10 τάσεις στα κοσμήματα για τον φετινό χειμώνα

krystalla givenchyΤα χρώματα της σεζόν τα μάθαμε (κόκκινο βουργουνδίας for president), τα παλτό του χειμώνα τα εμπεδώσαμε (blanket chic για όλους), τα παπούτσια της φετινής χρονιάς (hello, stilettos!) βρίσκουν ήδη σιγά σιγά τη θέση τους στη ντουλάπα μας (δίπλα στα περσινά, που – δεν μασάμε- μια χαρά φοριούνται και φέτος). Από κοσμήματα, όμως, πώς πάμε; Είμαστε διαβασμένες για τις τάσεις Φθινόπωρο – Χειμώνας 2014-2015 ή θα μείνουμε μετεξεταστέες για την επόμενη σεζόν; Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Εμείς εδώ στο jamjar.gr σκανάραμε τις πασαρέλες, παρατηρήσαμε τις λεπτομέρειες και καταλήξαμε στις 10 πιο εντυπωσιακές, delicious (και εντελώς “φορέσιμες”) τάσεις κοσμημάτων για την χρονιά που μόλις ξεκινά. Κάντε χώρο στη μπιζουτιέρα σας.

krystalla 2 dolce gabbana

#1: Διαφανείς διαδικασίες
Κρύσταλλα λευκά, κρύσταλλα πολύχρωμα, κρύσταλλα μικρά σαν ακατέργαστη ζάχαρη ή μεγάλα σαν μαγικοί λίθοι του παραμυθιού. Οι designers κατέφυγαν για μια ακόμη φορά στα κρυστάλλινα κολιέ, σκουλαρίκια και βραχιόλια για να στολίσουν τα outfits τους και εκείνα προσέφεραν απλόχερα την bling bling γοητεία τους.

krystalla 1 celine

#2: Δουλειές με φούντες
Κάποιοι ξεκινούν με έμπνευση την Βικτωριανή εποχή, άλλοι βρίσκουν τρόπους για να επανακαθορίσουν την έννοια του ethnic. Η αφετηρία δεν έχει και τόση σημασία. Εκείνο που μετρά είναι πως φέτος πολλοί σχεδιαστές συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση – εν προκειμένω προς μια κομψή φούντα που θα στολίσει ιδανικά bohemian XL πλεκτά πουλόβερ και φορέματα.

fountes westwood

#3: Glam Χειροπέδες
Οι fans μιας ντελικάτης, λεπτεπίλεπτης αλυσίδας θα πρέπει να περιμένουν: μόδα είναι θα γυρίσει. Προς το παρόν, τον πρώτο λόγο στα χέρια έχουν τα σταθερά βραχιόλια (αυτά που το χωριό μας τα λέγαμε cuffs για να τα ξεχωρίζουμε από τα bracelets). Ξέχνα τα κολιέ, ξέχνα τα δαχτυλίδια: βάλε το υπόλοιπο σύνολο στο mute και άσε αυτό το τόσο loud κομμάτι να μιλήσει από μόνο του.

xeiropedes 1 viktor rolf

#4: Μάθημα γεωμετρίας
Έπειτα από μερικές “αφηρημένες” σεζόν, οι τέλειες γραμμές των τριγώνων, των τετραγώνων και των άλλων γεωμετρικών σχημάτων επιστρέφουν για να χαρίσουν αυστηρότητα και sophisticated αέρα σε πρωινές και βραδινές εμφανίσεις. Δεν θα χρειαστείς χάρακα και διαβήτη για να ακολουθήσεις την τάση, μονάχα μερικά structured, δυναμικά, kick-ass κοσμήματα.

