Γιατί όλοι τελευταία μιλάνε για το διαλογισμό; Η κορυφαία στο χώρο Swami Nirvikalpananda μας μυεί στην τέχνη της συνειδητότητας

Photo by Yoga Journal

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό ο διαλογισμός και τα οφέλη που προσφέρει αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης σε ολοένα και περισσότερες παρέες.  Άλλοι το σκέφτονται να δοκιμάσουν, άλλοι μοιράζονται ιστορίες φίλων που ξεκίνησαν και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει και άλλοι απλά ακούν σκεπτικοί προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς είναι ο διαλογισμός και πώς μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι πως η πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, οι απαιτήσεις που αυξάνονται, ο χρόνος που μοιάζει όλο και πιο πολύτιμος, οι αγωνίες και το στρες είναι κοινά για όλους και έχουν φέρει πολλούς από εμάς αντιμέτωπους με το τέλμα αυτού του μονοπατιού. Πολλοί, έτσι, από εμάς έχουμε μοιραία οδηγηθεί σε αναζήτηση τρόπων να διαχειριστούμε τη ζωή μας, να βρούμε ισορροπία και να εναρμονήσουμε πλήρως το σώμα, το νου και την ψυχή μας.

Σύμφωνα με τη Swami Nirvikalpananda, μία από τις πιο διακεκριμένες swami στην Ελλάδα, η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να απελευθερώσουμε το νου από τις εντάσεις και να χαλαρώσουμε, αλλά αν αποφασίσουμε να ασκηθούμε με συνέπεια, να επαναπρογραμματίσουμε το νου, το πνεύμα και την ψυχή μας και έτσι, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας!

Λίγα λόγια για τη Swami Nirvikalpananda

H Swami Nirvikalpananda ή Όλγα Αλεξίου, εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια έχει αφοσιωθεί στον γιογκικό τρόπο ζωής. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα της Σατυανάντα και έζησε στο Σατυανάντα Άσραμ Ελλάδας για δεκατρία χρόνια. Το άσραμ είναι ένας χώρος εντατικής εργασίας με τον εαυτό σου και τον συνειδητό τρόπο ζωής. Μυήθηκε στην poorna sannyasa (πλήρη σαννυάσα), με τον τίτλο του swami (σουάμι), από το διάδοχο του διδασκάλου της Swami Niranjanananda Saraswati στο Bihar School of Yoga στην Ινδία, όπου και έζησε κατά διαστήματα.

Σαννυάσα, είναι η αφοσίωση και η  δέσμευση σε έναν πνευματικό σκοπό. Προϋποθέτει πολυετή συμβίωση με έναν πνευματικό δάσκαλο, με στόχο την απελευθέρωση του μαθητή από τους εγωκεντρικούς περιορισμούς της προσωπικότητάς του και σκοπό να κατακτήσει τον τίτλο swami, που σημαίνει να γίνει κύριος (master) του νου και του εαυτού του. Η Swami Nirvikalpa ήταν η δημιουργός του “The Yoga Studio Maroussi”  και έχει καθοδηγήσει αμέτρητα σεμινάρια γιόγκα και διαλογισμού ενώ έχει  οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους να πετύχουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους.

Όπως επισημαίνει, τα οφέλη της γιόγκα τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική υγεία του ανθρώπου είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό και το συγκεκριμένο σύστημα έχει ενσωματωθεί και αφομοιωθεί από το σύγχρονο τρόπο διαβίωσης τόσο που σχεδόν έχει χάσει το αρχικό της νόημα.

Η Swami μας αναφέρει ότι η μακρά εμπειρία της στo yogic lifestyle την οδήγησε στο να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στη διδασκαλία της γιόγκα και να αναδιαμορφώσει τα προγράμματά της. Το όραμά της στη διδασκαλία δίνει έμϕαση στην προσωπική εξέλιξη του ασκούμενου και στην έκϕραση της χαράς και της δημιουργικότητάς του, καθώς η επιστήμη της γιόγκα δεν σχεδιάστηκε μόνο ως ένα εργαλείο σωματικής και νοητικής υγείας.

Οι κύκλοι μαθημάτων της Meditation, Mindful action, Chakra Sadhana, Personal sessions, καθώς και οι Modern Yogic Lifestyle  δραστηριότητές της, αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της γιόγκα στην καθημερινή μας ζωή και στην κάλυψη της εσωτερικής μας ανάγκης για αλλαγή και επαϕή με την αληθινή μας ϕύση.

Πιο συγκεκριμένα..τι είναι διαλογισμός & πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Ο διαλογισμός είναι μία διαδικασία διεύρυνσης της επίγνωσης, όπου ο ασκούμενος έρχεται σε ασφαλή επαφή με το νου. Σταδιακά, απελευθερώνονται οι νοητικές – συναισθηματικές εντάσεις, που είναι η ρίζα των ψυχοσωματικών ασθενειών και επιλύονται οι εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις.

