιγμή! Οι πλανήτες σου έχουν ευθυγραμμιστεί κοινώς και μπορείς να το γιορτάσεις ελεύθερα!

Διάβασε τα παρακάτω tips που συγκέντρωσε για εσένα η ομάδα του jamjar και πίστεψέ μας εάν εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και με την αντικατάσταση των ρούχων οργανώσεις και την ντουλάπα σου, θα γλιτώσεις πολλές από τις ώρες που χρειάζεσαι καθημερινά για να επιλέξεις τι θα φορέσεις.

1.Μη χάσεις την ευκαιρία "ξεσκαρταρίσματος". Πάρε τη μεγάλη απόφαση και χάρισε όλα τα ρούχα που ξέρεις με βεβαιότητα ότι δε θα φορέσεις του χρόνου το καλοκαίρι είτε γιατί τα βαρέθηκες, είτε γιατί είναι ντεμοντέ, είτε απλά γιατί δεν σε κολακεύουν πια. Κάποια ρούχα που δεν έχεις φορέσει για πάνω από δύο χρόνια, σίγουρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γι’ αυτό βρες τη δύναμη να τα αποχωριστείς.

2.Καθάρισε την ντουλάπα σου. Εφόσον, θα αδειάζεις τη ντουλάπα σου από τα ρούχα είναι η κατάλληλη στιγμή για να την καθαρίσεις και να βάλεις τα κατάλληλα σκοροαπωθητικά/εντομοκτόνα και να μην αφήσεις περιθώριο σε κανέναν σκόρο να βρει γόνιμο έδαφος να ζήσει και να φάει τα όμορφα ρουχαλάκια σου!

3.Μιας και ξεκινάς με το καθάρισμα, καθάρισε και τα καλοκαιρινά ρούχα που θέλεις να φυλάξεις. Καθώς οι λεκέδες και οι μυρωδιές προσελκύουν τον σκόρο, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς για να μείνουν μακριά τόσο οι μυρωδιές όσο και ο σκόρος!

4.Μαγική λέξη στην οργάνωση της ντουλάπας είναι η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ. Χώρισε τα χειμωνιάτικα ρούχα που θα βάλεις στην ντουλάπα σου αλλά και τα καλοκαιρινά που θα φυλάξεις ανά είδος, δηλαδή, παντελόνια, φορέματα, μάλλινα, παλτά κτλ κτλ. Έτσι, θα βρίσκεις εύκολα ότι θες να φορέσεις και σε περίπτωση που χρειαστεί να βρεις κάτι από το "πατάρι" θα ξέρεις που να ψάξεις.

5.Εάν νομίζεις ότι έχει χαθεί η ελπίδα να χωρέσουν όλα τα ρούχα μέσα στην ντουλάπα σου, μην απελπίζεσαι! Χρησιμοποίησε κάθε πιθανό μέρος αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα, ο χώρος κάτω από το κρεβάτι ή το παλιό διακοσμητικό μπαούλο της γιαγιάς ή εκείνη η βαλίτσα που έχεις στην αποθήκη και δεν χρησιμοποιείς πια. Λύσεις υπάρχουν!

6.Αφαίρεσε όλα τα περιττά! Το τραπεζομάντιλο της μαμάς που δεν είχες που να το βάλεις και το έβαλες στην ντουλάπα σου; Ναι, αυτό! Βγάλε το και μαζί βγάλε ό,τι άσχετο υπάρχει μιας και με αυτή τη συνήθεια μια μέρα η ντουλάπα σου θα μετατραπεί σε αποθήκη (ξέρω, ακούγομαι σαν την μαμά σου αλλά θες η ντουλάπα σου να γίνει αποθήκη; Δε θες!). Μέσα στα περιττά συγκαταλέγονται και τα κουτιά παπουτσιών. Χρησιμοποίησε μια παπουτσοθήκη εναλλακτικά και θα ανακαλύψεις πως η ντουλάπα σου έχει χώρο και επιπλέον θα βρίσκεις τα παπούτσια σου πολύ πολύ γρήγορα!

7.Όχι πλαστικό! Απέφυγε όλους τους πιθανούς τρόπους αποθήκευσης που περιλαμβάνουν αυτό το υλικό μιας και τείνει να κιτρινίζει τα λευκά ευαίσθητα υφάσματα και γενικά φθείρει τα χρώματα. Προτίμησε υφασμάτινες θήκες ή υφασμάτινα κουτιά αποθήκευσης.

8.Smart αποθήκευση! Remember our words! Φύλαξε σε ξεχωριστό μέρος τα ρούχα που φοράς όταν αλλάζει η εποχή και από τα κρύα έρχονται σιγά σιγά οι ζέστες. Εκείνη η άχαρη περίοδος που δεν φοράς ούτε χειμερινά ούτε καλοκαιρινά αλλά τα ανοιξιάτικα; Εκείνη. (control freak? ποιο control freak?)

9.Πρόσεξε πως θα αποθηκεύσεις τα παπούτσια και κυρίως τα πέδιλα σου. Για να τα βρεις με την ίδια φόρμα που θα τα αφήσεις μη τα πετάξεις απλά μέσα σε μία σακούλα. Θυμήσου να προσθέσεις όλα τα απαραίτητα προστατευτικά για να μην γυρίσουν "τσαλακωμένα" του χρόνου.

10.Το αγαπημένο μας το αφήσαμε για το τέλος! Ως γνήσια jamjar-ομάδα φυσικά αφιερώνουμε το τελευταίο tip στο αρωματικό της ντουλάπας! Κόψε λίγα κλωναράκια λεβάντας, τοποθέτησέ τα σε ένα υφασμάτινο πουγκάκι και στη συνέχεια με μία κορδέλα δέσε το πουγκάκι σε μία κρεμάστρα μέσα στην ντουλάπα σου. Πίστεψέ μας θα λατρέψεις τον τρόπο που θα μυρίζουν τα ρούχα σου! 🙂