Tι απέγινε εκείνο το κορίτσι που μικρό χαλούσε κι έφτιαχνε τα πάντα στο διάβα του; Γνώρισε τη δημιουργό του La crafty chica!

Aπό μικρή μαστόρευε παρέα με τον πατέρα της. Πάντα θυμάται τον εαυτό της κάτι να φτιάχνει ή να χαλά... Για την ακρίβεια, παλιότερα χαλούσε κυρίως, τώρα συνήθως φτιάχνει... "Για να καταλάβετε", μας λέει η Μάρα, "τα δώρα γενεθλίων από φίλους, είναι κυρίως εργαλεία, πριόνια κλπ. Πολλή πλάκα"! Γενικά η δημιουργός του "La crafty chica"  τρελαίνεται για όμορφα πράγματα, αγαπά τις χειροτεχνίες αλλά και όλους τους δημιουργούς τους. Αγαπά, επίσης, την κηπουρική, τα ζωάκια και όλους αυτούς που δεν τα τρώνε!

Βe hold "La crafty chica"!

Πρόσφατα άλλαξες το όνομα του brand σου; Τι σημαίνει “La crafty chica” και γιατί επέλεξες αυτό το όνομα;

Mου αρέσει να ασχολούμαι μία με το ένα υλικό και μία με το άλλο, το όνομα δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι μόνο τσιμέντο, δεν είναι ξύλο, δεν είναι φωτιστικό, δεν είναι διακοσμητικό... είναι ό,τι τραβάει η όρεξή μας αυτό το μήνα. Η μόνη σταθερά είμαι εγώ και το εργαστήρι μου, οπότε αυτό που χρειάζεται να ξέρεις ότι όταν αγοράζεις κάτι, είναι ότι το έχει φτιάξει η Crafty Chica με πολλή όρεξη. Έχει και τη σφραγίδα άλλωστε! Τι μας πέρασες, τίποτις ερασιτέχνες;

Παρ' όλα αυτά, ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον υλικό που έχεις χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για τις δημιουργίες σου; 

Το πιο ενδιαφέρον είναι σίγουρα το τσιμέντο και ο γύψος, καθαρά για τις άπειρες δυνατότητες τους. Παίρνεις μία σκόνη και της δίνεις μορφή από το μηδέν. Είναι τρομερό! Αν με ρωτάς για το αγαπημένο μου, όμως, αυτό είναι το "παλιό". Δεν είναι συγκεκριμένο υλικό, το ξέρω, αλλά η χαρά μου είναι αμείωτη όσες φορές και να έχει χρειαστεί να πειράξω κάτι παλιό, να το αλλάξω και να το κάνω καινούργιο και διαφορετικό...Πιστεύω πολύ στο reuse-repurpose-repeat.

Tο τσιμέντο, που ανέφερες, είναι ένα υλικό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ογκώδεις κατασκευές. Πώς αποφάσισες να το χρησιμοποιήσεις ως βασικό υλικό για διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα μικρού μεγέθους;

Το τσιμέντο, όπως κάθε γήινο υλικό, με τραβάει, μου αρέσει πολύ. Με λίγη όρεξη, το τσιμέντο μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις. Και από όρεξη άλλο τίποτα! Η αντίθεση του να χρησιμοποιείς ένα βαρύ και σοβαρό υλικό για να φτιάξεις κάτι μικρούλι και χαρτωμένο μου φαίνεται συναρπαστική!

Βλέπουμε συχνά στις κατασκευές σου ότι χρωματίζεις άλλοτε με έντονα και άλλοτε με παλ χρώματα το τσιμέντο. Πόσο σημαντικά είναι τα χρώματα για σένα;

Τα χρώματα και η μουσική είναι ό,τι καλύτερο, στα πάντα και παντού. Έχει πλάκα γιατί σε κάθε παραγγελία βλέπεις τι χρώμα ζητάει ο καθένας και από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις λίγο τι άνθρωποι είναι (χαρωποί, σοβαροί κλπ) και τι τους αρέσει. Σε κάθε περίπτωση τα χρώματα σίγουρα ολοκληρώνουν κάθε κατασκεύασμα και το αναδεικνύουν.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Το αγαπημένο μου, αν αυτό θεωρείται χρώμα, είναι μακράν το άσπρο  και ακολουθεί πολύ κοντά το φυστικί.

Μπορείς να μας περιγράψεις ένα σπίτι που θα του ταίριαζαν τα αντικείμενα που φτιάχνεις;

Όχι που τα έχω φτιάξει εγώ, αλλά πιστεύω οι περισσότερες κατασκευές μου ταιριάζουν και σε πολυ μίνιμαλ ή κυριλέ σπίτια εν είδη τσαχπινιάς, αλλά ακόμα και σε γιουσουρούμ! Δηλαδή σε χώρους που δεν έχουν συγκεκριμένο τύπο και στυλ αλλά κάθε γωνιά έχει κάτι διαφορετικό. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαιτέρως είναι ότι τα πραγματά μου υπάρχουν ήδη σε βιτρίνες και γραφεία και όχι απλώς σπίτια και μπαλκόνια.

Διάλεξε 3 δημιουργίες σου για να δώσεις άλλη πνοή σε ένα αστικό, αλλά άκρως καλοκαιρινό μπαλκόνι.

Σετ από τσιμεντένια γλάστρα και μπωλ

Tσιμεντοκασπώ

Τσιμεντένιο - πορσελάνινο γλαστράκι

Η καθημερινότητα ενός καλλιτέχνη είναι όσο μοναχική φανταζόμαστε;

Μοναξιά; Καθόλου! Τουλάχιστον όχι με την κακή έννοια. Το εργαστήρι είναι, όπως λένε, "my happy place".  Πάω εκεί για να χαλαρώσω και να περάσω όμορφα. Πέραν του ότι έχει κατά καιρούς διάφορα ζωάκια που μου κάνουν παρέα (γατούλες και σκυλάκια προς υιοθεσία ή αδέσποτα που κάνουν κάποια θεραπεία αλλά και δικά μου γατάκια, επίσημοι εργαζόμενοι με ένσημα κλπ) το εργαστήρι έχει τρομερή αύρα και μουσική πάντα!

Πώς είναι μία τυπική μέρα στο εργαστήριο σου;

Πολύ σκονισμένη... Αλήθεια όμως, δεν υπάρχει τυπική μερα στο εργαστήρι, μία μέρα απλά κάθομαι στο πάτωμα και σκεφτόμαι τι να φτιάξω, μία άλλη μέρα τρέχω γύρω γύρω στον πυρετό της προετοιμασίας, καμία μέρα δεν είναι βαρετή πάντως, αυτό είναι σίγουρο.

Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας δημιουργός για να πετύχει στην Ελλάδα του σήμερα;

Αντοχή και υπομονή. Στην Ελλάδα για να κάνεις οτιδήποτε πρέπει να αντέξεις να φας αρκετές σφαλιάρες.. Αν όμως έχεις όρεξη, χρόνο και ταλέντο, σίγουρα θα τα καταφέρεις να κάνεις αυτό που θέλεις, έστω και part time.

Γιατί αποφάσισες να προβάλεις και να πουλήσεις τη δουλειά σου μέσω του jamjar;

Το jamjar είναι το πιο οργανωμένο και ολοκληρωμένο site για να στηριχτούμε όλοι εμείς που δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κάνουμε το βήμα για δικό μας μαγαζί. Είναι όλα πολύ δομημένα χωρίς να στερείται δημιουργικότητας και φαντασίας. Έχει τρομερό support χωρίς να έχει το αδιάφορο και το βαρετό ενός μαγαζιού. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!