geometria donna karan

#5: Άσε το Art Deco να μπει
Κάνοντας ανασκαφές στα ιστορικά αρχεία των οίκων τους, στις προθήκες των μουσείων αλλά και στις μπιζιουτιέρες των μαμάδων τους, αρκετοί μεγάλοι οίκοι κατέληξαν πως ναι, φέτος είναι μια καλή χρονιά για να επανέλθουν στο fashion προσκήνιο περίτεχνα Art Deco και Art Nouveau κοσμήματα, όπως αυτά που φορούσε η Daisy στον Υπέροχο Γκάτσμπυ. Μικρά έργα τέχνης που ευτυχώς δεν είναι στα μουσεία, αλλά μπορούμε να τα ευχαριστιόμαστε κάθε μέρα.

art deco lanvin
#6: Δεύτερο δέρμα
Αναζητώντας την εναλλακτική στο μέταλλο, τις χάντρες και τα κρύσταλλα, οι υπεύθυνοι αξεσουάρ των οίκων (τι νόμιζες, πως όλα τα σχεδιάζει ένας πολυθεσίτης creative director; Που νομίζεις πως είμαστε; Στην Ελλάδα;) κατέφυγαν για μια ακόμη χρονιά στο δέρμα. Γήινο, εύπλαστο και με ξεκάθαρες wild αναφορές, το δέρμα έδωσε -όπου κι αν εμφανίστηκε- μια ενδιαφέρουσα, down-to-earth πινελιά, ό,τι πρέπει για cosy φθινοπωρινά σύνολα.

leather louis vuitton
#7: Αλυσιδωτή αντίδραση
Είτε μιλάμε για τις oversized κρεμαστές αλυσίδες που φορούσαν τα supermodels στα 90s, είτε για κοντές, μικρές αλυσίδες που σχηματίζουν ευφάνταστα μοτίβα γύρω από το λαιμό, η αλυσίδα, ένα από τα πιο κλασικά κοσμήματα, κάνει δυναμικό comeback σε κάθε πιθανή εκδοχή. Μην προβληματιστείς πώς να τη συνδυάσεις: εσύ απλά προσθέτεις μια ή πολλές επάνω σε οποιοδήποτε ρούχο και εκείνη αυτομάτως σου χαρίζει τη λάμψη και τον glamorous χαρακτήρα της. Έτσι πάνε αυτά. Αλυσίδα.

alysides moschino
#8: Σιγά τον πολυέλαιο
Από λεπτοκαμωμένα κρύσταλλα που κρέμονται ακολουθώντας την κίνηση των μαλλιών έως σκαλιστά, μπαρόκ μέταλλα που θυμίζουν vintage θησαυρούς, τα μεγάλα σκουλάρικια φέτος έχουν μια αποστολή να εκτελέσουν: έρχονται να φωτίσουν το πρόσωπό μας, τις γκρίζες μέρες μας και τις μεγάλες νύχτες μας.

polyelaios oscar de la renta

#9: Chic κολάρο
Θυμάσαι τότε στα μακρινά 90s που στη μπιζουτιέρα μας είχε θέση ετούτο το αντικείμενο που το έλεγαν τσόκερ (ή, τελοσπάντων, το αποκαλούσαμε έτσι γιατί, εδώ που τα λέμε, “πνίχτης” δεν ακούγεται ωραία); Ε, ήρθε η ώρα να το ξαναυποδεχθείς, καθώς, όπως όλα δείχνουν, όσο πιο στενά και κοντά στο λαιμό τα κολιέ φέτος, τόσο πιο stylish το αποτέλεσμα.

kolaro lanvin

#10: Η αρχόντισσα των δαχτυλιδιών
Γενναιόδωροι, όπως πάντα, οι σχεδιαστές, άφησαν στα χέρια μας (κυριολεκτικά) τις εξής δύο επιλογές: ή θα φορέσουμε πολλά δαχτυλίδια μαζί ή θα φορέσουμε ένα που θα μοιάζει με πολλά. Είτε πρόκειται για πολλά σχέδια που ξεπηδούν από ένα και μόνο δαχτυλίδι, είτε για δαχτυλίδια που φοριούνται σε περισσότερα από ένα δάχτυλα, το εφέ είναι εξίσου πληθωρικό και υπέροχο.

daxtylidia chloe