Χειροποίητα παιχνίδια: γιατί να τα προτιμήσεις για το μικρό σου

ravdakia

                            Yφασμάτινο "μαγικό ραβδάκι" Forrest Girl, 13,90€                                          

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, η πεντάχρονη ανιψιά ζήτησε για δώρο την Elsa. Η κολλητή της ζήτησε επίσης την Elsa. Ο γείτονάς μου πήρε στην κόρη του δώρο την Elsa. Υποθέτω ότι αν ήξερα και άλλους γείτονες, θα ήξερα και άλλα κοριτσάκια που τις περίμεναν οι Elsa τους αμπαλαρισμένες κάτω από τα έλατα. Και παρότι δεν έχω τίποτα εναντίον του Frozen (αντιθέτως έχω πιάσει τον εαυτό μου να σιγομουρμουράει το Let It Go στο ντους), υπάρχει κάτι το θλιβερό σχετικά με τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης - ειδικά όταν μιλάμε για παιδικά παιχνίδια.

pillow

                                                                                                                                                       

Μαξιλάρι αγκαλιάς Pillo Pillow, 25€

Η ομοιομορφία στα παιδικά παιχνίδια «κλωτσάει» περισσότερο απ’ ότι σε άλλα είδη, γιατί το παιχνίδι είναι το κατεξοχήν αντικείμενο συνδεδεμένο με την φαντασία των παιδιών. Μοιάζει παράδοξο όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια «φίλη» στο συρτάρι τους, να κοιμούνται με τον ίδιο αρκούδο, να παίζουν με το ίδιο αυτοκινητάκι, να χτενίζουν τα ίδια συνθετικά μαλλιά, της ίδιας κουκλίτσας.

Τα παιχνίδια έχουν πάψει να είναι ο κρυφός μικρόκοσμός του παιδιού που, όταν φεύγουν οι ενήλικες από το δωμάτιο, ζωντανεύει και στήνει μια μοναδική γιορτή. Τα παιχνίδια «του σουπερμάρκετ» είναι πανομοιότυπα και συνήθως εκπροσωπούν μια ταινία, ένα κόμικ ή μια συγκεκριμένη κουλτούρα, συχνά πολύ μακρινή από την δική μας (θυμήσου όλα εκείνα τα παιχνίδια με τα τεράστια μάτια που μοιάζουν με ιαπωνέζικα καρτούν).

Φυσικά δεν θα πω όχι σε ένα χαριτωμένο ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι μιας μεγάλης εταιρίας, όμως τα χειροποίητα έχουν κάτι το ξεχωριστό και βαθιά συγκινητικό, κάτι που μου θυμίζει ένα κομμάτι από την δική μου παιδική ηλικία. Κάθε χειροποίητο παιχνίδι είναι μοναδικό, δεν μοιάζει απόλυτα ούτε με τα ίδια τα «αδερφάκια» του. Έχει χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες που τα παιχνίδια στα ράφια των πολυκαταστημάτων δυστυχώς δεν έχουν. Τις περισσότερες φορές, δε, τα χειροποίητα παιχνίδια είναι φτιαγμένα από καλής ποιότητας πρώτες ύλες, υφάσματα και λεπτομέρειες προσεκτικά διαλεγμένα και όχι από το φθηνότερο συνθετικό υλικό που θα ρίξει το κόστος κατασκευής και την τιμή λιανικής.

rabit

                         

                                     Λαγουδάκι πλεγμένο με βελονάκι Pink Olive, 12€                                                                                     

Τα χειροποίητα παιχνίδια είναι μοναδικά, φτιαγμένα στο χέρι, με όλη την αγάπη εκείνου που τα φαντάστηκε, τα σχεδίασε και μέσα στο εργαστήριό του τους έδωσε ζωή. Τα χειροποίητα παιχνίδια γεννήθηκαν μέσα σε αυτά τα μικρά ατελιέ από χέρια ανθρώπων που ασχολούνται με μεράκι με το παιδικό παιχνίδι – και όχι φτιαγμένα μέσα σε τεράστια εργοστάσια, ενδεχομένως από χέρια μικρών παιδιών που για εκείνα το παιχνίδι είναι δουλειά. Προφανώς δεν ισχυρίζομαι πως όλα τα παιχνίδια που κατασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες είναι φτιαγμένα σε εργοστάσια με απάνθρωπες και παράνομες συνθήκες εργασίας, αυτό όμως σίγουρα είναι ένα σενάριο που δεν σου περνά καν από το μυαλό όταν αγοράζεις ένα χειροποίητο παιχνίδι, από κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την κατασκευή του.

γατος

Υφασμάτινη γατούλα Mon Petite Chou, 19€ 

Γι’ αυτό προτιμώ τα χειροποίητα παιχνίδια και θα προσπαθήσω να πείσω την κόρη μου να τα προτιμά και εκείνη, όταν θα έρθει η ώρα να μπορεί να τα διαλέγει και να τα ζητάει.

mobile

                    Mόμπιλε με αερόστατα Happy Deck, 35€                                        

Δεδομένου πως είναι φτιαγμένα από ανθρώπους για ανθρώπους, τα χειροποίητα παιχνίδια έχουν τις ατέλειές τους, μια κλωστή που περισσεύει, ένα κουμπί που ράφτηκε μερικά χιλιοστά πιο πάνω. Έχουν ατέλειες, αλλά αυτό είναι που τα κάνει τέλεια. Γιατί ακριβώς έτσι, γεμάτοι ατέλειες, είναι οι άνθρωποι.

κομης

Κόμης γάτουλας marshpillows, 21€