Ο μαγικός κόσμος του Blu Cloud Industries

IMG_20160320_225514Φαντάσου ένα κόσμο όπου οι ροζ φλάφι μονόκεροι θα (ήταν πραγματικοί και θα) μύριζαν μαλλί της γριάς, τα κορίτσια θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να τις χαρακτηρίσει κάποιος εκκεντρικές ενώ τα καραμελωμένα ποπ κορν με κομμάτια σοκολάτας θα θεωρούνταν το απόλυτο healthy snack. Κάπως έτσι είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια του jamjarοκαταστήματος Blu Cloud Industries. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Νεφέλη, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά που σπούδασε Νομική αλλά την κέρδισε η αγάπη της για το σχέδιο και τη δημιουργία των πιο dreamy κοσμημάτων που έχεις δει. Η ιστορία της είναι η απόδειξη πως ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που θα σε οδηγήσει η ζωή.

 

Πριν από πόσα χρόνια ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις δημιουργίες και το diy;

Από μικρή θυμάμαι ότι μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα και διάφορα απλά κοσμήματα αλλά δεν είχα δημιουργήσει ποτέ κάτι ιδιαίτερο. Στο μεταξύ σπούδασα Νομική αλλά η τάση μου προς τα καλλιτεχνικά, γενικότερα, με οδήγησε το 2012 να ξεκινήσω μαθήματα σε ένα εργαστήριο Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Τότε μάλιστα ήταν που συνειδοτοποίησα ότι μπορώ actually να κρατήσω μολύβι και να σχεδιάσω κάτι καλό. Στη συνέχεια αποφάσισα να σπουδάσω και Σχέδιο Μόδας, κάτι που με βοήθησε να μάθω να χειρίζομαι καλύτερα το χρώμα.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

Πολύ πριν τη δημιουργία του Blu Cloud Industries και την κατασκευή κοσμημάτων με εικονογραφήσεις μου, είχα φτιάξει το ushouldbuythis, ένα blog αφιερωμένο στο online shopping (γιατί βασικά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό). Κάποια στιγμή ξεκίνησα να φτιάχνω illustrations για το blog, τα οποία σιγά σιγά μου άρεσαν όλο και περισσότερο και αποφάσισα να τα κάνω σε κοσμηματάκια.

Από τι αντλείς την έμπνευσή σου;

Από τα πάντα. Από τις γάτες μου, από διάφορα πράγματα που βλέπω έξω αλλά και από πράγματα που απλά φαντάζομαι. Οι σειρές και οι ταινίες που παρακολουθώ και η ποπ κουλτούρα γενικότερα αποτελούν επίσης βασικό κομμάτι της έμπνευσής μου.

IMG_20160319_224344

Καρφίτσα Μαρία Αντουανέτα: εμπνευσμένη από την ταινία της Sofia Coppola, καρφίτσα καρδούλα: εμπνευσμένη από τον David Bowie και καρφίτσα: Mrs. Potts, από την Πεντάμορφη και το Τέρας της Disney.

Ποιο είναι το process της δουλειά σου;

Κάνω διάφορα σκίτσα στο χέρι με το μολύβι. Έχω δεκάδες notebooks, τα οποία γεμίζω μανιωδώς με doodles, ατάκες και πειράματα με τεχνικές και χρώματα. Έχει τύχει δηλαδή να γεμίσω notebook με σκίτσα μέσα σε μια εβδομάδα, απλά γιατί είχα χαρεί που είχα πάρει καινούρια μελάνια και πινέλα.

blucloudnef

Εικονογράφηση με ακουαρέλα βασισμένη σε φωτογραφία φίλου.

Κάποια από αυτά τα δημιουργώ με σκοπό να τα χρησιμοποιήσω για καρφίτσες, εξώφυλλα σε notebooks ή prints ενώ άλλα μένουν κρυμένα στη στοίβα με τα πρόχειρα. Τα περισσότερα τα χρωματίζω στο χέρι με ακουαρέλες, μαρκαδόρο, ξυλομπογιά και τα φιξάρω στο photoshop, υπάρχουν βέβαια και αυτά που επεξεργάζομαι κυρίως digitally. Πάντως δεν θα έλεγα ότι έχω συγκεκριμένο process, γιατί έχει τύχει να φτιάξω κάτι στην τύχη και να βγει ωραίο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης στον οποίο θα ήθελες να μοιάσεις;

Θαυμάζω τρομερά τον Wes Anderson. Τρελαίνομαι για την προσοχή που δίνει στη λεπτομέρεια, για τα χρώματα που επιλέγει και αγαπάω την γραμματοσειρά Futura που χρησιμοποιεί. Μερικές από τις αγαπημένες μου εικονογράφους είναι η Andsmile, η Tuesday Bassen, η Sarah Andersen και η Gemma Corel. Μου αρέσει επίσης πολύ η αισθητική του Rookie Magazine (αν και δεν ανήκω στο targer group του) και παρακολουθώ τη δουλειά των Arvyda Bystrom και η Molly Soda. Το γεγονός βέβαια ότι μου αρέσουν δεν σημαίνει ότι θα ήθελα να μοιάσω σε κάποιον από αυτούς γιατί μου αρέσει αυτό που είμαι, κάτι που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό αν θέλεις να είσαι καλά με τον εαυτό σου.

Πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου; Πες μου 3 λέξεις που πιστεύεις ότι την αντιπροσωπεύουν.

Girlie, quirky, twee.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου υλικό όταν κατασκευάζεις κάτι;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά αλλά όλα ξεκινάνε με ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι. Οι καρφίτσες μου συγκεκριμένα από σκίτσα που γίνονται illustrations και αποτυπώνονται στο τέλος σε θερμοσυρρικνούμενο πλαστικό. Αλλά μεταξύ μας, ποιον κοροϊδεύω το glitter είναι το αγαπημένο μου υλικό.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φάση της δημιουργίας; Η αρχή που επεξεργάζεσαι την ιδέα στο μυαλό σου ή η ολοκλήρωσή της;

Θα μπορούσα να πω ότι η αρχή είναι ωραία, όταν όλα είναι ακόμα πιθανά και αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη, αλλά στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση είναι ξεκάθαρα η αγαπημένη μου φάση γιατί χαίρομαι πολύ όταν τελειώνω κάτι και βγαίνει έτσι όπως το φανταζόμουν.

Διανύουμε μια περίοδο στη οποία η αισθητική των αξεσουάρ διακρίνεται- απενοχοποιημένα πλέον- από μια παιδικότητα. Οι δημιουργίες σου, που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, τι ιστορία θέλεις να λένε και σε ποιους απευθύνονται;

Η ιστορία που θέλω να λένε οι δημιουργίες μου είναι μια μίξη του "My taste is better than yours" και "Don't mess with me". Δείχνουν απενοχοποιημένα την αισθητική και τις επιρροές μου ενώ ταυτόχρονα το γεγονός ότι είναι ροζ και παστέλ δεν μεταφράζεται ως αδυναμία (γιατί κλασσικά ροζ= μικρό αφελές κοριτσάκι, κάτι που για κανένα λόγο δεν θεωρώ κακό/λάθος αλλά κάτι που από την (ανδροκρατούμενη) κοινωνία χρωματίζεται έτσι) αλλά ως αυτογνωσία- τύπου ξέρω τι θέλω και το λέω ξεκάθαρα. Θα ήθελα το κορίτσι (ή και το αγόρι) που θα κρατήσει ή θα φορέσει πράγματα που έχω φτιάξει να αισθάνεται έτσι.

Ποια ήταν η δημιουργία σου που πούλησες πρώτη φορά; Πώς ένιωσες;

Πάντα έφτιαχνα συγκεκριμένα πράγματα για φίλους που μου τα ζητούσαν χωρίς όμως να πάρω χρήματα οπότε την πρώτη φορά που πούλησα σε κάποιον μια καρφίτσα που είχα κάνει με αναφορά στη σειρά Buffy είχα χαρεί πάρα πολύ που κάποιος actually έδωσε χρήματα για να αποκτήσει κάτι δικό μου.

Υπάρχει κάποια δημιουργία που σημαίνει κάτι παραπάνω για σένα; Αν ναι, ποια είναι η ιστορία της;

Αγαπώ λίγο περισσότερο τα illustrations που έχουν πιο έντονο το "Don't mess with me" στοιχείο. Χαρακτηριστικά ένα από τα πιο πρόσφατα που ανέβασα στο tumblr μου, είναι ένα middle finger. Αυτό είναι ως απάντηση σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να ζητήσουν από άλλους ανθρώπους, και κυρίως γυναίκες, να χαλαρώσουν και να χαμογελάσουν.

Τι είναι για σένα λαχταριστό;

Οτιδήποτε έχει φαγώσιμο glitter.

Την Νεφέλη την βρίσκεις online στο tumblr ΕΔΩ και μπορείς να αποκτήσεις δημιουργίες της από το κατάστημά της στο jamjar ΕΔΩ.
Αν θέλεις να αποκτήσεις κάτι ξεχωριστό δεν έχεις παρά να της στείλεις ένα μήνυμα, καθώς η Νεφέλη ετοιμάζει και custom made παραγγελίες.