Το πλέξιμο είναι η νέα γιόγκα. Δες γιατί έγινε trend και η αγαπημένη δραστηριότητα των stars του Hollywood!

Balls of yarn

Έχει χλευαστεί, έχει θεωρηθεί δραστηριότητα για γεροντοκόρες, έχει ταυτιστεί με την τρίτη ηλικία. Κι όμως τα τελευταία χρόνια το πλέξιμο παίρνει το αίμα του πίσω, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο αγχολυτικά και stylish χόμπι που μπορεί να αποκτήσει κανείς.

audrey MAIN PHOTO;

Το trend δεν είναι καθόλου καινούργιο: σε προηγούμενες δεκαετίες το πλέξιμο ήταν μια πολύ δημοφιλής δραστηριότητα για γυναίκες, οι οποίες μάλιστα συχνά συναντιόντουσαν για να πλέξουν παρέα και να ανταλλάξουν συμβουλές για την τέχνη τους. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κιόλας, το πλέξιμο σε γκρουπ είχε αποκτήσει την επίσημη ονομασία Stitch ‘n’ Bitch, όρος που περιέγραφε τις γυναίκες που βρίσκονταν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και έπλεκαν παρέα.

Τα τελευταία χρόνια το meeting point για τέτοιες δημιουργικές συναντήσεις δεν είναι πια τα σπίτια των γυναικών που συμμετέχουν, αλλά μπαρ και καφετέριες, ώστε μαζί με το πλέξιμο οι παρευρισκόμενες να απολαμβάνουν και το τσάι, τον καφέ ή το τζιν τόνικ τους. Ο επίσημος φορέας που καταγράφει αυτά τα γκρουπ, το 2010 προσμετρούσε 700 σε όλο τον κόσμο.

Sara Jessica Parker during the filming of her new movie "Spinnging Into Butter", whistling to a bypassers music at Brooklyn University on Campus Street.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του ενδιαφέροντος για το πλέξιμο, αυτή τη φορά κυρίως από νέα κορίτσια αλλά και αγόρια. Την απάντηση στο γιατί φαίνεται να δίνει η επιστήμη:  πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως η δραστηριότητα είναι απολύτως χαλαρωτική και πως μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, μπορεί να μειώσει το στρες αλλά και να βοηθήσει το μυαλό να εξασκείται και να διατηρείται σε φόρμα (να, λοιπόν, γιατί η γιαγιά σου το λατρεύει).  Επιπλέον, σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του CNN αποκαλύφθηκε πως το πλέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μετατραυματικού στρες και βρέθηκε πως η επίδραση του πλεξίματος στον εγκέφαλο είναι παρόμοια με εκείνη του διαλογισμού. Οπότε ναι, χωρίς να είναι μια αυθαίρετη υπερβολή, το πλέξιμο μπορεί όντως να είναι η νέα γιόγκα, καθώς έχει παρόμοια ευεργετικά οφέλη που προάγουν την πνευματική ισορροπία. Άλλωστε, όπως έχει πει η Daryl Hannah, «υπάρχει κάτι το θεραπευτικό στην επαναλαμβανόμενη κίνηση του πλεξίματος».

knitting_cara_

Η Daryl Hannah είναι μόνο μια από τους celebrities που έχουν παραδεχθεί δημόσια την αγάπη τους για το πλέξιμο. Ίσως να έχει βοηθήσει στη διάδοση του χόμπι το γεγονός πως η λίστα με τους fans περιλαμβάνει πολλά ηχηρά ονόματα Χόλιγουντ, της μουσικής και του modeling, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Αν έπρεπε να σχεδιάσω την τέλεια μέρα, θα περιελάμβανε σίγουρα αυτό», είπε ο Ryan Gosling για το πλέξιμο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο GQ «Και στο τέλος σου μένει και κάτι. Σου μένει ένα ωραίο δώρο. Για κάποιον που του αρέσουν τα παράξενα, ακαθόριστου σχήματος κασκόλ». Αυτός ίσως να είναι ο Tom Cruise, ο οποίος πρόσφατα έλαβε δώρο ένα κασκόλ πλεγμένο δια χειρός Dakota Fanning: «Έδωσα στον Τομ ένα κασκόλ καφετί και μαύρο, για να ταιριάζει με τα μαλλιά του», είπε «Το φορούσε στο σετ του War of the Worlds».  Σε κάποια άλλα κινηματογραφικά σετ η Christina Hendricks έχει παραδεχθεί πως προτιμά να πλέκει παρά να διαβάζει βιβλία, ενώ η Cara Delevigne πρόσφατα απαθανατίστηκε να πλέκει backstage στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Και μιας που είμαστε στην Βρετανία, η Δούκισσα του Cambridge, Kate Middleton, πρόσφατα δήλωσε: «προσπαθώ να πλέξω αλλά είμαι πολύ κακή. Θα πρέπει να ζητήσω συμβουλές». Και η λίστα με τους διάσημους knitters δεν έχει τέλος, αφού έχουν επίσης απαθανατιστεί να με τις βελόνες τους ανά χείρας οι Sarah Jessica Parker, Julia Roberts, Cameron Diaz, Amanda Seyfried, Uma Thurman, Katherine Heigl και πολλοί, πολλοί άλλοι.

article-0-1179FB76000005DC-94_468x669

Την ώρα του πλεξίματος εκκρίνεται ντοπαμίνη, ή αλλιώς η ουσία της ευτυχίας, η οποία εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του σεξ. Σε μεγάλη έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι που πλέκουν, το 81% των συμμετεχόντων με κατάθλιψη δήλωσε πως αισθάνεται χαρούμενο μετά το πλέξιμο. Αυτή η χαρά έχει να κάνει τόσο με την χαλάρωση που νιώθει αυτός που πλέκει, όσο και με την αίσθηση της ανταμοιβής όταν τελικά έχεις καταφέρει να φτιάξεις κάτι με τα ίδια σου τα χέρια.

uma

Λιγότερο παχυντικό από τα μαθήματα μαγειρικής και λιγότερο κοπιαστικό από τα σπορ, το πλέξιμο μοιάζει να είναι η τέλεια δραστηριότητα για όλους εκείνους που επιθυμούσαν να βάλουν κάτι καινούργιο στην καθημερινότητά τους αλλά δεν είχαν ανακαλύψει τι. Αν συμπεριλαμβάνεται το «μάθε κάτι καινούργιο» και στα δικά σου resolutions για τη νέα χρονιά, μήπως να πιάνεις τις βελόνες σιγά - σιγά;

Αν πάλι τα χέρια σου δεν πιάνουν, ρίξτο στο shopping therapy και βρες τα πιο stylish πλεκτά και για να απογειώσεις τα πιο χουχουλιάρικα outfits!

Πλεκτά κασκόλ, headband και πλεκτοί σκούφοι γυναικείοι σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων!