H λαχταριστή ιστορία της Κατερίνας Βαρτζώκα / συνέντευξη

11349984_10204353859149129_1599096875_n

H Κατερίνα Βαρτζώκα εισέβαλε με ένα σάλτο στο jamjar με το κατάστημά της The Dancing Cord το χειμώνα που μας πέρασε για να μας γοητεύσει με τις εμπνευσμένες τις δημιουργίες και να μας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά με τις περιγραφές της...

Διάβασε τι μας είπε και κράτα το ρυθμό με τα πόδια κάτω από το γραφείο!

Κατερίνα, πες μας τι φτιάχνεις…
Φτιάχνω κοσμήματα χρησιμοποιώντας την τεχνική του μακραμέ, αλλά με ''design'' που απέχει λίγο από τη λογική και το στυλ του κλασσικού μακραμέ!
Κάθε κομμάτι έχει το δικό του όνομα, έναν εμπνευσμένο χορό!

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το κόσμημα και τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και προώθησής του;
Αγαπώ γενικά τη χειροτεχνία. Ανέκαθεν δοκίμαζα διάφορα, οπότε ένα χειμώνα στα Χανιά πριν 2 χρόνια, λίγο αντικοινωνικό και πολύ δημιουργικό , έπεσε στα χέρια μου ένα μικρό μακραμέ κολιέ μιας φίλης!
Είπα : ''Εγώ αυτό θα το κάνω!'', κι αφού τέτοιες φράσεις, στην περίπτωση μου, ακολουθούνται συνήθως από μια ''εμμονική'' διαδικασία,το κατάφερα!
Μόνη, με πειραματισμούς, λίγα υλικά, και χωρίς βίντεο... Είμαι τόσο ανυπόμονη, που δεν άντεχα να δω όλο το βίντεο και να χάσω 10 ολόκληρα λεπτά, έπρεπε να πέσω με τα μούτρα, να κάνω λάθος, να γυρίσω στην αρχή και τελικά να φάω 3 μέρες... (έτσι είμαι σε όλα!)
Δύο είναι οι φάσεις που χάνω χώρο και χρόνο, όσο ασχολούμαι με ένα κομμάτι.
Το σκίτσο και το όνομα, η χορευτική κίνηση δηλαδή και η μετάφραση της (η περιγραφή με λόγια δεν είναι πάντα εύκολη), ώστε να μπορεί κάποιος αυτόματα να το κάνει εικόνα!

kolie_makrame

Κάθε δημιουργία σου είναι εμπνευσμένη από χορευτικές κινήσεις και μουσικές. Πώς προέκυψε αυτή η σκέψη;
Για όποιον με ξέρει, ήταν φυσική και αναμενόμενη σκέψη! Εδώ πρέπει να παραθέσω κάποια δεδομένα:
1) Λατρεύω το χορό, 2) Είμαι λιγάκι ''αλλοπαρμένη'', 3) Βλέπω παντού γραμμές!
Ο χορός είναι για μένα κάτι μαγικό, ψυχοθεραπεία, συνδετικός κρίκος με ανθρώπους που αγαπώ, πηγή έμπνευσης,εκτόνωση, μπλα μπλα (βάζω φρένο!).
Για το ''αλλοπαρμένη'' δε νομίζω ότι χρειάζεται ανάλυση, έχει και ο αυτοσαρκασμός μου όρια... (γελώντας)!
Και όταν πρώτη φορά διδάχθηκα σχέδιο, και μου εξήγησαν πως όλα τα αντικείμενα και ο κόσμος γύρω μας αναλύονται σε γραμμές, που μπορούμε ν' αναπαραστήσουμε, ενθουσιάστηκα τόσο που μου έμεινε κουσούρι!
Το ''The Dancing Cord'' σα σκέψη γεννήθηκε μάλλον υποσυνείδητα, κάποια στιγμή πολύ πριν αποφασίσω να διαθέσω κοσμήματα.
Ένα καλοκαίρι που πρώτη φορά άκουσα για το ενεργειακό πεδίο του χορευτή, και μετά από ένα βίντεο, στο οποίο οι χορευτές είχαν ''φώτα'' στα άκρα τους, και με το χορό ζωγράφιζαν στο πανί πίσω τους!

Πώς μπορεί, δηλαδή, μία πόζα να σου φέρει στο μυαλό κάτι τόσο στατικό;
Για να είμαι ειλικρινής, η ολοκληρωμένη σύλληψη ενός κομματιού δεν έχει μόνο μια συγκεκριμένη πορεία. Υπάρχουν φορές που η κίνηση οδηγεί στο σχήμα του κοσμήματος. Υπάρχουν άλλες φορές που έχω το κόσμημα και ψάχνω μέσα του σχήματα και συνειρμούς. Ενώ έχω δώσει και όνομα τάνγκο φιγούρας, που με δυσκόλευε στην ισορροπία, σε ένα κολιέ που πραγματικά με δυσκολεύει μέχρι να βρει την ισορροπία του στην κατασκευή!! (Colgada)

