Χτίσε γκαρνταρόμπα από την αρχή

closet6Προφανώς δεν εννοούμε να αδειάσεις την ντουλάπα σου απ’ όλο το υπάρχον περιεχόμενό της και να την γεμίσεις με ολοκαίνουργια κομμάτια. Εκτός, ας πούμε, αν έπιασες τα 6 νούμερα του Λόττο, οπότε ναι, μάλλον αξίζει να βάλεις φωτιά στα ταπεινά σου ρούχα, να μπεις στο πρώτο αεροπλάνο για Παρίσι και να γυρίσεις με καμιά δεκαριά βαλίτσες γεμάτες pret-a-porter κομμάτια, που θα έκαναν πράσινη από ζήλια την Amal Alamuddin. Για όλες τις υπόλοιπες, κάπως πιο προσγειωμένες περιπτώσεις, η λίστα που ακολουθεί μπορεί να λειτουργήσει σαν μια καλή πυξίδα «κράτα – κρύψε - πέτα*» για τις στιγμές που χάνεται ο στιλιστικός προσανατολισμός. Και αυτό συνήθως συμβαίνει τώρα, που για ένα μικρό, αλλά απολύτως χαοτικό χρονικό διάστημα, τα καλοκαιρινά, τα χειμωνιάτικα και οι νέες αγορές της σεζόν συνυπάρχουν – διόλου αρμονικά – στην γκαρνταρόμπα σου.

*Όπου «πέτα» δεν εννοούμε κυριολεκτικά να πετάξεις τα ρούχα σου στα σκουπίδια, αλλά να τα χαρίσεις σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.

01 olivia-palermo-white top
Κράτα
Όλα τα λευκά, γκρι και μαύρα φανελάκια και t-shirts σου
Μην κρύψεις απολύτως τίποτα, διότι όπως το καλοκαίρι, έτσι και τον χειμώνα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των everyday looks σου. Χώρισέ τα σε εκείνα που σκοπεύεις να φοράς στο γυμναστήριο ή μέσα στο σπίτι και στα υπόλοιπα, τα «καλά», τα οποία είναι ό,τι πρέπει για layering κάτω από σακάκια και ζακέτες.
Πέτα
Οποιοδήποτε από τα φανελάκια και τα t-shirts σου μοιάζει ταλαιπωρημένο και λυπημένο. Θα δείχνεις και εσύ έτσι φορώντας το.

02 blake lively long sweater
Κράτα
Το μακρύ πουλόβερ
Πάνω από κολάν ή skinny παντελόνια και εναλλάσσοντας ενδιαφέροντα κολιέ, βραχιόλια και σκουλαρίκια, έχει όλα τα φόντα για να γίνει signature κομμάτι των καθημερινών urban looks σου.
…και το κοντό πουλόβερ
Ειδικά αν το στιλ σου υποστηρίζει να το φοράς πάνω από πουκάμισα ή αν έχεις τόσο καλοσχηματισμένη μέση, ώστε να το συνδυάζεις με στενά παντελόνια και maxi φούστες. Ωστόσο, θυμήσου πως είναι σημαντικό να φαίνεται πώς είναι σχεδιασμένο να είναι cropped, και όχι απλά «κοντό», σαν να έβαλες λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο.

03 emma-watson cashmere
Κράτα
Μια ζακέτα από κασμίρι
Η χειμερινή επένδυση που σίγουρα δεν θα μετανιώσεις είναι μια ζακέτα από πολυτελές, λεπτό κασμίρι, που προσφέρει ζεστασιά χωρίς τον όγκο (ή την φαγούρα) μιας αντίστοιχης μάλλινης. Σέταρέ τη με τζιν παντελόνι, λευκό t-shirt και οποιοδήποτε κόσμημα σου «γυαλίσει» εκείνη τη στιγμή (από πέρλες Πρώτης Κυρίας έως την vintage καρφίτσα της γιαγιάς σου). Προτεινόμενα χρώματα: μαύρο, γκρι, μπεζ.
Πέτα
Οποιοδήποτε μάλλινο έχει ξεχειλώσει, έχει κάνει εξογκώματα ή κόμπους ανά τόπους. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μοιάζεις με το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα.

04 miranda kerr mariniere
Κράτα
Τη μαρινιέρα σου
Συνδυασμένη με capri παντελόνι, κομψές μπαλαρίνες και μεγάλα γυαλιά ηλίου, κάνει την μέση γυναίκα να μοιάζει με την Brigitte Bardot, την Jackie ‘O και την Kate Moss ταυτόχρονα.
Πέτα
Μπλούζες με λογότυπα
Καλωσόρισες, 1992!

