Μικρές πινελιές της άνοιξης ένα βήμα μακριά σου: πώς θα μεταμορφώσεις το μπαλκόνι σου σε μία δροσερή όαση

Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι! Ναι! Μετά τον ατελείωτο χειμώνα που περάσαμε, η άνοιξη που τόσο καιρό περίμεναμε, έφτασε! Μαζί ήρθε ο ήλιος, τα λουλούδια (ok και οι αλλεργίες) και φυσικά, η διάθεση για ατελείωτο cocooning στο μπαλκόνι!

 

Από εδώ και στο εξής η ημέρα θα μεγαλώνει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο και το μπαλκόνι σου μπορεί να γίνει ένα υπέροχο μέρος για να αρχίζεις να απολαμβάνεις καθημερινά τον ήλιο και την εαρινή αύρα. Γι' αυτό χρησιμοποίησε την φαντασία σου για να μετατρέψεις το μπαλκόνι σου σε έναν μικρό παράδεισο αντί για το μέρος που απλώνεις μόνο την μπουγάδα ή για το μέρος που αποθηκεύεις ό,τι δε χωράει μέσα στο σπίτι. Θυμήσου ότι ανεξάρτητα αν το μπαλκόνι σου είναι μικρό ή μεγάλο, μπορείς να δημιουργήσεις την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Green is the color

(που λένε και οι Pink Floyd)

Πίστεψέ μας και η πιο μικρή γωνίτσα με πράσινο θα σου φτιάξει την διάθεση, θα προσθέσει χρώμα στο γκρίζο και θα αλλάξει όλη την ενέργεια του σπιτιού.

Εάν ανήκεις, λοιπόν, στους doers αυτής της ζωής, με μότο "την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις" του Οδυσσέα Ελύτη, τώρα είναι η στιγμή να αναλάβεις δράση.

Πριν ξεκινήσεις, μπορείς να συμβουλευθείς κάποιον γεωπόνο σχετικά με τις γλάστρες (ή τα κασπώ) και το χώμα που χρειάζεσαι, αφού πριν έχεις διαλέξει τα φυτά που θέλεις να διακοσμούν το μπαλκόνι σου.  Για μία οικονομική επιλογή φυτών, επίλεξε φυτά που ευδοκιμούν την εποχή που διανύουμε. Συγκεκριμένα μπορείς να δεις κάποιες επιλογές παρακάτω:

  • Έρωτας
  • Δεvδρολίβανο
  • Αρμπαρόριζα
  • Γεράνι
  • Πανσές
  • Σκυλάκι
  • Βιολέτα

So...

Let's get down to business!

Εάν το μπαλκόνι σου είναι πολύ μικρό ως ανύπαρκτο, τότε εκμεταλλεύσου κάθε πιθανό χώρο διακόσμησης. Ιδανική λύση είναι γλάστρες που μπορείς να κρεμάσεις από το ταβάνι ή ράφια όπου μπορείς να τοποθετήσεις πολλές γλάστρες και μικρά κασπώ μαζί.

Επίσης, ιδανική λύση είναι οι ζαρντινιέρες που μπορείς να κρεμάσεις στα κάγκελα, από την έξω πλευρά και έτσι, να εκμεταλλευτείς καλύτερα το χώρο του μπαλκονιού.

Ανάλογα με το μέγεθος του μπαλκονιού, αφιέρωσε λίγο χρόνο να σκεφτείς τα ιδανικά έπιπλα και τα διακοσμητικά αξεσουάρ που θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της ανοιξιάτικης γωνιάς σου. Μην ξεχάσεις τα μαξιλάρια! Διάλεξε μαξιλάρια σε μεγάλο μέγεθος που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για καρέκλες σε περίπτωση που χρειαστεί! Αν, επίσης, το σπίτι σου βρίσκεται στα νότια και άρα κοντά στην θάλασσα, μπορείς να στολίσεις το χώρο με υπέροχες διακοσμητικές πέτρες ζωγραφισμένες στο χέρι.

Εάν έχεις μεγάλο μπαλκόνι οι επιλογές είναι πάρα πολλές, όμως, για να μην καταλήξεις μέσα σε μία ζούγκλα, προτίμησε να χωρίσεις τον χώρο σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος τοποθέτησε τα φυτά με τις όμορφες γάστρες που έχεις διαλέξει και στο άλλο δημιούργησε ένα χώρο καθιστικού.

Και επειδή σίγουρα τη νέα σου γωνιά θα την λατρέψεις και δεν θα την αποχωρίζεσαι ούτε το βράδυ, φρόντισε να διακοσμήσεις τον χώρο με χαμηλό φωτισμό όπως λαμπάκια, φαναράκια διακοσμητικά και κεριά (ιδανικά αρωματικά) που θα "ζεσταίνουν" την ατμόσφαιρα. Επίσης, υπέρμαχοι του καπνίσματος καθόλου δεν είμαστε εδώ στο jamjar, αλλά για μπαλκόνι μιλάμε, οπότε θα ήταν χρήσιμο να έχεις προμηθευτεί και όμορφα τασάκια ώστε τουλάχιστον να διατηρείς το εσωτερικό χώρο του σπιτιού καθαρό από μυρωδιές.

Αν, λοιπόν, σου "ανοίξαμε την όρεξη", μπες  στο jamjar και βρες μοναδικά διακοσμητικά αξεσουάρ  για το χώρο σου που θα κάνουν τη διαφορά:

Διακοσμητικό τοίχου με νήματα, Χαριτοπούλου, 65,50€


 

 

Γλαστράκι από τσιμέντο, Joan Liontou crafts+design,  17€ το ένα

Marble effect τσιμεντοκασπώ, Second Hand Made, 35,50€

Χειροποίητο πέτρινο κηροπήγιο, Moondressed.., 15€

Διακοσμητική πέτρα με mandala, Wood & Stone by Lts, 11,50€ η μια

Μαξιλάρι Μόνα Λίζα, ΜΟΝΑΔΙΚΟΜΟΥ 24,50€