Επίσης πολύ συχνά ζητάω τη βοήθεια φίλων! Έχω πολλές χαρούμενες νονές!

dancingcordΠιστεύεις ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με φαντασία ή την καλλιεργούμε από τις προσλαμβάνουσές μας στην πορεία της ζωής μας;
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με φαντασία, και με την πάροδο της ζωής τους, συνήθως χάνουν απ' αυτή. Αναμενόμενο για ένα λιγότερο τυχερό ενήλικα που παλεύει για επιβίωση και ηγείται μιας ζωής γεμάτης ευθύνες...
Τα παιδιά, όμως, που αγνοούν τις συμβάσεις της πραγματικότητας, έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη φαντασία από εμάς. Είναι πολλές οι στιγμές που σκέφτομαι ότι θα θελα να μπω στο μυαλό ενός παιδιού, πριν θέσω τους επόμενους στόχους μου, μήπως και φέρω την πραγματικότητα μου πιο κοντά στα αληθινά μου ''θέλω''!
Για το λόγο αυτό απεχθάνομαι και τους ανθρώπους που προσπαθούν να φέρουν πολύ νωρίς τα παιδιά σε επαφή με την πραγματικότητα, σαν να θέλουν να κάνουν τον κόσμο φτωχότερο σε φαντασία.
Όλα αυτά προσπαθώντας να μη τη συγχέω με πηγές έμπνευσης και ερεθίσματα, τα οποία φυσικά είθισται να τα βρίσκουμε ψάχνοντας συνεχώς σε καινούρια ''μέρη''!

11637982_10204368525195771_457402279_n

Αν κάποιος χορός μπορούσε να αντικατοπτρίσει την ιδιοσυγκρασία σου, ποιος θα ήταν;
Έχω δοκιμάσει κάποιους χορούς κι έχω παρακολουθήσει πολύ περισσότερους! Έχω καταλήξει στο Tribal Fusion Bellydance, τον οποίο όταν περιγράφω, τον ισοδυναμώ με ένα χορό της φαντασίας, χωρίς ιδιαίτερους κανόνες, που μπορεί να πατήσει σε οποιαδήποτε μουσική και να αναμειχθεί με άλλους οδηγώντας σε ένα απολύτως νέο αποτέλεσμα! Αγαπώ πολύ και το τάνγκο νιώθοντας ότι καλύπτει πιο κοινωνικές ανάγκες, όπως ανταλλαγή ενέργειας σε άλλο επίπεδο απ' αυτό του Tribal με το θεατή...
Παρόλα αυτά, όμως, πιστεύω ότι στον πρώτο έχω βρει ακριβώς το χορό που θα αντικατόπτριζε την ιδιοσυγκρασία μου, και μάλιστα γνωρίζω και το επόμενο βήμα (χορό απ' τον οποίο θα'θελα να πάρω στοιχεία), οπότε πιστεύω ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε καινούρια θεματική με ονόματα κοσμημάτων!

Με την τέχνη σου κατορθώνεις να μετουσιώσεις ένα απλό υλικό, όπως είναι η κλωστή, σε κάτι εντυπωσιακό και επιβλητικό. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Γιατί επιλέγεις τα συγκεκριμένα υλικά;
Ο τρόπος που ξεκινά η ερώτηση με κάνει πολύ χαρούμενη!
Δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν ήταν, πάντα εύκολο, αλλά αυτή είναι και η πρόκληση...
Απογοητεύτηκα πολλές φορές στην αρχή, όταν είχα κάτι στο μυαλό μου και στο σκίτσο, και στην ουσία δε μπορούσε να σταθεί με το σχοινάκι αυτό.
Πλέον, όμως, σχεδιάζω εξ' αρχής σύμφωνα με τη λογική και τη φύση του υλικού χωρίς, ευτυχώς, αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.
Για την τελευταία ερώτηση θα είμαι ειλικρινής, χρησιμοποιώ αυτά τα υλικά γιατί αυτά ξέρω πως να χειρίζομαι! Θέλω σίγουρα να μάθω κι άλλα. Στην πρώτη ευκαιρία για παράδειγμα θα δοκιμάσω ασήμι που το λατρεύω!

skoularikia

Τι σημαίνει για ‘σένα “λαχταριστό”;
Για μένα αληθινά λαχταριστό, είναι ένα ''ερέθισμα'' που θα πυροδοτήσει τη φαντασία!
Που θα 'ρθει μπροστά μου και δε θα μπορώ να κάνω τίποτα άλλο απ'το να το προσέξω... Θα αυξήσει τους παλμούς μου και θα βάλει τη φαντασία να δουλεύει μέχρι να πέσω κατάκοπη!
Το έχω πάθει με τραγούδι, φωτογραφίες, παρακολουθώντας χορό, χορεύοντας, και μέσα από βλέμμα!
Το φαντάζομαι σαν πεταλουδάκι που μπορεί και εισχωρεί σε όλα αυτά!
Μετά απ' αυτή την ερώτηση, νομίζω πρέπει να του βρω και όνομα!!