Dave M. Benett
Κράτα
Το λευκό πουκάμισο
Ας μη σπαταλάμε τον χρόνο μας: το ξέρεις και εσύ και εγώ πως μια σοβαρή γκαρνταρόμπα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τουλάχιστον ένα κατάλευκο, καλοραμμένο, καλοσιδερωμένο πουκάμισο στο εσωτερικό της.
Κράτα επίσης
Το καρό πουκάμισο
Γιατί είναι πάντα cool και σε κάνει να δείχνεις young & restless – ειδικά όταν το συνδυάζεις με all star, σκισμένο τζιν και λευκό t-shirt από μέσα.
Και μιας που λέμε για πουκάμισα, κράτα ακόμη:
Το πουκάμισο με τα «παλιακά» μοτίβα
Κουμπωμένο μέχρι ψηλά στο λαιμό και συνδυασμένο με κλος ψηλόμεσες φούστες, δημιουργεί τα πιο χαριτωμένα retro chic σύνολα. Απαραίτητη τελική πινελιά το κόκκινο κραγιόν.
Πέτα
Τα πουκάμισα που έχουν φθαρεί στους γιακάδες και τους αγκώνες ή που τους λείπουν κουμπιά. Εναλλακτικά, αντικατάστησέ τα με καινούργια, πιο ενδιαφέροντα κουμπιά, όπως ξύλινα ή μεταλλικά.

06 kate moss lbd
Κράτα
Το Μικρό (ή μεσαίο, δεν θα κολλήσουμε εκεί) Μαύρο Φόρεμα
Το να γράφεις λίστα με τα απαραίτητα μιας γκαρνταρόμπας χωρίς το Μικρό Μαύρο Φόρεμα, είναι σαν να φτιάχνεις cupcakes δίχως ζάχαρη. Αν το αποτέλεσμα δεν βγει απόλυτη καταστροφή, σίγουρα θα βγει άνοστο. Το διάσημο LBD κυκλοφορεί σε αμέτρητες παραλλαγές, σε μίνι ή σε μίντι μήκος, με μανίκια ή χωρίς, σε στενή ή χαλαρή γραμμή. Αυτό που μένει πάντα σταθερό είναι το μυστηριώδες χρώμα του και φυσικά η διαχρονικά κομψή γοητεία του.
Πέτα
Το Μικρό Γκρι (από τα πλυσίματα) Φόρεμα, το Μικρό Ξεχειλωμένο Φόρεμα και άλλες αξιοθρήνητες ενδυματολογικές ιστορίες.

07 kate middleton printed dress
Κράτα
Ένα φόρεμα που σου φτιάχνει το κέφι
Σε έντονο χρώμα, με prints ή φαρδύ σαν αερόστατο, δεν έχει πολλή σημασία. Υπάρχουν εκείνα τα ρούχα που μπορούν να κάνουν ακόμη και την πιο μουντή Δευτέρα πρωί να μοιάζει με Παρασκευή απόγευμα. Ε, αυτά δεν τα πετάμε.
Πέτα
Οποιοδήποτε φόρεμα σε στενεύει. Διότι σε τελική ανάλυση δουλειά του είναι να σε ντύσει, όχι να σε βασανίσει.
Κράτα
Ένα φόρεμα που σε στενεύει αλλά έχει για σένα συναισθηματική αξία
Μην κολλάς στο φόρεμα, μπορεί να είναι φούστα, πουλόβερ ή οτιδήποτε άλλο. Επιτρέπεται να κρατήσεις ένα «άχρηστο» ρούχο στη ντουλάπα σου, μόνο και μόνο επειδή το αγαπάς. Μόνο ένα όμως, εντάξει;
Κρύψε
Φούστες, φορέματα και μπλούζες από αμιγώς καλοκαιρινά υφάσματα, όπως π.χ. λινό. Δείχνουν παράξενα εκτός του φυσικού τους τοπίου, που είναι βέβαια οι βεράντες, οι αυλές και τα νησιά. Υπομονή μέχρι την άνοιξη.

08 cameron diaz jeans
Κράτα
Το τζιν παντελόνι
Λες και περίμενες εμάς για να σου πούμε ότι τα τζιν τα κρατάμε μέχρι να αποσυντεθούν επάνω μας. Οτιδήποτε είναι κλασικό σε χρώμα, κόψιμο και σχέδιο και, προπάντων, σε κολακεύει, περνά στην επόμενη σεζόν χωρίς να χρειάζεται να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Κρύψε
Την τζιν φούστα, το τζιν σορτς, το τζιν μπουφάν
Ραντεβού τον Απρίλιο, guys
Πέτα
Το τζιν καπέλο, τις τζιν μπότες, τα τζιν εσώρουχα
Seriously?

