Χειροποίητες δημιουργίες: γιατί σου παίρνουν τα μυαλά χωρίς να το καταλάβεις;

handmadeΤον τελευταίο καιρό η μαμά μου έχει ένα καινούργιο χόμπι: το πλέξιμο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάθεται σε μια πολυθρόνα λίγο παραπέρα, φοράει γυαλιά πρεσβυωπίας και με τις βελόνες ανά χείρας, πλέκει για μένα το πιο ωραίο, μαλακό, χουχουλένιο κασκόλ. Αγάπη από 100% αγνό παρθένο μαλλί.

ditaΠαρότι δεν το έχω πιάσει ακόμη στα χέρια μου, ξέρω από τώρα πως, σε περίπτωση φωτιάς, απ’ όλα τα κασκόλ, τα φουλάρια και τις εσάρπες μου, αυτό θα ήταν το τυχερό που θα γλίτωνε από τις φλόγες. Και δεν είναι μόνο το κασκόλ της μαμάς: σε κάθε τέτοιο υποθετικό σενάριο, πάντα θα διάλεγα το χειροποίητο αντί του μη-χειροποίητου.

παντόφλες

Διαλέγω το πιο σπάνιο, διαλέγω αυτό που δεν αντικαθίσταται εύκολα, διαλέγω το μοναδικό. Σε μια εποχή που το επίθετο «μοναδικός» κολλάει καταχρηστικά σε οτιδήποτε, δίπλα σε μια χειροποίητη δημιουργία επιτέλους κυριολεκτεί.

manoliaΚάθε χειροποίητος θησαυρός στην μπιζουτιέρα ή στην ντουλάπα σου είναι μια μικρή shopping νίκη, μια προσωπική σου ανακάλυψη. Δεν θα βρεις ένα πανομοιότυπο αντικείμενο σε πέντε καταστήματα του εμπορικού κέντρου ή στο επόμενο e-shop που θα τύχει να επισκεφθείς. Και μιας που μιλάμε για e-shops, ένα μεγάλο ποσοστό των κομματιών που χαζεύεις εδώ στο jamjar.gr τα βρίσκεις, κυριολεκτικά, μόνο εδώ. Εδώ, και στο σπίτι του δημιουργού.

Bitmap in Untitled-1

Το χειροποίητο κόσμημα, ρούχο ή αντικείμενο έχει πάντα κάτι το προσωπικό. Πέρα από το ταλέντο και την δεξιοτεχνία του δημιουργού, κουβαλά την προσωπική του αισθητική, την προσωπική του ματιά για τη μόδα και το στιλ. Αγοράζοντας χειροποίητα αντικείμενα οικειοποιείσαι τα προσωπικά χαρακτηριστικά του δημιουργού που γίνονται, με έναν έμμεσο τρόπο, δικά σου.

dancingcordΟπότε, το να φοράς κάτι χειροποίητο σε ενώνει αυτομάτως με τον δημιουργό, ακόμη κι αν δεν τον συναντήσεις ποτέ. Φορώντας με καμάρι τη δημιουργία του, τιμάς τον χρόνο του, την προσπάθειά του, την αφοσίωσή του. Μπορείς να τον φανταστείς στο μικρό του ατελιέ ή στο μεγάλο του σαλόνι, στο υπόγειο ή στο μπαλκόνι του, να δουλεύει με προσήλωση επάνω σε ένα πολύτιμο αντικείμενο που –παρότι εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεν το ξέρει κανείς από τους δυο σας- έχει τελικό προορισμό το συρτάρι σου. Μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο μοναδικό και tailor-made από αυτό;

anoushehΗ μοναδικότητα, όμως, που αισθάνεται ο ιδιοκτήτης του χειροποίητου προκύπτει και από ένα άλλο, feel-good συναίσθημα: αγοράζοντας χειροποίητα κομμάτια υποστηρίζεις το πάθος κάποιου. Τα χρήματά σου δεν προσθέτουν μηδενικά στον ήδη παραφουσκωμένο λογαριασμό κάποιας εταιρίας-κολοσσού αλλά ενθαρρύνουν έμπρακτα ένα μικρό ή μεγάλο ταλέντο να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει. Διότι οι χειροποίητες δημιουργίες είναι πάντα φτιαγμένες με αγάπη. Η αγάπη περνά στο DNA τους και έπειτα καταλήγει σε σένα.

ακουστικάΤα χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ δεν γεννιούνται μέσα σε αμφίβολες εργασιακές συνθήκες, όπως πολλά μαζικής κατανάλωσης αδερφάκια τους. Τα χειροποίητα είναι «από σπίτι» και τις περισσότερες φορές, μυρίζουν «χειροποίητο» από χιλιόμετρα: δείχνουν πρωτότυπα, τραβούν τα βλέμματα, αποσπούν κολακευτικά σχόλια. Τα χειροποίητα κοσμήματα συχνά γίνονται αφορμή για να αφηγηθείς πώς τα απέκτησες ή για να πεις μια μικρή ιστορία για το δημιουργό τους, αντί να παραθέσεις απλά το όνομα ενός mega brand με 25 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

lara_artΦυσικά δεν θα σταματήσουμε να ψωνίζουμε και από εκεί. Και να θέλαμε, οι shopping παρορμήσεις μας δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε. Όμως οι handmade αγορές είναι μια τελείως διαφορετική, εντελώς συνειδητή απόφαση: δεν σε παρασύρει καμία φλούο πινακίδα «10ήμερο προσφορών» ή «όλα €9,99». Αγοράζεις χειροποίητα κομμάτια γιατί τα έψαξες, τα βρήκες και αποφάσισες πως θες να επενδύσεις τα χρήματά σου σε αυτά. Αν το καλοσκεφτείς, περί επένδυσης πρόκειται, δεδομένου πως το χειροποίητο -παρότι ευαίσθητο- συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αφού, πολύ απλά, το φροντίζεις περισσότερο. Εν αντιθέσει με το μαζικής παραγωγής κολιέ που αγόρασες με τα ψιλά από την τσέπη σου, το οποίο αν φθαρεί ή χαλάσει θα πάρει κατευθείαν τον δρόμο για τον κάδο των αχρήστων, το χειροποίητο θα το «πονέσεις» περισσότερο, ακριβώς επειδή ξέρεις πως δεν μπορείς εύκολα να το αντικαταστήσεις.

Σε περίπτωση φωτιάς λοιπόν, θα έσωζα το κασκόλ της μαμάς μου.

mumΌχι επειδή είναι «της μαμάς μου», αλλά επειδή ακόμη κι αν προσπαθήσει πολύ να φτιάξει ένα ολόιδιο, είμαι βέβαιη πως δεν θα τα καταφέρει. Είναι, κυριολεκτικά, μοναδικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, δεν μιλάμε για επένδυση, αφού δεν έβγαλα ούτε ένα ευρώ από το πορτοφόλι μου για να το αποκτήσω. Αλλά ποιος ασχολείται με λεφτά όταν μιλάμε για αξία ανεκτίμητη;