Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο cinema: 5+1 γυναίκες που τα κατάφεραν και η πορεία τους προς την επιτυχία!

2

Rocky, Jerry Maguire, Forest Gump, Ο Λύκος της Wall Street, The Social Network… η ανθολογία του σινεμά βρίθει από ιστορίες αντρών που τα κατάφεραν εξαιρετικά και έχτισαν σπουδαίες καριέρες. Τι γίνεται όμως με το ωραίο φύλο; Η αλήθεια είναι πως δεν τις βλέπουμε συχνά να διαπρέπουν επαγγελματικά στη μεγάλη οθόνη – ή τις βλέπουμε να είναι ήδη καταξιωμένες (όπως στην περίπτωση του Διάβολου που φορούσε Prada) χωρίς να ενδιαφέρεται ποτέ κανείς να μας δείξει την πορεία τους προς την επιτυχία. Ευτυχώς, το τοπίο άλλαξε λίγο φέτος με την προβολή (σχεδόν ταυτόχρονα) δύο ταινιών που φωτίζουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα, το Joy και το The Intern. Εμείς θυμόμαστε αυτές και άλλες 4 ταινίες με γυναίκες που έκαναν χειροποίητη επιτυχία και, χωρίς καμία βοήθεια, έφτασαν στην κορυφή.

 

Joy (2015)

joy

Η Jennifer Lawrence μεταφέρει με το μοναδικό ερμηνευτικό ταλέντο της στην μεγάλη οθόνη την πραγματική ιστορία της Joy Mangano, μιας single μητέρας που κατάφερε εν μια νυκτί να γίνει πλούσια όταν παρουσίασε η ίδια στην τηλεόραση το επαναστατικό της προϊόν, μια πρωτοποριακή σφουγγαρίστρα. Όνειρο κάθε καταπιεσμένης νοικοκυράς αλλά και κάθε ανθρώπου που κάποτε σκαρφίστηκε μια έξυπνη ιδέα και ευχήθηκε να μπορούσε να πλουτίσει από αυτή, η Joy (για την οποία είναι υποψήφια η Lawrence για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) ενσαρκώνει την αποφασιστικότητα, το πείσμα και την επιμονή - ακόμη κι όταν το προϊόν σου λέγεται «πρίτι μοπ» ή κάτι τέτοιο.

«Μη σκεφτείς ποτέ πως ο κόσμος σου χρωστάει οτιδήποτε, διότι ο κόσμος δεν σου χρωστάει απολύτως τίποτα».

 

The Intern (2015)

the intern

Σε μια εποχή που το να καταφέρεις κάτι αξιόλογο στον αδυσώπητο κόσμο του internet είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του επιχειρείν, η Anne Hathaway υποδύεται μια έξυπνη νεαρή γυναίκα που διοικεί ένα υπερεπιτυχημένο e-shop και, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης, προσφέρει μια θέση εργασίας στον 70χρονο Robert De Niro. Μια απολαυστική ματιά μέσα στο χώρο του e-commerce, στο πως δουλεύουν τα αγαπημένα μας online καταστήματα και στο πόσο δύσκολο είναι να σηκώνεις μια τόσο μεγάλη επιτυχία στις όμορφες γυναικείες πλάτες σου.

 

«Όλοι μεγαλώσαμε με το "πάρε την κόρη σου στη δουλειά", σωστά; Και μας έλεγαν πάντα ότι μπορούμε να γίνουμε ό,τι θέλουμε. Και νομίζω ότι οι άντρες, δεν έμειναν πίσω, απλά δεν γαλουχήθηκαν έτσι, καταλαβαίνετε; Δηλαδή, εμείς είμαστε η γενιά του "προχώρα, κορίτσι μου." Είχαμε την Oprah. Και αναρωτιέμαι κάποιες φορές πού χωράνε οι άντρες. Φαίνονται ακόμα να προσπαθούν να το λύσουν. Ντύνονται ακόμα σαν αγοράκια. Παίζουν ακόμα video games.»

Sunshine Cleaning (2008)

sunshine_cleaning

 

Η Amy Adams (κι άλλη ανύπαντρη μητέρα) προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά της και ιδρύει μαζί με την αδερφή της (Emily Blunt) ένα συνεργείο καθαρισμού που καθαρίζει σκηνές εγκλήματος και απομακρύνει τοξικά υλικά. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε dream job, αλλά πρόκειται για μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρα. Σε τελική ανάλυση, όπως λέει και η γνωστή ρήση, «είναι μια βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει».

 

«Μπαίνουμε στις ζωές των ανθρώπων αφού έχουν βιώσει κάτι πολύ έντονο και λυπηρό. Έχουν χάσει κάποιον και οι συνθήκες είναι πάντα διαφορετικές. Το θέμα, όμως, είναι το ίδιο και εμείς βοηθάμε. Με κάποιο μικρό τρόπο βοηθάμε.»

Chocolat (2000)

chocolat

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα – και ειδικά στην σαγηνευτική σοκολάτα που φτιάχνει με τα χεράκια της η Juliette Binoche; Ο Johnny Depp σίγουρα όχι, αλλά μεγάλες αντιστάσεις δεν φαίνεται να έχει και ολόκληρη η μικρή επαρχιώτικη πόλη που ξεμυαλίζεται από τις γλυκές αλχημείες της και το ελεύθερο πνεύμα της. Άλλη μια single μαμά, αυτή τη φορά στη Γαλλία του ’50, που χρησιμοποιεί όλα τα όπλα της – ταλέντο, εξυπνάδα, γοητεία – για να κατακτήσει τους στόχους της.

«Σαν λουλούδι μεγαλώνει προς το φως, χωρίς να σκέφτεται ή να εξετάζει την διαδικασία που την παρακινεί να φέρεται έτσι».

Woman On Top (2000)

woman on top

Η Πενέλοπε Κρουζ ενσαρκώνει μια σέξι λατίνα (ως συνήθως) η οποία χαραμίζεται να μαγειρεύει κλεισμένη στη κουζίνα του εστιατορίου του συζύγου της. Αφού το ζευγάρι τσακώνεται και εκείνη μετακομίζει, κατορθώνει με το ταμπεραμέντο της και το μαγειρικό ταλέντο της να γίνει διάσημη μέσα από τη δική της γαστρονομική εκπομπή. Ο τίτλος της ταινίας «Γυναίκα από πάνω» ήταν και κυριολεκτικός και μεταφορικός, αφού η ηρωίδα ήθελε να είναι πάντοτε από πάνω στην ερωτική πράξη, αλλά… βγήκε από πάνω και επαγγελματικά.

«Λοιπόν, Κλιφ, πως θα είναι η εκπομπή; - Ακριβώς όπως την θέλει η Ιζαμπέλα».

Erin Brockοvich (2000)

Erin-Brockovich

Άλλη μια αληθινή ιστορία, άλλη μια single μαμά που οδηγήθηκε στην επιτυχία προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα προς το ζειν για εκείνη και τα παιδιά της. Η Julia Roberts στο ρόλο της πανέξυπνης Brockovich που παρότι δεν έχει κανένα τυπικό προσόν, βρίσκει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο, τα βάζει με μια εταιρία κολοσσό και, με όπλο τη σκληρή δουλειά αλλά και το μυαλό της, καταφέρνει να βοηθήσει τους συνανθρώπους της και η ίδια να γίνει πλούσια.

«Να μην το παίρνω προσωπικά; Αυτή είναι η δουλειά μου. Είναι χρόνος μακριά από τα παιδιά μου. Αν αυτό δεν είναι προσωπικό, δεν ξέρω τι είναι».