09 model black pants
Κράτα
Το μαύρο παντελόνι
Σε ίσια, σχεδόν αντρική γραμμή, αυτό το κομμάτι κάνει αδιαμαρτύρητα όλη τη σκληρή δουλειά γραφείου. Και αν τύχει και ποτό μετά τα meetings, «χτυπάει» και υπερωρίες.
Το μαύρο κολάν
Τα άλλα χρώματα είναι καλοδεχούμενα, τα κολάν με prints είναι επίσης ενδιαφέροντα (αν και παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος να βγεις έξω ντυμένη σαν το Αστροπελέκι από τους Απαράδεκτους). Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία, αν από την ντουλάπα σου λείπει το πιο ευκολοφόρετο, πλύνε-βάλε κομμάτι όλων των εποχών.
Κρύψε
Το λευκό παντελόνι, εκτός αν μπορείς να υποστηρίξεις να το φοράς με τζιν πουκάμισο και boyfriend πουλόβερ από πάνω.

10 model chinos
Κράτα
Τα βαμβακερά chinos
Ένα γκρι ή μπεζ tailored παντελόνι από μαλακό βαμβακερό ύφασμα με τσέπες στο πλάι, το οποίο να αγκαλιάζει το σώμα χωρίς να είναι ούτε πολύ φαρδύ, ούτε πολύ στενό. Είναι η καλύτερη εναλλακτική του τζιν και σε κάνει να δείχνεις απείρως πιο preppy. Αν υπάρχει όρεξη και budget, προσθέτεις χρώματα στη συλλογή σου κατά βούληση.
Πέτα
Το παντελόνι «πάλι με χρόνια με καιρούς»
Δεν θέλαμε να το μάθεις από εμάς, αλλά δυστυχώς δεν θα ξαναμπείς μέσα του ποτέ. Not in a million yoghurts.
Κρύψε
Τα καλοκαιρινά σου σορτς. Όχι, είναι στιλιστική πλάνη πως μπορείς να τα φοράς όλο το χειμώνα με καλσόν από μέσα. Εκείνα που όντως μπορείς να φοράς με καλσόν είναι τα σορτς από χειμερινά υλικά, όπως τουίντ ή δέρμα.

11 bosworth pencil skirt
Κράτα
Την pencil φούστα
Η μεγάλη παρανόηση που υπάρχει σχετικά με αυτή την υπέροχα θηλυκή, εφαρμοστή φούστα που φτάνει ως το γόνατο είναι πως ταιριάζει σε pencil σιλουέτες. Κι όμως, στην πραγματικότητα αναδεικνύεται περισσότερο από γυναίκες με καμπύλες και κλασικό σωματότυπο «κλεψύδρα». Συνδυάζεται εκπληκτικά τόσο με τα business πουκάμισα και σακάκια σου, όσο και με χαλαρά casual τοπ και loose ζακέτες και πουλόβερ. Ψηλά τακούνια απολύτως απαραίτητα.
Πέτα
Την balloon φούστα
Εκτός αν σκοπεύεις να την αξιοποιήσεις με κάποιο τρόπο στο τριώδιο, αυτή η υπερβολικά φουσκωτή φούστα που μεσουράνησε σε δρόμους και πασαρέλες πριν από καμιά δεκαετία, τώρα είναι απλά «θόρυβος» μέσα στην ντουλάπα σου. Μην την κρατάς «σε περίπτωση που το trend επιστρέψει». Αν επιστρέψει, θα πάρεις άλλη.

12 beckham blazer
Κράτα
Το καλοραμμένο σακάκι
Είναι καθαρά δική σου απόφαση αν θα επενδύσεις σε μια κοντή, boxy εκδοχή του σακακιού (όπως την δίδαξε στον κόσμο η Coco Chanel) ή αν θα προτιμήσεις ένα μια πιο μακριά, μεσάτη version. Ιδανικά, δώσε στέγη και στις δύο παραλλαγές. Η μακροχρόνια απόσβεση είναι εγγυημένη.
Την καμπαρντίνα
Σε κάνει να δείχνεις απολύτως elegant, ακόμη κι αν δεν φοράς τίποτα από μέσα (μην το δοκιμάσεις έξω από το σπίτι).
Το μάλλινο καμηλό παλτό
Αν του φερθείς καλά, θα σε κρατάει ζεστή έως τα βαθιά γεράματα (όταν και πραγματικά θα το εκτιμήσεις)
Το παλτό με τα ενδιαφέροντα prints
Θα χαρίσει σοφιστικέ αέρα στο ντύσιμό σου, ακόμα και τις μέρες που η στιλιστική σου έμπνευση θα έχει πάει μια περίπατο.
Το χακί παρκά
Να ένα ρούχο που μοιάζει να λέει «whatever» κατάμουτρα στις τάσεις.

13 olsen leather
Κράτα
Το δερμάτινο jacket
Δεν έχει φύγει από το fashion προσκήνιο σχεδόν ποτέ από τότε που ο Brando το αποθέωσε στον Ατίθασο. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα φύγει τώρα;
Πέτα
Το δερμάτινο αλά Matrix παλτό
Κάποτε ήταν την μόδας, κάποτε ίσως ξαναέρθει στη μόδα. Στο μεσοδιάστημα, όμως, οτιδήποτε σε κάνει να μοιάζεις με ήρωας του Gotham city δεν έχει θέση στην chic ντουλάπα σου.