Ο διαλογισμός ορίζεται καλύτερα ως η διεύρυνση της επίγνωσης και είναι περισσότερο τέχνη παρά οτιδήποτε άλλο.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την αντίληψη των αρχαίων γιόγκι, ότι ο διαλογισμός κυριολεκτικά αναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο και τις συνάψεις του και επηρεάζει την κυτταρική δομή του ατόμου. Τα οφέλη του διαλογισμού στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου είναι ευρέως γνωστά πλέον και αποδεκτά από τον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα τον χρησιμοποιούν σαν τεχνική χαλάρωσης ή σαν μέθοδο για να ηρεμούν. Αργότερα, ανακαλύπτουν ότι η μέθοδος του διαλογισμού μπορεί να είναι ένα έξοχο εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της καθημερινής ζωής. Όσοι βάζουν το διαλογισμό στη ζωή τους σταθερά οδηγούνται σταδιακά στην ουσία του διαλογισμού, που είναι η εσωτερική στάση του παρατηρητή (drashta).

Οι μέθοδοι του διαλογισμού διαφέρουν στα μη ουσιώδη, αλλά το κέντρο όλων τους είναι η παρατήρηση και η διεύρυνση της επίγνωσης. Ωστόσο, επειδή επικρατεί μια σύγχυση όταν αναφερόμαστε στον διαλογισμό θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες είναι οι τεχνικές διαλογισμού που εξασκούμαστε (τεχνικές Pratyahara, Dharana) και άλλη η καθ’αυτού εμπειρία του διαλογισμού (Dhyana). Η μέθοδος του διαλογισμού (Raja Yoga) έχει σχεδιαστεί ώστε να μετατοπίσει έναν “αδρανή”, “διασκορπισμένο” και “ασταθή” νου σε ένα “συγκεντρωμένο” και “ελεγχόμενο” νου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι καρποί του διαλογισμού, δίνονται σε αυτούς που προσπαθούν αλλά ταυτόχρονα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ανυπομονησία και την προσκόλληση του νου στο αποτέλεσμα σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα του Patanjali.

Η Swami Nirvikalpananda καθοδηγεί μαθήματα διαλογισμού με τεχνικές που υποστηρίζουν όλα τα στάδια  της εξέλιξης του νου.

Σκοπός της διδασκαλίας της Swami είναι να σας καθοδηγήσει και να σας στηρίξει για να μπείτε με ασφάλεια και μεθοδικότητα στο σύστημα του διαλογισμού, καθώς επίσης και να σας ενθαρρύνει και ενισχύσει ώστε να τον εφαρμόσετε στη δική σας ζωή και να επωφεληθείτε από τους καρπούς του στην καθημερινότητα σας.

Δοκιμάζοντας να εξασκηθούμε με μια Αnti - Stress Αναπνοή 

Η Swami μας ενθαρύνει να δοκιμάσουμε στην πράξη αυτή την απλή, αλλά θεμελιώδη anti-stress αναπνοή, που έχει προταθεί από τον καρδιολόγο του Χάρβαρντ, Χέρμπερτ Μπένσον:

«H αντίδραση στρες, όταν προκαλείται σε κατάλληλες περιστάσεις, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Μας βοηθάει, για παράδειγμα, να αποφύγουμε ένα επικείμενο ατύχημα ή να βοηθήσουμε στη διάσωση ατόμων σε μια καταστροφή. Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτή η αντίδραση προκαλείται συνεχώς από λιγότερο σημαντικά, καθημερινά γεγονότα, όπως τα οικονομικά προβλήματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανησυχίες για τη δουλειά και προβλήματα σχέσεων. Η αντίδραση χαλάρωσης είναι το αντίθετο της αντίδρασης στρες. Είναι μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας που μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.

Εισπνεύστε βαθιά από τα ρουθούνια, μετρήστε μέχρι το τέσσερα και εκπνεύστε επίσης αργά και σταθερά, μετρώντας ως το οκτώ. Επαναλάβετε τέσσερις φορές. Ορίστε λοιπόν! Δεν νιώθετε ήδη πιο ήρεμοι; »

Αν θέλεις να βιώσεις μαζί με τη Swami την εμπειρία της “ηρεμίας του νου”, να μοιραστείς στιγμές γαλήνης, πληρότητας, χαράς, και μέσα από την καθοδήγησή της να αξιοποιήσεις το εσωτερικό δυναμικό σου και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου, επισκέψου τη σελίδα της www.nirvikalpa.gr για να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Αν έχεις μυηθεί και εσύ στο yogic ligestyle, μπορεί να σε ενδιαφέρουν τα παρακάτω:

Feminine Pillow Μαξιλαράκι Θερμότητας, Feminine Boudoir, 16 €

Feminine Eye Pillow, Feminine Boudoir, 13,5 €

Jazzberry Rhombus mat bag, Jazzberry, 14,5 €

Λεβάντα | 100% Φυσικό χειροποίητο κερί σόγιας, COZY NEST, 15 €

Αρωματιστής χώρου πουά, Artemis Studio, 12 Ευρώ €